ISSN 2457 - 3973

PNL Neamț, protest cu amenințări de contestare a alegerii președintelui CJ Neamț

Comunicat de presă

„Astăzi au avut loc două evenimente importante: validarea primarului de Piatra Neamţ şi şedinţele de constituire a Consiliului Local Piatra Neamţ şi a Consiliului Judeţean Neamţ. Voi face referire la şedinţa de constituire a Consiliul Local, unde am ţinut de fiecare dată să respectăm legea, pentru că în lege apare foarte clar procedura de vot secret. Astăzi, în Consiliul Local, eu şi colegii mei am transmis mesajul ca votul să fie secret. Chiar dacă votul exprimat de primul consilier a fost arătat la momentul ieşirii din cabină, prin vocea consilierilor PNL  s-a respectat ulterior această practică. Ulterior, am citit în presă o declaraţie a unui consilier care afirma că totul a fost pregătit pentru securizarea votului, şi anume, că reprezentanţii acelei formaţiuni politice au avut pixuri verzi pentru a li se putea verifica votul. Ceea ce am citit reprezintă, din punctul meu de vedere, un autodenunţ şi consilierii locali PNL vor sesiza instituţiile statului responsabile şi asta pentru că alegătorii au dreptul să fie reprezentaţi de oameni responsabili, cu respect faţă de lege şi faţă de cetăţean. Ce am văzut astăzi  întrece posibilitatea mea de înţelegere. Nu am crezut că în 2016 cineva îşi mai poate permite să spună colegilor consilieri să facă vot la vedere, în condiţiile în care este foarte clar stipulat în lege că votul este secret.” a declarat Dragoş Chitic, primarul municipiului Piatra Neamţ.

Situaţia din Şedinţa de constituire a  Consiliul Judeţean impune o analiză pertinentă asupra legalităţii procedurii de vot şi asupra legitimităţii mandatelor de preşedinte şi de vicepreşedinţi.

„Mulţumesc în primul rând cetăţenilor din Neamţ care ne-au votat, vreau să le mulţumesc colegilor mei care au decis să fiu propunerea PNL pentru preşedenţia Consiliului Judeţean. După cum aţi observat, astăzi, democraţia a fost puternic zdruncinată şi mă refer la nerespectarea legii şi anume Legea 215/2001, privind Administraţia publică locală. Art. 101 spune foarte clar:  preşedintele şi vicepreşedinţii de Consiliul Judeţean se aleg prin vot secret, lucru care nu s-a întâmplat astăzi. Consilierii PSD, PMP şi ALDE au ieşit cu buletinele de vot la vedere, le-au arătat Comisiei de validare şi apoi le-au introdus în urnă.” a declarat Florin Hopşa, liderul consilierilor PNL din CJ Neamţ.

Un alt derapaj din şedinţa de astăzi de la Consiliul Judeţean este asistarea pasivă a doamnelor prefect şi secretar de judeţ, cu toate că printre prerogativele acestora este asigurarea respectării legii.

„Astăzi, s-a dovedit că democraţia este un deziderat doar pentru cei care nu o respectă. Eu sunt un practicant al Dreptului şi cunosc toate detaliile legii. Am considerat că intervenţia mea va fi utilă, fără să avem cunoştinţă că se pregăteşte fraudarea votului. Ce mi-a produs un puternic sentiment de îngrijorare e că la şedinţă au fost prezente doamnele prefect şi doamna secretar al judeţului. Sunt persoane apolitice, care trebuie să asigure respectarea legii. Votul, prin Constituţie, este garantat ca fiind secret. Raţiunea pentru care votul este considerat secret este aceea de a-ţi exprima opinia fără că identitatea să-ţi fie divulgată pentru a nu suferi repercusiuni după aceea. Orice divulgare a opţiunii de vot constituie o fraudă, la fel cum e şi determinarea unei persoane de a vota într-un anume fel. Ce s-a întâmplat astăzi la Consiliul Judeţean ne conduce spre o singură concluzie şi anume că membrilor alianţei PSD, ALDE, PMP le-a fot impusă o opţiune prin intermediul unuia sau a mai multor consilieri. Prefectul judeţului are ca prerogativă a funcţiei obligaţia de a veghea nu doar la legalitatea Hotărârii de Consiliul Judeţean  ci şi a procedurii care stă la baza eleborării hotărârii. Acest sentiment de îngrijorare este unul profund şi cât se poate de legitim pentru că doamna prefect a avut o stare de pasivitate, deşi, prin lege, avea obligaţia să oprească votul şi să dispună reluarea votării. Ce m-a şocat a fost că nu cunoştea legea, spunând că noi, consilierii, suntem suverani odată cu jurământul depus. Consiliul este legal constituit abia când sunt aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii. Prin urmare prerogativa principală o avea prefectul şi secretarul judeţului. Doamna secretar a tratat cu extrem de multă ignoranţă insistenţele noastre, deşi o analiză sumară a ceea ce se întâmpla trebuia făcută atunci, pe loc. Eu sper că legea se va aplica, totuşi, că doamna prefect va şti să-şi respecte prerogativele. Să nu semneze pentru legalitate. “ a declarat Monica Anton, consilier judeţean PNL.

Dacă se continuă cu încălcarea legii ,PNL analizează atât posibilitatea formulării unei plângeri penale împotriva doamnei prefect şi a secretarului judeţului, dar şi posibilitatea contestării în Contencios Administrativ a Hotărârii de CJ.

“Hotărârea de Consiliu Judeţean adoptată printr-o fraudă, dacă va fi validată prin semnătură, analizăm posibilitatea formulării unei plângeri penale atât împotriva prefecturii  cât şi a secretarului judeţului pentru că au participat şi au  asistat pasivi la o infracţiune. Totodată analizăm şi posibilitatea contestării în Contencios Administrativ a Hotărârii de CJ demonstrând prin dovezi că s-a încălcat legea. În afară de aceste demersuri pe care le vom analiza, din punctul meu de vedere  doamna prefect ar trebui să demisioneze sau să fie demisă de organele competente.  De legalitatea oricărui act administrativ răspunde doamna prefect  şi atunci toate actele administrative adoptate de autorităţile locale intra mult sub incidenţa îndoielii.  Noi  nu am solicitat decât respectarea legii , iar din momentul în care am constatat că aceasta nu se  respectă, nu ne-am făcut părtaşi la ilegalitate şi am părăsit sala. O şedinţă care s-a desfăşurat cu încalcarea legii conduce în mod automat la ilegitimitatea mandatului preşedintelui de Consiliul Judeţean şi a vicepreşedinţilor.”, a adăugat Monica Anton.

„Democraţia a fost puternic tamponată astăzi. Este cu atât mai grav cu cât s-a întâmplat  în  forul deliberativ care trebuie să ţină echilibru într-un judeţ şi anume în Consiliul Judeţean. Colegii noştrii văd într-un mod eronat să-şi desfăşoare activitatea prin forţa şi încălcarea legii. Este o atitudine periculoasă, care nu-i onorează şi pe care cred că au timp să şi-o schimbe, iar organele statului să aplice legea. În Austria a fost invalidat un scrutin prezidenţial. Democraţia şi legile nu sunt facultative. Noi suntem o echipă de oameni determinaţi, de oameni verticali, nu o echipă de oi cărora li se impune cum să acţioneze, iar dacă cineva are o opinie diferită este ameninţat cu excluderea.” a concluzionat deputatul Vlad Marcoci.

Read Previous

Ionel Arsene, președinte al CJ Neamț: ”Sunt deschis la un dialog constructiv cu toți consilierii”

Read Next

Iată ce puteți urmări, marți, la Vacanțele Muzicale

3 Comments

  • am urmarit cu atentie ceia ce la tv s-a prezentat.nu sunt membru nici unui partid si nu am alte interese dar ca cetatean al urbei ma deranjeaza profun cand constat abuzul de putere.nu cred ca ata arsene cit si asaftei si dulama sunt niste personalitati deosebite pentru ai proteje ,prin incalcarea legii sa-si preia functiile negociate la sange.ma deranjeaza profund acest munteanu care toata viata lui a facut jocuri si scenete.de asemenea doamna arcanu a dovedit cat de putin conteaza sa fii om si nu robot de partid.acesti oameni nu inteleg nici acum cum e cu democratia.intrebare; la ce s-a amenajat cabina de vot daca totul era o formalitate? iar neprihanita de arcanu trebuia sa vada cum au votat consilierii si daca se respecta cele negociate.consilieri trecuti bine de 60 de ani jucau tontoraiul in jurul lui arcanu si ii aratau ce disciplinati sunt.uitati-va pe imagine la puscasu,murariu si chiar marele dan constantin.totul a fost un balci prin care cei trei sunt legitimati hoteste si vor stapani judetul.suntem neam de bananieri si ne meritam soarta.munteanu si-a asezat protejatul pe scaunul de presedinte de parca il adusese din familie si il dadea cui dorea.dupa 27 de ani de salbaticie acum ne furam la drumul mare.urmaresc profund aplicarea legii si alegeri libere in consiliul local.partasii la asasinarea democratiei sa plateasca.

  • Este jenant ce se face pe votul nostru. Toti sunt niste marionete si isi urmaresc interesul personal.

  • Dincolo de scandalurile publice, de aroganta, de ipocrizie, stau si ma gandesc ce o fi in sufletul si mintea noului presedinte de a trebuit sa-i puna sa arate voturile inclusiv pe dl. Munteanu, dl. Andrusca, dna Arcan, dna Bulai…? Nu dumnealui a stabilit lista de consilieri si se prezuma ca, pe langa valoare, sunt si oameni de buna credinta? Inseamna ca e o lipsa de incredere reciproca, fapt ce nu va aduce nimic bun pentru judet. Absolut nimic! Sa nu uit, succes dna Soroceanu, alaturi de noua echipa (dl. Conache oricum are succes!)!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *