ISSN 2457 - 3973

Mai mulți jurnaliști decât liberali la comemorarea Nicu Albu!

 

Sâmbătă, liberalii din Neamț au comemorat 107 ani de la trecerea în neființă a fostului primar al municipiului Piatra-Neamț, Nicu Albu. Primarul Dragoș Chitic alături de viceprimarii Vasile Popescu și Constantin Teodorescu au adus un omagiu unuia dintre cei mai destoinici primari ai municipiului, depunând o coroană de flori la bustul-monument al acestuia, din parcul care îi poartă numele.

Inițial am crezut că parcul va fi prea mic pentru sutele de liberali conduși de deputații Radu Surugiu, la Piatra Neamț și Mugur Cozmanciuc, la Neamț via Iași. Ca să nu mai zicem și de Partidul Liberal Reformator!

Din nefericire, la eveniment au fost mai mulți jurnaliști decât liberali, după cum se vede în fotografii. Au fost prezenți Iulian Luca – președintele Asociației Nicu Albu, primarul Dragoș Chitic și viceprimarimarii Constantin Teodorescu și Vasile Popescu, Ion Strătilă (director general RIFIL), senatorul UNPR Liviu Bumbu (declarat liberal convins deși este într-un partid de centru-stânga) și cam atât.

Nicu Albu 1

 

Cine a fost Nicu Albu?

 

Nicu Albu s-a născut în familia lui Maria (Osvald) și Neculai Albu din Piatra Neamț. A studiat la Academia Mihăileană din Iași și la Facultatea de Medicină din Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica marelui proprietar și fruntaș liberal Enache Cantemir din Buhuși. A fost în relații de prietenie cu Doamna Elena Cuza, I.L. Caragiale și Prințul Ferdinand, pe care l-a însoțit de multe ori în călătoriile sale pe Valea Bistriței.

La 14 septembrie 1923, în prezența lui I.I.C Brătianu, a lui Duca, a doctorului Costinescu și a altor fruntași ai țării, s-a inaugurat bustul-monument al primarului Nicu Albu.

Nicu Albu2

Cariera politică
 • A pus bazele Organizației Județene a P.N.L, al cărei președinte a fost până la moarte.
 • Prefect de Neamț între 1885 – 1888 și între 1895 – 1899
 • Primar al orașului Piatra Neamț între 1901 – 1904 și 1907
 • Deputat 1891 și 1892
 • Senator 1905 – 1908
Realizări

A sprijinit procesul de dezvoltare economică a județului Neamț, încurajând industria și comerțul. A contribuit direct la construirea de șosele, poduri și străzi, a liniei ferate Piatra Neamț – Bacău și a instalațiilor industriale de pe Valea Tarcăului. A introdus iluminatul electric în Piatra Neamț, folosind „uzina” societății „Foresta”, proprietatea lui Dimitrie Lalu. A corectat cursurile Bistriței, Cuejdiului și Borzogheanului. A amenajat parcul „Cozla” pe locul unor alunecări ale muntelui. A construit localuri de școli și a sprijinit apariția publicațiilor liberale și literare „Mișcarea”, „Propășirea” și „Munca”.

 

(G. APETRII)

Articolul anterior

Avanpremieră la Teatrul Tineretului

Articolul următor

Arde fabrica de peleți din Gherăieşti

4 Commentarii

 • Festivitati de fatada, pentru ca noi nu stim cu adevarat a ne cinsti inaintasii.

  • Intru-totul de acord!

 • Daca l-am fi cinstit cum se cuvine pe “cel mai bun primar” al orasului nostru, atunci Cozla nu ar fi aratat in halul in care arata astazi, cu pietrele de pe drumul ce urca la “Gospodina” scoase, copacii imbatraniti sau taiati, platforma “Belvedere” transformata in WC public.
  Odinioara, drumul asta de pe Cozla, pavat cu superbe cuburi de bazalt, piatra scumpa, era mandria orasului nostru; pentru pietreni era o placere sa urce in timpul liber pana la Gospodine sau la Platou, unde isi aduceau si prietenii de departe, multi turisti veniti sa admire orasul sau sa manance o tochitura la terasa Gospodinelor. Era prevazut cu contraforti si parapeti, iar din loc in loc banci pentru popas…
  Ce-a devenit azi acest superb drum, acum evitat de toata lumea, unde sunt miile de cuburi de granit si de bazalt care dadeau orasului un aspect medieval ? La Turn, locul lor a fost luat de niste placi de travertin, dar din cauza proastei calitati sunt mereu inlocuite, iar pe cele de pe drumul de la Colibe la Gospodina, care au mai ramas, le-a inghitit noroiul. Sarmanul Nicu Albu se rasuceste in groapa cand vede ce-au reusit urmasii lui sa faca din cea mai frumoasa parte a orasului: Curtea Domneasca si Cozla !
  Daca la Gradina zoological s-a mai schimbat ceva in bine, cum urci sus e jale. Drept este ca si oamenii nu mai sunt aceiasi, responsabili si iubitori ai locurilor ce-i inconjoara, acum exista o reala problema de civilizatie, cat si de civilitate. Dzeu cu noi, ca noi nu prea ne avem grija !

 • Comemorarea a 107 ani de la trecerea in nefiinta a primarului liberal Nicu N.Albu din data de 30.mai 205,a fost initiata si organizata ca in fiecare an de catre Asociatia Culturala “Nicu Albu”.La mormantul lui Nicu N.Albu de la Manastirea Bistrita s-a facut o slujba de pomenire la care au participat cativa membri fondatori ai asociatiei noastre,Ion Stratila,Iulian Luca si Ion Gradinariu.Totodata dupa aceasta actiune a avut loc si o ceremonie de depunere de coroane la bustul lui Nicu N.Albu din parcul care-i poarta numele(fost Cozla),la care au participat membrii asociatiei noastre precum si primarul Dragos Chitic,viceprimarii Vasile Popescu si Constantin Teodorescu,senatorul UNPR,Liviu Bumbu si Ion Asaftei,presedintele PLR Neamt.Precizez ca aceasta actiune a fost organizata de Asociatia “Nicu Albu”si Primaria Piatra Neamt,nicidecum de vreun partid politic,personalitatea fostului l mare primar al orasului nostru,Nicu N. Albu nu poatefi “confiscata”de vreun partid,el apartine acestui oras si cetatenilor sai.Este adevarat ca din 55 de ani cat a trait Nicu N.Albu,vreme de 30 de ani a fost presedintele PNL Neamt la acea data;cat priveste faptul ca in acest articol se face referire la lipsa liberalilor condusi de Mugur Cozmanciuc si Radu Surugiu…la aceste actiuni..probabil ca cei doi care sunt veniti de la Iasi respectiv de la Suceava..nu au auzit de Nicu N.Albu..si ar fi scuzabil..In compensare totusi echipa de la primarie (primar,viceprimari) apartine din punct de vedere politic PNL ului iar PLR a fost reprezentata de catre domnul Ion Asaftei,presedintele acestei formatiuni politice.Speram ca la urmatoarea actiune de sarbatorire a 111 ani de la inaugurarea Parcului Nicu N.Albu din data de 15 august 2015,sa avem prezenti mai multi liberali.
  Iulian Luca-presedinte al Asociatiei “Nicu Albu” pIatra Neamt.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *