ISSN 2457 - 3973

Prefectul Niţă: „Toți asigurații din Neamț trebuie să beneficieze de servicii medicale fără discriminare!”

Medicii de familie care își desfășoară activitatea în unitățile administrativ-teritoriale Țibucani și Tașca trebuie să le asigure accesul la servicii medicale tuturor asiguraților care erau înscriși pe listele medicilor de familie din cele două comune, care fac obiectul a două dosare penale aflate pe rol și nu mai pot desfășura activitatea până obținerea unor sentințe definitive și irevocabile cu privire la revenirea la program.

Pentru aceasta, pacienții în cauză trebuie să se înscrie la medicii de familie din zonă.

În ultima perioadă s-au înregistrat la Instituția Prefectului Județul Neamț mai multe sesizări din partea asiguraților din Tașca și Țibucani, care au reclamat faptul că nu sunt acceptați de către furnizorii de servicii medicale în asistență medicală primară, rămași în activitate.

„Situația este foarte gravă, având în vedere că pe listele de asigurați ale celor doi medici a căror activitate a fost suspendată temporar erau sute de persoane care au rămas fără medic de familie. Sunt oameni care au urgențe medicale, au nevoie de rețetă, de control periodic, nu pot fi lăsați fără medic de familie! Este dreptul constituțional al fiecărui român de a beneficia de servicii medicale. Pentru a înlătura toate aceste situații, am întreprins demersuri către Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, cerând să le aducă la cunoștință medicilor de familie care își desfășoară activitatea în Tașca, Țibucani și în comunele învecinate să le reamintească dispozițiile contractului de furnizare de servicii medicale în asistență medicală pe care îl au încheiat cu CAS Neamț. Prin respectivul contract se stipulează faptul că pentru evitarea apariției unor disfuncționalități este necesară implicarea lor în acordarea serviciilor medicale în concordanță cu deontologia profesională și cu obligațiile contractuale asumate către CAS Neamț. În contextul situației create de absența de la cabinet a celor doi medici și ținând cont de scopul CAS Neamț de a garanta accesul asiguraților la pachetul de servicii medicale de bază, în mod continuu și nediscriminatoriu, este absolut necesară implicarea celorlalți medici de familie din Țibucani, Tașca și comunele învecinate. Având în vedere această situație, în perioada următoare voi face dese verificări în teritoriu, pentru a vedea cum își desfășoară activitatea medicii de familie în special din cele două comune, dar și din tot județul. Îmi doresc să nu se întâmple să găsesc pacienți suferinzi stând la coadă pentru a intra în cabinetul medical sau că s-ar putea întâmpla să meargă la doctor cu diverse «atenții», pentru a beneficia de servicii de specialitate. Voi urmări în timpul deplasărilor prin județ și cum se respectă programul la cabinetele medicilor de familie”, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niţă.

Cei doi medici de la Taşca şi Ţibucani au fost suspendaţi din activitate fiind acuzaţi de DNA că au făcut parte dintr-o reţea de „vaccinare la chiuvetă” împotriva COVID-19.

Articolul anterior

Mesaj de condoleanţe din partea CJ Neamţ

Articolul următor

Alertă pe Ceahlău! Tineri din Iaşi rămaşi blocaţi într-o zonă cu crevase şi risc crescut de avalanşe!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.