ISSN 2457 - 3973

Mii de pelereni participă la slujba de pomenire de la Petru-Vodă: părinte Iustin, roagă-te lui Dumnezeu pentru ploaie!

Astăzi are loc, la Mănăstirea Petru-Vodă, slujba de pomenire a doi ani de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Iustin Pârvu. Mii de pelereni sunt deja în zonă iar strada care urcă din drumul național spre mănăstire este un adevărat furnicar cu un singur sens. Mașinile abia dacă mai pot urca așa că pelerinii trebuie să facă drumul de câțiva kilometri pe jos. Jandarmii și polițiștii sunt prezenți pentru ca totul să se desfășoare fără incidente.

Foarte mulți pelereni au venit încă de ieri în zonă iar pensiunile sunt arhi-pline.

În curtea Mănăstirii Petru-Vodă abia dacă mai poți arunca un ac iar la mormântul părintelui Iustin Pârvu, sute de oameni așteaptă la rând să se închine la cel supranumit Sfântul Moldovei.

Slujba de pomenire a 2 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Moldovei, Înalt Prea Sfințitul Teofan.

Părintele Hariton Negrea, starețul Mănăstirii ”Petru-Vodă” a transmis tuturor pelerinilor să se roage către Dumnezeu ca să dea vreme cu ploaie.

parintele-iustin-parvu 2

Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.Parintele-Iustin-Parvu

După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele și-a continuat misiunea de a schimba câtuși de puțin această lume și, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită „Glasul Monahilor”, în prezent intitulată ”Atitudini”.

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani și a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa și poetul Radu Gyr.Petru Voda 2

Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: ”Poporul român … pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit și forțat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menține într-o unitate, așa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”. Tot el a a lansat o profeție tulburătoare, cu cinci zile înainte de moarte, spunând: ‘E vorba că mai sunt 12 luni de libertate și vine urgia’.

 

De numele părintelui Iustin Pârvu se leagă și campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009, în martie 2013, fiind organizat la București un miting împotriva actelor electronice la care au participat câteva mii de oameni.

Obștea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Chilia-muzeu se află vizavi de chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viață, și poate fi vizitată de toți credincioșii.Petru Voda 5

În acest an, de sărbătoarea Bunei Vestiri a fost dezvelit, în fața primăriei din Poiana Teiului, un bust al părintelui Iustin Pârvu, realizat de artistul plastic vâlcean Ivan Jinaru.

”Înscrierile se fac pe toată perioada verii iar programul, pe lângă slujbele de rugăciune și activitățile fizice, va include conferințe și cateheze cu preotul Mihai Andrei Aldea și alți duhovnici, ucenici ai Părintelui Iustin Pârvu. Din activitățile fizice fac parte culesul plantelor pentru prepararea tratamentelor naturiste din Mănăstirea Paltin, grădinăritul, adunatul fânului, ridicat căpițe de lemn, îngrijirea bolnavilor din azilul de bătrâni din incinta mănăstirii, pictura sau sculptura. Cazarea și masa sunt gratuite. Dacă l-am iubit pe Părintele Iustin și vrem să-l bucurăm de acolo de sus, atunci să facem cele ce ne sfătuia: să construim viața duhovnicească pentru un neam sănătos! Uniți în duhul Bisericii lui Hristos și al Sfinților Părinți, putem construi o societatea mai nealterată de păcat. Să urmăm așadar bunului nostru Părinte Iustin: Până ce nu vom avea un duh și o inimă de spiritualitate care să miște poporul acesta, nu vom merge înainte’, se menționează pe site-ul mănăstirii.

Articolul anterior

Tânără în stare de șoc în Parcul din Piatra-Neamț!

Articolul următor

Tragedie la Pângărați! Tânăr de 17 ani înghițit de râul Bistrița!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *