Primarul Adrian Niță: Copiii de la Creșa Precista se vor putea muta, temporar, la Creșa Paharnicul
Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia nemțeanului răpit în Burkina Faso, a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu Iulian Gherguţ. Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic.
Iulian Gherguţ face apel la familia sa (care locuiește în comuna Săbăoani), la directorul companiei pentru care a lucrat şi la guvernele României şi cel din Burkina Faso pentru a fi salvat. Se pare că înregistrarea este de pe 18 august şi a fost publicată pe 29 august.
„Numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Astăzi este 18 august 2015. Eu am fost răpit în Tambao de gruparea Al-Mourabitoune. Eu cer familiei mele doar să mă ajute să fiu eliberat. Îi salut pe mama mea Cecilia şi pe tatăl meu George. Cer directorului firmei Pan African, domnul Suleyman, şi Guvernului României și Guvernului Burkina Faso să pot fi eliberat cît mai repede posibil şi să asiste la negocieri“, spune romașcanul în filmarea publicată, sâmbătă, de site-ul liveleak.com (http://www.liveleak.com/view?i=fa7_1440871039)
Celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat. Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate.
Familia cetăţeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituţională cu privire la apariţia materialului video.
În cazul în care autenticitatea materialului video se confirmă, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză mai precizează că, având în vedere specificul acestei operaţii de autentificare, procedurile de verificare pot să dureze.
Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor.
Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român.
Iulian Gherghuţ, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane. Mesajul audio de revendicare este atribuit lui Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării Al-Mourabitoune, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar, cel care a înfiinţat-o. Autorul înregistrării în limba arabă „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare”.