ISSN 2457 - 3973

Florin Zaharia (USR PLUS): Un Neamț verde, care să-și primească vizitatorii – și investitorii – cu brațele deschise

Trăim într-unul dintre cele mai frumoase județe ale României, cu peisaje montane minunate și destinații prea puțin cunoscute în țară și în lume – Parcul Ceahlău, Izvorul Muntelui și Parcul Vânători, zona Bicazului sau vechile noastre mănăstiri.

Dar trăim și printre gropi de gunoi lăsate de izbeliște, care umplu de mirosuri cartiere și comune întregi.

Și de aici trebuie început: de la închiderea tuturor depozitelor de deșeuri neautorizate din județ, colectarea selectivă reală, nu doar pe hârtie, și exploatarea economică a deșeurilor, pentru folosirea celor menajere în agricultură (sub formă de compost) și a celor reciclabile, în industrie. Cine nu respectă regulile va plăti cu vârf și îndesat. Colectarea selectivă reduce costurile cu 50%, cetățenii nu vor continua să plătească facturi umflate doar pentru că firmelor de salubritate le e lene să strângă selectiv gunoiul.

Fiindcă economia viitorului e una verde, în care energia nu se aruncă pe fereastră și nici plasticul pe marginea drumurilor. Vom atrage și investi fonduri europene în eficientizarea termică a clădirilor, în susținerea construirii de noi clădiri cu respectarea normelor de mediu și într-o rețea județeană de energie regenerabilă (panouri solare, panouri fotovoltaice etc.), încurajând investițiile private în domeniu și ridicarea de case pasive. Avem resursele să facem asta în Neamț, aici, unde natura ne amintește în fiecare clipă cât de importantă e.

Ca președinte al Consiliului Județean și alături de colegii mei din echipa USR PLUS, susținem turismul durabil, care să aducă bunăstare nemțenilor și să aibă în centru inițiativele micilor antreprenori locali. Pentru ei, Consiliul Județean trebuie și se va angaja să pună la dispoziție infrastructura necesară – de la drumuri moderne la amenajări turistice adecvate (trasee montane, piste etc.) –, folosind resurse financiare regionale, naționale și europene. De la agroturism la ferme model, piețe locale și centre locale de colectare pentru produsele din zonă, sprijinim munca și dedicarea moldovenilor noștri harnici și ospitalieri, pentru ca ei să devină cunoscuți în toată lumea.

Iar la Consiliul Județean, voi lucra și vom lucra strâns cu toate localitățile din Neamț, fie ele orașe sau comune, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali, ca să le aducem împreună în asocieri comunitare, le vom pune la dispoziție resurse logistice și financiare, în așa fel încât să construim, împreună, punând mână de la mână, hub-uri sau miniparcuri industriale moderne, la standarde verzi, pentru atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă bine plătite. Nu pentru un an și nu la prețuri de dumping, ci pe termen lung, pentru colectivitate și împreună cu ea, formând forța de muncă și păstrând-o aici, nu cine știe pe unde, prin străinătate. Știm cum și putem să ne construim viitorul cărămidă cu cărămidă, în ritmul secolului în care trăim, iar șansa lui e la o ștampilă distanță.

Articolul anterior

Program special la Evidența Persoanei Piatra-Neamț în week-end-ul 26-27 septembrie 2020

Articolul următor

Dragoş Chitic: “Centura ocolitoare, cel mai ambiţios proiect de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *