ISSN 2457 - 3973

Primăria Piatra-Neamţ reduce cu 6 milioane lei creditul pentru construirea telegondolei

Conducerea Primăriei Piatra-Neamţ a hotărât ca cele 5 milioane de lei repartizate de Guvern să meargă exclusiv pentru reducerea creditului pe care societatea Perla Invest îl are pentru construirea telegondolei.

De altfel, pe lângă cele 5 milioane, municipalitatea a mai adăugat un milion de lei cu aceeaşi destinaţie, ceea ce reprezintă o scădere considerabilă a datoriei către bancă.

„Piatra-Neamț a primit din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului suma de 5 milioane de lei. Cu această sumă, la care s-a adăugat un milion de lei din bugetul local, s-a achitat o parte din creditul garantat de municipiul Piatra-Neamț pentru SC Perla Invest. S-a luat decizia folosirii banilor cu această destinație pentru a diminua gradul de îndatorare al municipiului și totodată pentru a degreva municipiul de achitarea lunară a tranșelor stabilite prin convenția de plată eșalonată, în valoare totală de 42 milioane de lei”, a declarat primarul municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea.

Odată cu achitarea acestei tranșe, gradul de îndatorare a municipiului scade cu 6 procente, de la 29 la 23 %.

Din creditul contractat de primărie în 2007, pentru telegondolă (în valoare de 40 milioane lei) mai rămân în prezent de achitat aproximativ 3 milioane de lei.

Decizia conducerii Primăriei Piatra-Neamţ este una îndrăzneaţă dar – la prima vedere – şi una înţeleaptă.

Reducerea gradului de îndatorare face ca municipiul Piatra-Neamţ să fie solvabil în faţa unor alte eventuale credite, la dobânzi mult mai reduse, şi pentru proiecte cu finanţare europeană care au nevoie de cofinanţare locală.

Pe de altă parte, creditul pentru construirea telegondolei poate fi reeşalonat cu rate lunare mult mai reduse, asta dacă nu – cu un ultim efort şi o nouă susţinere guvernamentală – nu va fi închis de tot.

În orice ipostază, decizia de astăzi este o mare gură de oxigen pentru societatea Perla Invest şi pentru bugetul municipiului Piatra-Neamţ care garanta creditul pentru telegondolă.

Articolul anterior

Bărbat rănit de creanga unui copac într-o pădure din Agapia

Articolul următor

Adrian Niţă va fi numit prefect în şedinţa de guvern de astăzi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.