ISSN 2457 - 3973

Părintele Necula, la Piatra-Neamț: ”Nu-i cred pe cei care 365 zile sunt dumnezei și în ziua de Paște cad în genunchi”

Conferința susținută de părintele profesor Constantin Necula la Piatra-Neamț s-a bucurat și de această dată de un succes deosebit, evenimentul fiind ”cu casa închisă”. Sala Cinematografului Mon Amour (fostul Panoramic) a fost neîncăpătoare iar timp de 2 ore, audiența a gustat din plin cuvintele de duh spuse de părinte. Cuvinte de duh care, chiar dacă în anumite momente au fost extrem de dure, au conturat realitatea în care trăim.

Un astfel de moment a fost acela când părintele Necula a vorbit despre postire și a explicat că prin acest exercițiu, fiecare dintre cei care postesc câștigă apropiere față de Hristos. Și de aceea nu ai cum ca în noaptea de Înviere să ”îți râgâi berea din tot postul”.

”Tot Postul Paștelui, postirea în general, este un exercițiu de a ne apropia de Hristos. Un exercițiu în care câștigăm apropierea de Hristos. Nu mâncăm precum nu a mâncat Hristos. Nu bem precum nu a băut Hristos. Ne rugăm cum s-a rugat Domnul Hristos. Ne purtăm crucile precum a purtat-o Hristos. Sigur, păstrând proporțiile, pentru că la noi crucile sunt că ni s-a rupt unghia în ușă, că nu merge cheia la mașină sau că a picat rețeaua Orange. (…) Postul nu este altceva decât ”caută-ți comoara” iar comoara este Învierea! Nu poți să ajungi în noaptea de Înviere râgâindu-ți berea din tot postul, scobindu-te printre dinți ”Adevărat a Înviat”. Nu merge! Gesturi de bădărănie nu încap în postire, gesturi de nonșalanță nu au legătură cu întâlnirea cu Hristos”, a explicat părintele Necula.

Acesta s-a referit indirect și la cei care ajung în funcții de conducere și ”se cred dumnezei”.

”Nu mergecu Hristos  idolatrizarea de sine! Ieși în față și spui: ”ce bun sunt eu, ce deștept sunt eu, ce important sunt eu”. Nu-i prea cred eu pe cei care sunt dumnezei 365 zile și în ziua de Paște cred că dacă se închină merită toate aplauzele din cer. Postirea înseamnă în primul rând deșărtarea de sine, să îți găsești limita de smerenie din care să trăiești, din care să te hrănești, să faci din fiecare dată fundamentul apropierii Dumnezeului de tine. Pentru că Dumnezeu ne vrea în rai dar nu fără noi. Nu este un dictator. Nu are nimic din tirania celor care ne dictează în ce direcție să o luăm”, a mai spus părintele.

Preotul Constantin Necula a adăugat că tot efortul postirii trebuie împlinit în cel mai important între gesturile de comuniune cu Hristos: ”Postești să te împărtășești cu trupul și sângele lui Hristos, nu doar să te speli cu aghiazmă mare sau să iei anafură duminică dimineață”.

Articolul anterior

Liceele din Neamț își prezintă, miercuri, oferta educațională pentru anul școlar 2019/2020

Articolul următor

Găsit mort într-un apartament din cartierul Precista

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *