ISSN 2457 - 3973

Misterul celor Trei Căldări, de pe muntele Cozla. Totul a început acum 20.000 ani…

Majoritatea pietrenilor ştiu că pe muntele Cozla, la câteva sute de metri de platoul unde poposeşte gondola, se află o formaţiune ciudată denumită „Trei Căldări”. O altă denumire, mai puţin cunoscută, este „Căldările Urieşilor”.
Şi mai puţini cunosc însă istoria acestui obiectiv turistic şi de educaţie ştiinţifică, încadrat în categoria rezervaţiilor geologice.
Muzeograful Oana Maria Bălan, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ, a explicat când şi cum s-au format cele Trei Căldări de pe Cozla.
„Acest fenomen a început cu aproximativ 20 000 de ani în urmă, în prima parte a Cuaternarului (Pleistocen), fiind rezultatul acțiunii distructive a vântului, în condițiile unui climat de silvotundră, aspru și rece, covor vegetal redus și o pătură de zăpadă subțire și discontinuă. În aceste condiții a avut loc dezagregarea gresiei de Kliwa, în zonele ei mai gelive, pe direcția vânturilor deosebit de puternice, materialul fiind preluat și îndepărtat particulă cu particulă. „Căldările” se prezintă sub forma unor excavații sferice, cu diametrul deschiderii între 0,80-0,90m și o adâncime de 0,60-0,80m. „Trei Căldări” se înscriu în categoria unui microrelief cunoscut sub numele de marmite eoliene”, a povestit muzeograful Oana Maria Bălan pe pagina de facebook a CMN Neamţ.
Potrivit acesteia, în Carpații Orientali nu se cunosc alte zone în care asemenea „marmite eoliene” să se dezvolte cu trăsături atât de tipice.
„Astăzi, zona Cozla care se află în plin etaj al pădurii, este un loc pentru drumeții cu trasee turistice care duc spre „Trei Căldări” cu puncte de plecare din Piatra Neamț și Gîrcina. Dealul Cozla este declarat rezervație paleontologică, alături de dealul Pietricica și dealul Cernegura, care străjuiesc orașul Piatra Neamț din toate părțile”, a completat muzeograful Oana Maria Bălan.
sursa foto: Complexul Muzeal Naţional Neamţ

Articolul anterior

Fotografia prin care şi-a prevestit moartea preotul Dimitrie Cărămidă. Avea doar 40 ani.

Articolul următor

Bărbat din Neamţ condamnat la 9 luni de închisoare cu executare pentru că a furat o … pungă de cafea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *