Pietrenii sunt invitați să întâmpine Noul An în Piața Ștefan cel Mare (program)
Medicul Dan Tesloianu, cel care implanta stimulatoare cardiace prelevate de la morţi, are o casă în comuna Crăcăoani – judeţul Neamţ.
Împreună cu soţia sa, care este de asemenea medic la un spital din Iaşi, acesta are două case şi un apartament. Una din case, în suprafaţă de 200 de metri pătraţi este în IaşI, iar cealaltă casă, de 120 de metri pătraţi este în Crăcăoani, notează Ziarul de Iaşi într-un material referitor la averea medicului.
„La mijlocul anului trecut, familia Tesloianu declara o colecţie de artă în valoare de 50.000 de euro, precum şI depozite bancare de 89.996 de euro, 50.000 de dolari şi 76.498 RON. Dan Tesloianu câştigase în ultimul an 185.000 RON venituri salariale şi nu mai puţin de 160.000 de euro dividente de la firma Cardiomed SRL la care este acţionar. La acestea se adaugă venitul soţiei, în valoare de 215.589 RON”, notează sursa citată.
În urma percheziţiilor efectuate vineri, 17 februarie 2023, au fost ridicate următoarele bunuri si sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume, ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă.
De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile aparținând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asiguratorie a sechestrului.
Şase medici sunt implicaţi în mafia stimulatoarelor cardiace luate de la morţi şi implantate la bolnavi, arată un document al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Medicul cardiolog Dan Tesloianu ar fi cel care, începând cu anul 2017, ar fi implantat la pacienţi peste 200 dispozitive cardiace extrase de la cadavre.
„Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.
Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.
O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, arată anchetatorii.
Dan Tesloianu ar fi fost ajutat de alţi 5 medici din Iaşi şi Braşov.
„În situația de fapt reținută de procurori se consemnează că cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate. În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite”, precizează procurorii ICCJ.