Noul Spital Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ va fi construit cu fonduri prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Anunţul a fost făcut de oficiali ai Ministerului Sănătăţii care au prezentat lista unităţilor sanitare care vor fi reabilitate, extinse sau construite prin PNRR.
Între cele 49 obiective prezentate de Ministerul Sănătăţii se află şi construirea unui Spital Judeţean de Urgenţă nou la Piatra-Neamţ.
Documentaţia întocmită şi trimisă de Consiliul Judeţean Neamţ a fost aprobată de Comisia Europeană, astfel încât se aşteaptă finanţarea în acest sens.
În şedinţa CJ Neamţ din decembrie 2021 a fost aprobată tema de proiectare a noului spital.
În martie 2022 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici iar în luna aprilie 2022 au fost purtate ultimele discuţii pe tema studiului de fezabilitate.
Conform Ministerului Sănătăţii, din lista de 49 de obiective de investiţii finanţate prin PNRR, în urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii.
Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.
Cele 25 spitale noi ar urma să fie construite până în anul 2026!
Noul Spital Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ va avea o capacitate de 960 de paturi de spitalizare continuă și 105 paturi pentru spitalizarea de zi și va fi situat pe Dealul Vulpii, limita cu Girovul și Gârcina, la ieșirea din Piatra-Neamț.
Valoarea totală estimată este de 3,146 miliarde lei, inclusiv TVA, din care construcții-montaj în sumă de 1,526 miliarde lei, și o durată de execuție de 24 de luni.
Pentru studiul de fezabilitate și pentru proiectul tehnic sunt alocate fonduri de la Guvern, încă din 2020.
Viitorul spital va avea o suprafață construită de 24.521 metri pătrați, o suprafață desfășurată de 121.253 metri pătrați, înălțimea clădirii va fi de 30 de metri de la cota amenajată a terenului, iar platforma pentru anexe va fi de 4.780 metri pătrați.
Totalul suprafeței construite va fi de 29.301 metri pătrați, iar totalul suprafeței construite desfășurate va fi de 126.033 metri pătrați.
Noul spital va păstra structura spitalului actual și numărul de secții existente, cu asigurarea circuitelor conform standardelor din domeniu.