Crimă la Roman! Tânăr acuzat că şi-a ucis iubita în urma unui conflict!
Primăria Piatra-Neamț a implementat, în ultimii ani, cel mai extins program de modernizare a infrastructurii școlare realizat până acum, cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și buget local. Modernizarea vizează unități de învățământ de la toate nivelurile (creșe, grădinițe, școli, licee) și include atât reabilitarea efectivă a imobilelor unde se desfășoară orele de curs, cât și dotarea cu echipamente, mobilier și materiale didactice.
Proiectul de dotare a unităților de învățământ are o valoare de 39.107.378,94 lei și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este unul dintre cele mai complexe proiecte derulate în domeniul învățământului, întrucât a necesitat o analiză de nevoi la nivelul fiecărei unități școlare din oraș, astfel încât dotările să corespundă specificului și necesităților acestora. Analizele de nevoi de la toate unitățile de învățământ au fost centralizate la nivelul UAT Piatra-Neamț, care a depus cererea de finanțare pentru toți cei 22 de beneficiari (unități de învățământ cu personalitate juridică, care au arondate și alte unități de învățământ).
Fiind o procedură complexă, Municipiul Piatra-Neamț a apelat la serviciile unei firme de consultanță, eficientizând astfel întregul proces. Contractul a fost încheiat cu SC PRO EURO CONSULT SRL, iar valoarea contractului de prestări servicii a fost de 202.400,00 lei (fără TVA – firma nu este plătitoare de TVA). Rezultatele vorbesc de la sine în cazul proiectului: Piatra-Neamț s-a situat pe locul 4 din 100 de municipii cu proiecte aprobate, având un punctaj de 96,85/100 și o cerere de finanțare pentru care nu s-au solicitat clarificări. Mai mult, având în vedere întreaga durată de punere în practică a investiției, Piatra-Neamț este unul dintre UAT-urile care se află într-un stadiu avansat de implementare a proiectului.
Contractele cu furnizorii pentru dotări, mobilier și echipamente au început să fie semnate în cursul acestui an, după finalizarea, în condițiile legii, a achizițiilor publice. În acest moment, livrarea echipamentelor și mobilierului se încadrează în termenele contractuale, iar de săptămâna aceasta se livrează mobilierul neconvențional (pentru săli de sport, cabinete școlare și cabinete psihopedagogice) la mai multe școli, printre care menționăm: Școala Gimnazială „Nicu Albu”, Colegiul Tehnic Forestier, Colegiul Tehnologic „Spiru Haret”, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic de Transporturi, Palatul Copiilor și Școala Gimnazială Nr. 3.
Pentru primele școli care vor fi dotate cu mobilierul pentru sălile de clasă (Nr. 5 și Nr. 8), furnizorul estimează că dotarea cu mobilier se va realiza până cel târziu în prima vacanță școlară din acest an (26 octombrie – 3 noiembrie 2024).
Pentru o claritate mai mare asupra proiectului de dotare a școlilor din Piatra-Neamț, vă prezentăm situația actuală pe loturi:
Lotul 1: Achiziție mobilier preșcolar (pentru grădinițe) – valoare contract: 970.821 lei (fără TVA); furnizorul este C&A Phoenix Art;
Lotul 2: Achiziție mobilier primar – gimnazial – liceal (cuprinde mobilierul efectiv pentru sălile de clasă; include 415 catedre + scaune, 327 dulapuri pentru materiale didactice și 9226 pupitre + scaune modulare, reglabile pe înălțime, la care se adaugă peste 1300 de alte obiecte de mobilier necesare unităților de învățământ. Valoarea contractului este de 7.128.255 lei (fără TVA). Furnizorul pentru acest lot este M & D RETAIL PIPERA SRL (MOBEXPERT);
Lotul 3: Achiziție mobilier laboratoare științe (se va relua procedura de achiziție, întrucât în primă fază nu s-au prezentat ofertanți);
Lotul 4: Achiziție mobilier neconvențional (săli de sport, cabinet școlare, cabinet psihopedagogice); valoarea contractului este de 230.004 lei (fără TVA). Furnizorul este LM Mob SRL, iar livrarea dotărilor a început, așa cum am menționat, din această săptămână (9 septembrie);
Lotul 5: Achiziție mobilier specific învățământ profesional și tehnic (se va relua procedura de achiziție, întrucât în primă fază nu s-au prezentat ofertanți).
„Ne mândrim cu rezultate extraordinare la concursuri, olimpiade și examene naționale, pentru că Piatra-Neamț a demonstrat de-a lungul anilor că are elevi conștiincioși și înzestrați, profesori dedicați și părinți care îi susțin. Dar toate aceste performanțe trebuie sprijinite de o infrastructură care să le ofere copiilor absolut toate condițiile în care să învețe și să se dezvolte. De aceea am început cel mai amplu program de modernizare pentru școala pietreană, un program care a adus cu sine o schimbare majoră și multe provocări, dar care începe deja să își arate roadele. Lucrurile bune și trainice se realizează cu efort din partea tuturor celor implicați, pentru că aduc rezultate de care se bucură întreaga comunitate”, a declarat primarul Andrei Carabelea.