• 7 martie 2021

ISSN 2457 - 3973

Florin Hozoc: Sper să funcționeze, de luni, aparatul de recoltat plasmă din Piatra-Neamț! (interviu)

O primă rază de soare în ceea ce privește funcționarea aparatului de recoltare a plasmei a venit astăzi de la Ministerul Sănătății.

O întâlnire în 3, solicitată de deputatatul Mugur Cozmanciuc (președintele PNL Neamț) la care a participat pietreanul Florin Hozoc – reprezentantul firmei care a donat aparatul și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a încheiat cu promisiunea că începând de luni, 7 mai, aparatul ar trebui să recolteze plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19.

Cu toate acestea, Florin Hozoc a declarat într-un interviu acordat newsallert.ro, că simte în continuare o atitudine ostilă din partea directoarei Centrului de Recoltare a Sângelui Neamț. Și nu înțelege de ce, atâta vreme cât aparatul (donat) salvează vieți! Și ar fi putut să o facă și în ultimele 10 zile dacă nu exista un ciudat blocaj la nivelul conducerii centrului.

În țară, acolo unde aparatele deja sunt puse în funcțiune, pacienții intubați care au primit plasma salvatoare au fost deconectați și au o evoluție bună!

Reporter: Ați avut o întâlnire, astăzi, cu ministrul Sănătății. Sub ce auspicii s-a terminat ea, în ceea ce privește aparatul de plasmafereză de la Neamț?

Florin Hozoc: Cred că de luni, toate cele 18 aparate – inclusiv cel de la Neamț – vor fi funcționale și se vor apuca să colecteze plasmă. Întâlnirea de la Ministerul Sănătății a fost solicitată și aranjată de Mugur Cozmanciuc, de care mă leagă o prietenie de 15 ani. A vrut să se asigure că lucrurile intră în normal și la Neamț iar ministrul a dat dispoziție șefei Institutului Național de Hematologie Transfuzională – care este coordonatorul tuturor centrelor de transfuzie – să ia toate măsurile necesare ca și la Neamț să înceapă colectarea de plasmă cât mai curând, la centrul de transfuzie.

Reporter: Totuși, ce s-a întâmplat la Neamț? A fost cineva din Ministerul Sănătății care a pus piedici? Ați simțit undeva un blocaj în zona aceasta?

Florin Hozoc: Am simțit că o anumită persoană, total nepricepută și, după părerea mea, și rău-intenționată – și mă refer la doamna Victoria Marin, directorul Centrului de Transfuzie Neamț, s-a opus! Întâi s-a opus și apoi a căutat motivele pe care să le invoce public. De fiecare dată invoca alte motive. Eu demontam motivele iar a doua zi revenea cu declarații și spunea altceva. Iar toate astea arată că nu a vrut! Și cred în continuare că nu vrea! Astăzi am și spus în discuția cu ministrul Nelu Tătaru, că deblocarea de la Neamț poate să însemne atât convingerea doamnei Victoria Marin să accepte echipamentul să funcționeze acolo, dar o deblocare reală nu poate fi făcută decât dacă este pus în locul doamnei Victoria Marin un om care vrea! Pentru că un om care 10 zile a căutat toate motivele ca să explice de ce nu vrea, nu mă face să am nici un fel de speranță că același om se va schimba dintr-o dată și o să înceapă să facă treabă. Nu este ușor să reușești să găsești donatorii să vorbești cu ei, să îi convingi să doneze, să îi triezi cu maximă responsabilitate dar nu cu exces de zel și birocratic. Este un proces foarte anevoios dar care poate fi făcut cu maxim succes dacă ești dedicat acestui proces. Și deocamdată, doamna director Victoria Marin ne-a demonstrat că este dedicată refuzării acestei responsabilități. Asta ne-a tot spus, că este o răspundere pe care nu o poate îndeplini din tot felul de motive. Cea mai bună soluție este să pui în conducerea centrului, cel puțin pentru perioada următoare, un om care vrea să facă colectare de plasmă. Nu un om care spune de ce nu poate, de ce nu vrea, de ce nu e bine.

Reporter: Au apărut deja primele cazuri de pacienți care răspund foarte bine la tratament

Florin Hozoc: În România procedura nu este cunoscută deși aparatele de plasmofereză s-au inventat acum 40 de ani, Iar noi de o săptămână am făcut prima colectare de plasmă cu plasmafereză. Avem o premieră în România la 40 de ani de la inventarea acestui echipament. Este rușinos! Nu suntem în stare să ne asumăm să salvăm vieți. De asta am înebunit când am văzut-o pe doamna director cum explica ea că trebuie să facă și documente, și că îi ia 2 ore să salveze o viață. Am întrebat: dacă era mama sau tatăl dumneaei, în Terapie Intensivă, intubați, pierdea 2 ore ca să poată să le salveze viața? Asta nu înțeleg de multe ori birocrații care nu își asumă niște răspunderi care sunt mărunte în raport cu viețile salvate, dar care pentru ei sunt foarte mari pentru că, vezi Doamne, trebuie să muncească un pic. Dar dacă era o rudă de a ta în situația de a muri, pentru că tu nu vrei să faci 2 ore treabă – deși toate centrele rezolvă totul într-o oră, cu tot cu colectarea de plasmă. Aaaaa, cât timp nu sunt niște cunoscuți de ai tăi în situația de viață și de moarte, începi să îți aduci aminte de ce nu poți să faci!

*********

Deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț –  cel care a înlesnit deblocarea (parcă ”orchestrată” din Neamț pentru a lovi electoral în PNL) a aparatului a declarat că: ”Au apărut în spațiul public dezinformări că PNL blochează acest proiect. NU este adevărat! Noi, liberalii, nu ne vom opune niciunei persoane, vreunui om de afaceri sau alte entități care vin cu proiecte care aduc beneficii cetățenilor și, în mod special, nemțenilor. Drept dovadă că acționăm în interesul cetățenilor este și întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu ministrul Sănătății Nelu Tătaru”.

Rămâne de văzut dacă directoarea Centrului pentru Transfuzii Sanguine Neamț va respecta ordinul venit pe linie de minister și de luni va pune în funcțiune aparatul de recoltare a plasmei. Pentru că, până acum, s-a dovedit a fi stat în stat! Fie pentru că primea comenzi pe linie politică pentru a bloca punerea în funcțiune a aparatului, fie pentru că provine dintr-un sistem de tristă amintire. Fie ambele!

Noto foto: întâlnirea solicitată și aranjată, joi, de deputatul Mugur Cozmanciuc – președintele PNL Neamț, cu Florin Hozoc și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Articolul anterior

Ziua și drogatul prins la volan în Neamț! De data asta s-a dat singur ”în primire”!

Articolul următor

DGASPC Neamț confirmă: Zeci de cazuri de Covid la angajații și asistații din centrele din Piatra-Neamț și Păstrăveni!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *