ISSN 2457 - 3973

În Neamț, lupta la parlamentare se dă în 2! Câte mandate va câștiga fiecare?!

Peste mai puțin de două luni vor avea loc alegerile parlamentare pe baza cărora va fi stabilit un nou guvern. Iar acesta va fi, așa cum am mai spus, format din PSD și PNL.

Asta nu înseamnă că lupta politică între cele două partide nu este corectă. Nici vorba de blat, ca în cazul partidelor satelit care s-au lipit de puterea locală.

Pe baza rezultatului obținut de PSD și PNL se va negocia în desemnarea premierului și apoi a ministerelor. Deci USL va reveni sub o altă formă (fără ALDE și PMP).

În județul Neamț, bătălia pentru parlamentare se dă exclusiv în 2: PSD și PNL!

În ceea ce privește ALDE Neamț, șansa infimă de a avea un parlamentar s-a risipit odată cu trimiterea unui candidat de la centru.

La PMP Neamț, marginalizarea lui Liviu Harbuz cu ajutorul prietenilor din exteriorul partidului (marginalizare care a condus la decizia lui Harbuz de a se retrage) vor avea același rezultat. Asta cu atât mai mult cu cât PMP Neamț a fost la limita (unii chiar spun altceva mai grav) intrării în Consiliul Județean.

Dacă Ion Asaftei (ALDE) va avea argumente pentru eșec, Laurențiu Dulamă (PMP) nu va putea justifica scorul ce se preconizează în dreptul filialei pe care o conduce.

Voturi vor lua în Neamț și alte formațiuni politice, inclusiv UDMR sau alte minorități, dar nesemnificativ. Toate aceste voturi se vor redistribui.

Așadar, înainte de ultima turnantă rămân în cursă doar PSD și PNL, ambele partide cu șanse să obțină în Neamț scoruri sensibil egale.

Cel mai probabil, PSD Neamț va obține 4 mandate de deputat iar PNL Neamț va avea celelalte 4 mandate de deputat. La Senat, social-democrații și liberalii vor avea câte un mandat întreg de senator. Al treilea mandat va fi atribuit partidului care va avea scorul cel mai mare (restul voturilor rămase neutilizate după alocarea a câte un mandat întreg).

Acum, că și PSD, și PNL își anunță deziderate futuriste, este de înțeles. Liderii partidelor încearcă să își mobilizeze activul și electoratul. Totuși, în discursul fiecăruia ar trebui să existe și realism.

Ca la fiecare scrutin, newsallert.ro va milita și va depune toate eforturile ca prezența la vot să fie cât mai ridicată. Cea mai proastă decizie este aceea de a nu participa activ la alegeri! Votul fiecăruia dintre noi chiar contează, chiar dacă nu suntem satisfăcuți de oferta electorală.

Și încă ceva: procesul de numărare a voturilor și întocmire a proceselor verbale va fi filmat în fiecare secție de vot! Deci riscul fraudării va fi dus spre minim!

Read Previous

Comunicat de presă CJ Neamț

Read Next

Șase ani fără preotul Dragoș Munteanu. Parastas pentru ctitorul catedralei ”Sf. Cuvioasa Parascheva”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *