ISSN 2457 - 3973

Mărturisirea scriitorului Adrian Alui Gheorghe: Sunt un ”Supraviețuitor în România lor”

După 30 de ani de la Revoluție, unii dintre semenii noștri încă se zbat să supraviețuiască în România. De fapt se încăpățânează, din fericire, pentru noi.

Sunt acei (puțini) oameni care, așa cum încerca zadarnic să ne explice Ion Rațiu, cred că omul este în centrul societății și toate instituțiile se învârt în jurul lui. Că democrația, chintesența democrației, înseamnă să lupți până la ultima ta picătură de sânge ca ceilalți să aibă dreptul să nu fie de acord cu tine.

Scriitorul Adrian Alui Gheorghe este unul dintre supraviețuitorii vremurilor de dincolo și dincoace de ’89.

Iar cartea ”Supraviețuitor în România lor” – cea mai recentă apariție editorială a scriitorului nemțean – este mai mult decât un studiu de caz despre cei 30 de ani care ”par a fi o glumă a istoriei”.

”Cartea aceasta e, în ultimă instanță și modalitatea mea de a vorbi despre cei 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Privind printr-o volută a timpului am avut senzația stranie că însuși Ceaușescu s-a întors, la un moment dat, cu elicopterul pe sediul Comitetului Central (multiplicat prin fiecare sediu de ”județeană de partid luat în posesie de vreo gașcă!) dîndu-ne impresia că tot ce s-a întîmplat în istoria recentă nu a fost decît o glumă a istoriei”, ne spune autorul, în preambul.

Noi am adăuga că orice asemănare cu personajele politico-administrative uitate deja de istoria recentă nu este deloc întâmplătoare.

Până la lansarea oficială a cărții, tipărită de Editura ”Conta”, vă invităm să intrați în posesia ei de la Librăria ”Cetatea Doamnei” din Piatra-Neamț.

Și, evident, să acceptați îndemnul scriitorului de a reflecta și de a acționa în consecință. Până la urmă, e ”România lor” sau România noastră!?

Adrian ALUI GHEORGHE: – născut la 6 iulie 1958, în loc. Grumăzești, jud. Neamț. Absolvent al facultății de filologie din cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, specializarea Română – Limba latină cu licența în anul 1986, cu teza „Paradigma erosului în poezia lui Ovidius”. Doctor în Filologie din anul 2004 cu teza „Tinerețe fără bătrînețe și sentimentul tragic al timpului” (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași);

– Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1990 şi membru în Consiliul de Conducere al USR uniuni în perioada 1996 – 2010;

– Este membru al PEN Clubului Român din anul 1990 şi vicepreşedinte al PEN Clubului Român în perioada 2014- 2016;

– Director al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ în perioada 1992 – 1993;

– Director al Direcţiei pentru Cultură a judeţului Neamţ din anul 1995 pînă în anul 2000 şi din 2004 pînă în anul 2013;

– Director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” Neamţ din anul 2013;

– Co-fondator şi director al revistei de cultură „Antiteze” în perioada 1996 – 2007;

– Director al revistei de cultură, arte, atitudini „Conta”, din anul 2010;

– profesor asociat la Facultatea de Muzică din Piatra Neamț, filială a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, din anul 2005, unde a susținut și susține cursul de Estetică generală și estetică muzicală;

Premii şi distincţii, participări internaţionale (selectiv):

Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru anul 2001, pentru volumul de poezie „Îngerul căzut” şi în anul 2015 pentru romanul „Laika”

Meritul Cultural în grad de Cavaler, grad A, în anul 2000 şi Meritul Cultural în grad de Ofiţer, grad A, în anul 2010 conferite de Preşedinţia României;

– Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ din anul 2005;

– Premiul Festivalului de literatură româno-canadian « Ronald Gasparic » (Iaşi, 2008);

– Premiul Naţional de Poezie „Poesis”, Satu Mare, octombrie, 2008;

– Premiul „Balcanica” al poeţilor din Balcani, Brăila, 2010;

– Premiul Național de Proză ”Liviu Rebreanu”, Bistrița Năsăud, 2017;

– Premiul revistei ”Familia” pentru întreaga operă, Oradea, 2018;

– Premiul ”Nichita Stănescu” al ”Serilor de poezie de la Desești”, 2019

– A mai primit Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele: „Cîntece de îngropat pe cei vii” (1993), „Titanic şvaiţer. Momente şi schiţe” (1994), “Complicitate” (1998), “Goliath”(1999), “ România pe înţelesul tuturor “ (2004), pentru îngrijirea ediţiei “Carnete maro” (volumele I-IV) de Aurel Dumitraşcu (2006), pentru volumul de poezie „Paznicul ploii” (2010), pentru romanul „Urma” (2013); Premiul filialei Iaşi a USR pentru întreaga activitate, în anul 2013, la împlinirea vîrstei de 55 de ani; Premiul pentru Poezie al Revistei Convorbiri literare (2000), Premiul Revistei Ateneu, pentru poezie (2000), Premiul Salonului Internaţional de Carte de la Oradea, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucovineni ș.a.

– A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, a scris editorialul primului număr al ziarului „Ceahlăul” din 22 decembrie 1989, dar a refuzat titlul de revoluţionar şi avantajele sale

*

– A efectuat mai multe stagii de management cultural şi politici culturale europene la Stockholm (1995, unde susţine comunicarea De la societăţile multiculturale spre o cultură unică, europeană susţinută în cadrul Conferinţei Internaţionale Dialog cultural în societăţi multiculturale) şi Varna (1999/ Bulgaria, unde susţine comunicarea Descentralizarea, o cale spre regăsirea identităţii comunitare);

– În anul 2012 participă la Congresul Scriitorilor Francofoni de la Alger, reprezentînd România, unde susţine o conferinţă pe tema „Autoficţiunea literară”, în anul 2013 și 2017 face parte din grupul de scriitori care reprezintă România la Tîrgul Internaţional de Carte de la Frankfurt (Germania),  în 2015 participă la Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, în anul 2016 participă, din partea României, la Tîrgul Internațional de Carte de la Ierusalim, în august 2019 participă la Târgul Internațional de carte de la Beijing, unde România a fost desemnată țară invitată de onoare.

– Opera sa, poezie şi proză, a fost tradusă în antologii în limbile germană, franceză, rusă, engleză, sîrbă, slovacă, cehă, spaniolă, arabă, suedeză.

Aici puteți citi prefața cărții ”Supraviețuitor în România”:

cuvînt-înainte-carte-executie

Articolul anterior

Anunțul lui Arsene despre candidații la Primăria Piatra-Neamț și Roman

Articolul următor

Cinci întrebări pentru Cristian Sauciuc, președintele PMP Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *