• 8 decembrie 2022

ISSN 2457 - 3973

Președintele PNL Neamț, George Lazăr reprezintă Guvernul la o întâlnire în Danemarca pe teme de eficiență energetică

Președintele PNL Neamț, secretarul de stat George Lazăr, reprezintă în aceste zile Guvernul României la o întâlnire în Danemarca pe teme de eficiență energetică.

Intitulată „Annual Global Conference on Energy Efficiency”, dezbaterea desfășurată la Sønderborg a ajuns la a șaptea ediție.

„Este un eveniment remarcabil unde importante figuri politice la nivel mondial abordează teme esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă şi durabilă a lumii. Gestionarea eficientă a energiei este un subiect vast de analiză, abordat în cadrul conferinței din acest an, la care au luat cuvântul nume puternice pentru acest domeniu, printre care Comisarul European pentru Energie, doamna Kadri Simson, Ministrul Energiei şi Resurselor Minerale din Noua Zeelandă, doamna Megan Woods, Ministrul pentru Climă, Energie şi Utilități din Danemarca, domnul Dan Jørgensen, Ministru de Stat al Energiei din Nigeria, domnul Goddy Jedy Agba, directorul executiv al OLADE, domnul Alfonso Blanco, dar şi Excelența Sa, ambasadorul României în Danemarca, domnul Alexandru Grădinaru. Evenimentul a fost prezidat de domnul Dan Jørgensen, Ministrul danez al Energiei şi de directorul executiv al IEA (Agenția Internațională a Energiei), domnul Fatih Biroul. În calitate de Secretar de Stat la Ministerul Energiei, pot spune că România este un important furnizor de energie, în plin proces de dezvoltare şi inovație, iar investițiile în infrastructura prietenoasă cu mediul şi soluțiile pentru producerea energiei verzi reprezintă următorul pas pe care românii îl vor face curând în acest domeniu. Aşa cum am spus şi în cadrul dezbaterii, România ia în serios reducerea emisiilor de CO2. În tranziția de la combustibilii fosili, țara noastră se concentrează pe creșterea surselor de energie regenerabile și, în același timp, pe utilizarea gazului natural drept combustibil de tranziție. Luăm în considerare investiții în proiecte din domeniul nuclear, a căror valoare estimativă ar atinge 9 miliarde de euro în anul 2030, concentrându-ne pe Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și pe recondiționarea Unității 1, proiecte ce vor genera un total de 20.000 de locuri de muncă și reduceri anuale de dioxid de carbon de până la 20 milioane de tone”, a declarat secretarul de stat George Lazăr.

Acesta a subliniat că România este implicată în dezvoltarea tehnologiei SMR (Reactoare Modulare Mici), prin cooperarea cu Statele Unite ale Americii.

„Proiecte cu mult potențial există şi în domeniul dezvoltării energiei eoliene. Cu un cadru legislativ bine structurat, care promovează dezvoltarea energiei sustenabile și surse financiare adecvate, România își va atinge, fără îndoială, obiectivele privind energia regenerabilă. Discuțiile purtate s-au centrat asupra energiei verzi şi reducerii poluării, a decarbonizării şi a respectării standardelor impuse de GreenDeal. S-au dezbătut, în acest sens, politici publice cu impact pozitiv asupra problemelor climatice şi planuri de acțiune sustenabile pentru diminuarea efectelor crizei de mediu pe care specialiştii o confirmă. Cu siguranță, aşa trebuie să arate viitorul energiei, iar noi avem o imensă responsabilitate de a gestiona resursele energetice cu spirit de conservare, ca o garanție pentru generațiile care ne urmează. Am încheiat această primă parte a Conferinței într-un cadru distins, având onoarea de a fi invitat la recepția găzduită de Alteța Sa regală, prințul moştenitor, Frederik al Regatului Danemarcei. Responsabilitate. Cu asta ne întoarcem, fiecare, acasă la finalul acestui eveniment, care a adus, încă o dată, pe masa dezbaterii, o temă crucială pentru întreaga lume. Ce facem cu #energia? Cu siguranță, primii paşi pentru asigurarea necesarului de energie regenerabilă şi reducerea efectelor dăunătoare pentru mediu au fost făcuți, însă demersurile noastre trebuie să continue într-un traseu ascendent, prin politici sustenabile care să ne ajute în construirea unui viitor energentic stabil, durabil şi verde!”, a explicat președintele PNL Neamț, secretarul de stat George Lazăr.

Articolul anterior

Mesajul deputatului Laurenţiu Leoreanu (PNL Neamţ) cu prilejul Rusaliilor

Articolul următor

Deputatul Mugur Cozmanciuc (PNL Neamţ): A început distribuţia cardurilor cu voucherele sociale!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *