ISSN 2457 - 3973

Managerii muzeelor din România se întâlnesc la Piatra Neamț în perioada 21 – 23 martie

În perioada 21-23 martie 2017 va avea loc la Piatra Neamț o întâlnire la nivel național a managerilor de muzee și a reprezentanților unor instituții cu atribuții în domeniul cultural și al managementului cultural precum: ICOM România, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală etc. La Masa-rotundă cu titlul Tendințe actuale în managementul cultural. Probleme de sistem și perspective vor participa aproximativ 40 de directori și reprezentanți ai unor instituții muzeale din țară. La întâlnirea inițiată de Complexul Județean Neamț va participa și președintele Consiliului Județean Neamț domnul Ionel Arsene.

Inițierea unui astfel de demers, care reunește la Piatra Neamț personalități din domeniul muzeal și cultural, are la bază cel puțin două premise: prima vizează stabilirea unor contacte și parteneriate concrete cu instituțiile prezente în vederea dezvoltării unor proiecte comune viitoare precum și prezentarea Complexului Muzeal Județean Neamț cu patrimoniul său de excepție; a doua urmărește identificarea unor probleme actuale cu care se confruntă instituțiile muzeale și încercarea găsirii unor soluții viabile și a unor perspective pe termen mediu, la care instituția noastră să participe.

Masa rotundă va debuta cu o prezentare a Complexului Muzeal Județean Neamț realizată de managerul instituției dr. Iulian Ghercă. Tematica abordată evidențiază numeroasele probleme existente în zona culturală în general și în zona muzeală în mod particular. Dezbaterile vor fi moderate de managerul Complexului Național Muzeal Moldova – Iași dr. Lăcrămioara Stratulat. Prima temă supusă dezbaterii este Perfecționarea, formarea și promovarea personalului din muzee, deoarece este o temă actuală și importantă ținând cont de demersurile INCFC-ului (Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală) de reorganizare și acreditare a cursului Managementul instituțiilor publice de cultură. Dezbaterile vor avea loc după realizarea unei prezentări a președintelui Rețelei Naționale a Muzeelor din România, dr. Virgil Nițulescu (reprezentant la această întâlnire și a INCFC-ului). Tot în prima parte a întâlnirii vor fi prezentate și supuse dezbaterii următoarele teme: Cercetarea și activitatea științifică din muzee – realizată de directorul Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, și Conservarea și restaurarea patrimoniului – Președinte ICOM România Dan Octavian Paul. Menționăm faptul că problemele supuse discuției sunt gândite și prin prisma problemelor concrete și punctuale cu care se confruntă Complexul Muzeal Județean Neamț, instituție cu atribuții clar definite în zona cercetării științifice și a conservării și restaurării patrimoniului.

Ca element de noutate va fi prezentarea unor soluții moderne și softuri pentru valorificarea colecțiilor muzeale. Doamna Diana Ghiorghieș – reprezentanta Cultware Cluj-Napoca- va avea o intervenție pe tema Soluții moderne pentru managementul și valorificarea colecțiilor muzeale. Pe parcursul întâlnirii va fi amenajat în interiorul Muzeului de Istorie și Arheologie un stand de prezentare a unor produse IT specifice activității muzeale.

În a doua parte a întâlnirii vor fi prezentate și dezbătute următoarele teme: Protejarea și clasarea patrimoniului – comisar Inspectoratul de Poliție Județean Neamț dr. Vitalie Josanu (Protejarea patrimoniului) și director-adjunct Muzeul Național Cotroceni dr. Ștefania Dinu (Clasarea patrimoniului); Legislația din domeniul cultural – vicepreședinte Rețeaua Națională a Muzeelor din România dr. Valer Rus; Salarizarea – director Muzeul Bucovinei Suceava dr. Emil Constantin Ursu.

Toate aceste teme sunt de actualitate și de maxim interes la nivel național. Concomitent cu problema generală a subfinanțării domeniului cultural și în mod special al zonei muzeale semnalăm ca problemă majoră și inconsecvența legislativă, lipsa aplicării unitare a legislației și nu în ultimul rând caracterul imprecis al unor legi sau articole de lege (cum ar fi: Legea muzeelor 311/2003, Ordonanța de urgență 189/2008 privind managementul instituțiilor de spectacole sau concerte, muzeelor și colecțiilor publice, bibliotecilor și al așezămintelor culturale de drept public, cu modificările și actualizările ulterioare etc.).

O altă dimensiune a acestei întâlniri este aceea de a promova și dezvolta imaginea Complexului Muzeal Județean Neamț la nivel național și de a implica instituția noastră în dezbateri pe tematici actuale, de interes major, de a contribui la identificare unor soluții și perspective care să ducă în timp la rezolvarea acestor probleme.

Dr. Iulian Ghercă

director Complexul Muzeal Județean Neamț

Articolul anterior

Percheziții DIICOT la traficanții de droguri din Piatra Neamț

Articolul următor

Grevă de 2 ore la Garda de Mediu și Agenția de Protecție a Mediului Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.