ISSN 2457 - 3973

Judecător din Neamţ: „Ce oferim și ce așteptări avem! 2.000 de dosare rotite în 6 luni!”

Că instanţele de judecată sunt sufocate de numărul uriaş de dosare, în comparaţie cu cel al judecătorilor, nu mai este o noutate.

Însă dimensiunea situaţiei este greu de imaginat, dacă nu lucrezi în sistem.

O imagine cât se poate de clară, o radiografie a modului în care îşi desfăşoară activitatea instanţele, a prezentat-o judecătoarea Alina Mihaela Niţă.

Magistratul se confruntă personal cu o supra-aglomerare a activităţii: 2.000 de dosare rulate în jumătate de an, din care 700 au fost soluţionate. Alte 230 de hotărâri au rămas de motivat în vacanţa judecătorească, 144 de hotărâri motivate într-o singură luna din vacanța judecătorească (575 de pagini tehnoredactate de judecător).

„Suntem nemulțumiți că justiția se mișcă prea lent, dar ritmul ei reflecta fidel nivelul nostru de conștiință a responsabilității, de conformare la normele sociale, de respect față de drepturile celor din jur.
Personalul din instanțe este limitat și într-un continuu dinamism, resursele sistemului sunt limitate, iar ritmul în care se mișcă justiția depinde semnificativ de volumul de dosare pe care le are de gestionat. Oricât efort ar depune judecătorii și personalul din instanțe nu vor putea acoperi volumul imens de muncă cu care se confrunta de ani buni, însă schimbarea atitudinii noastre față de normele sociale și față de cei din jur cu care interacționăm zilnic poate face justiția mai eficientă”, a scris, pe facebook, judecătoarea Alina Mihaela Niţă.
Magistratul a amintit că în septembrie va începe un nou an judecătoresc care va aduce noi provocări sub aspectul volumului de muncă, până la numirea noilor judecători, iar personalul din instanţe va trebui să facă față valului de dosare care se vor aduna până atunci.
„De aceea trebuie să cunoaștem că justiția întârzie din motive obiective, străine de voința celor chemati sa o înfăptuiască cu celeritate, și că responsabilizarea fiecăruia dintre noi poate trasnforma vizibil societatea in care vrem să trăim fără să fie necesar să devenim parte într-un litigiu și poate ajuta justiția să fie ceea ce ne dorim”, a subliniat judecătorul Alina Mihaela Niţă.

Articolul anterior

6 kilometri de asfalt pe DJ 127 A Bicazu-Ardelean – Tulgheș

Articolul următor

Accident cu 3 victime la Bălțătești

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.