ISSN 2457 - 3973

Nicu Chirilă a fost demis din funcţia de primar al comunei Ruginoasa

Nicu Chirilă a fost demis, prin ordin al prefectului, din funcţia de primar al comunei Ruginoasa. Decizia a fost luată după ce la Prefectură a ajuns oficial minuta Curţii de Apel Bacău prin care fostul edil a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru 2 infracţiuni: participare improprie la tăiere de arbori şi participare improprie la furt de arbori.

Cele 2 infracţiuni au fost comise în anul 2010 atunci când Nicu Chirilă, ca primar al comunei Ruginoasa, a dispus tăierea a 1.700 de salcâmi. Materialul lemnos rezultat în urma tăierii a ajuns la localnici, la şcolile din comună şi la primărie.

Pentru că nu a avut acordul Consiliului Local, Chirilă a fost trimis în judecată pe baza plângerii unor consilieri locali. După 9 ani de procese a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare cu termen de încercare pe 3 ani. Totodată i s-a interzis dreptul de a mai ocupa funcţia de primar timp de un an tot cu suspendarea deciziei, situaţie care îi dă dreptul să candideze din nou anul viitor, la alegerile locale.

Condamnarea penală la închisoare (chiar cu suspendare) a atras însă demiterea din funcţia de primar. Nicu Chirilă poate contesta în instanţa de contencios-administrativ ordinul prefectului, în termen de 10 zile de la comunicare. Ar urma însă un proces lung care s-a termina după încetarea actualei legislaturi locale. Singurul câştig în cazul în care instanţa de fond şi cea de apel i-ar da dreptate ar fi de ordin financiar, prin plata salariilor pe durata cât a fost demis.

De asemenea, Nicu Chirilă ar mai putea solicita preşedintelui Tribunalului Neamţ suspendarea ordinului prefectului până la judecarea pe fond a contestaţiei sale (dacă o face) însă până acum, practica arată că nici o solicitare nu a fost aprobată. Putem da ca exemplu cazurile lui Dan Vasile Constantin, Valerică Frăţilă, Vasile Pruteanu şi, mai nou, Laurenţiu Amedeo Dulamă.

La Ruginoasa, actualul viceprimar ar urma să preia ca interimar funcţia de primar iar în locul său, un consilier local va fi ales ca viceprimar interimar.

 

Articolul anterior

Incendiu la un apartament din Piatra-Neamț! Cauza: scurt-circuit.

Articolul următor

Aeroportul Otopeni și compania Tarom, la coada clasamentului mondial

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *