ISSN 2457 - 3973

Mugur Cozmanciuc, absolvent al Colegiului Național ”Militar”: ”Viața cazonă m-a făcut să apreciez prietenia, colaborarea, spiritul de echipă. La mulți ani, nemțeni! La mulți ani, România!”

1. Astăzi celebrăm Ziua Națională a României. Ce mesaj le transmiteți nemțenilor?

Aș vrea să facem o scurtă trecere prin istorie. Pe 1 Decembrie când regele şi guvernul au întâmpinat la Gara de Nord delegaţia Marelui Sfat Naţional Român din Transilvania, care aducea Rezoluţia Unirii de la Alba-Iulia pentru a fi predată şefului statului, s-a organizat un mare banchet. La acea vreme Ionel Brătianu a luat cuvântul și a spus următoarele; „De o mie de ani vă aşteptăm şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată. Sunt clipe, în viaţa unui neam, de fericire atât de mare că răscumpără veacuri întregi de dureri. Bucuria noastră nu e bucuria unei singure generaţii, ea e sfânta cutremurare de fericire a întregului popor românesc, care de sute şi sute de ani a stat sub urgia soartei cele mai cumplite, fără a pierde credinţa lui nestrămutată în această zi ce ne uneşte şi care nu se putea să nu vie!” Sunt niște cuvinte puternice, un mesaj emoționant, care cred că nu și-au pierdut sensul nici astăzi. De 1 Decembrie îmi doresc ca noi, toți românii, indiferent pe unde suntem să fim mândri de țara noastră, să îi dorim binele și să fim uniți în acțiune, spirit și gând pentru a o duce înainte.

2. Cu ocazia Zilei Naționale în toată țara se organizează ceremonii militare. Știm că și dumnevoastră aveți legătură cu acest domeniu prin prisma faptului că sunteți absolvent al unui instituții de învățământ militar. Ce ne puteți povesti din acea perioadă?

Da, sunt absolvent al Colegiul National Militar “Stefan cel Mare”, din orașul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. Este o unitate de învățământ de prestigiu. De exemplu, în semn de recunoaștere a performanțelor obținute în activitatea de cooperare europeană și a contribuției aduse la promovarea si dezvoltarea dimensiunii europene a educației, Ministerul Educației Nationale a înmânat Colegiului trofeul și certificatul „Școala Europeana-2013”, titlul fiind reconfirmat anul acesta. De aceea, pot spune că sunt mândru că am absolvit acolo și că am avut parte de o educație pe măsură. A fost o perioadă a vieții mele de care îmi aduc aminte cu drag. Dincolo de faptul că pe perioada celor patru ani am învățat cum să fiu organizat, să gândesc strategic, să îmi definesc un plan de acțiune, am avut parte și de amintiri frumoase. Viața pe care mi-am petrecut-o la internat, alături de colegi din toată țara, m-a făcut să apreciez cum trebuie prietenia, colaborarea, spiritul de echipă și clipele de relaxare.

3. Se pare că ați avut parte de clipe frumoase. V-a determinat educația cazonă să vă implicați în politică?

Decizia de a intra în politică am luat-o prin 1999. Cred că o parte din mine simțea dorința să se implice mai mult, dar și nevoia de a face parte dintr-o echipă. Am urmat toți pașii, am muncit mult și am aplicat ceea ce am învățat la Colegiul Militar ca să pot să fiu de ajutor celor care mi-au acordat încrederea și colegilor mei din Partidul Național Liberal.  Dar direct legată de educația mea militară este activitatea pe care o desfășor în Parlament. Ca deputat activez în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională în virtutea formației mele (absolvent al liceului militar), dar și a preocupării pentru această problematică, atât din perspectiva situației interne (dezvoltarea capacităților de apărare, dar și menținerea ordinii publice și a siguranției cetățeanului), cât și a securității în plan regional și euroatlantic. M-am aplecat în special asupra drepturilor și statutului personalului din cadrul structurilor de specialitate, a dotărilor Armatei Române, dar și asupra chestiunilor de securitate energetică.

Articolul anterior

Ionel Arsene, președintele CJ Neamț: ”Pe 1 Decembrie, ne simțim mai aproape de valorile poporului român! La mulți ani, România!”

Articolul următor

Inaugurarea Shopping City Piatra Neamț, în dispreț față de Ziua Națională a României!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *