ISSN 2457 - 3973

Guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că în şedinţa de guvern a fost aprobat un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistem bugetar.

“Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale. Repet, mă refer la sectorul public. Pensia nu poate fi comulată cu salariul. Angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia, atenţie, aici au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul-raportul de serviciu şi intră în pensie. Pentru cei care nu şi-au exprimat această opţiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecinţe: încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire şi recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a opta între pensie şi salariu”, a declarat, la finalul şedinţei de guvern, Raluca Turcan.

Există şi o serie de excepţii de la această lege, respectiv persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de Constituţie şi s-a mers pe această variantă tocmai pentru ca legea să fie constituţională.

Sunt exceptate şi persoanele care beneficiază de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor şi drepturilor conexe, personalul didactic pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarii încadraţi în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenţii personali, asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap, asistenţii maternali şi îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.

Proiectul adoptat miercuri în şedinţa de Guvern va merge la Parlament unde se va solicita dezbaterea în procedură de urgenţă.

Articolul anterior

ALERTĂ Două fetiţe au fost rănite într-un accident rutier produs în Piatra-Neamţ

Articolul următor

Priceasnă de sfânta sărbătoare a Înălţării Domnului, interpretată de Alina şi Allegria Music Jr. (foto-video)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *