ISSN 2457 - 3973

Ministrul Sănătății: ”Doar 2 la sută dintre medicii din spitale cer șpagă”. Tu ce părere ai?

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că a scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat şpagă în spitale. Ministrul Sănătății își bazează declarația pe statisticile centralizate la nivelul ministerului.

“S-au făcut nenumărate dezbateri vizavi de şpaga în spitale. Doar 2% condiţionează actul medical, restul se uită urât, aşa spun pacienţii, că aşteaptă. Dacă nu o să înţeleagă fiecare dintre părţi că nu mai merge aşa atunci va fi foarte greu.  (…) Cu toate că acest fenomen este încă prezent, din statistici a scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat şpagă, plăţi informale, le spunem, asta din acel chestionar de feedback pe care noi îl avem şi pentru care facem rapoarte pe care le postăm pe site-ul ministerului. Pe de altă parte, din cei care spun că li s-a pretins, doar 2,3% au spus că da, sunt de acord să transmită mai departe reclamaţiile lor către organele de anchetă”, a precizat Sorina Pintea.

În județul Neamț este deja de notorietate situația de la secția de ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, unde aproape toți medicii sunt puși sub acuzare pentru condiționarea actului medical de primirea unor sume de bani sau bunuri. În aceeași situație este și medicul din policlinică.

Nu știm dacă la spitalele din Piatra-Neamț, Roman. Târgu Neamț sau Bicaz încă se mai solicită șpagă de către o parte a cadrelor medicale (pentru că nu vorbim doar de medici). Nu știm nici care este procentul celor care cer și cărora li se și dă, dar sperăm că este mult mai mic față de cel al cadrelor medicale care își fac meseria cu credință și compasiune față de suferinzi.

Faptul că anchetatorii din Neamț au sub lupă și sistemul medical ar trebui să le dea de gândit la toți medicii, asistenții medicali, infirmierii care au astfel de apucături. Asta cu atât mai mult cu cât nivelul salarial la care s-a ajuns în spitale este foarte mare.

Dacă vreți să vă convingeți care sunt salariile din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, puteți citi aici

Articolul anterior

Cod portocaliu de precipitații abundente pentru județul Neamț

Articolul următor

Urmărire cu focuri de armă la intrarea în Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *