ISSN 2457 - 3973

Primarul Chitic, anunț capital despre proiectele europene din Piatra-Neamț

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, este îngrijorat pe tema proiectelor cu fonduri europene pe care municipalitatea vrea să le implementeze.

Edilul susține că acțiunile “iresponsabile” ale Guvernului PSD – ALDE pun municipalitățile în imposibilitatea de a mai co-finanța proiectele. În unele cazuri, exemplificate de primarul Chitic, proiectele au fost chiar anulate.

Iată declarația integrală a primarului de Piatra-Neamț, una care este extrem de îngrijorătoare pentru viitorul orașului:

“Proiecte importante de dezvoltare pregatite de autoritatile locale din intreaga tara sunt in risc major de a nu mai putea fi finantate acum din fonduri europene din cauza incapacitatii actualilor guvernanti in gestionarea banilor alocati de Uniunea Europeana. Dezinteresul, amatorismul si interventia politicienilor din arcul guvernamental au bulversat finatarea proiectelor europene din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. Dupa ce au au intarziat finalizarea ghidurilor de finantare, dupa ce timp de aproape doi ani ni s-a comunicat sa scriem proiecte garantandu-ne ca vor fi suficienti bani pentru finantare acum ni se spune ca o parte dintre ele, daca mai vrem sa le realizam, sa le suportam din bugetele locale. Ce proiecte europene mai pot fi acestea daca se solicita a fi platite din fondurile proprii ale comunitatilor? In urma haosului generat de actualii politicieni aflati la guvernare in gestionarea alocarilor financiare europene pentru Romania se anunta si o foarte probabila demisie la varful conducerii AM POR , cea mai importantea autoritate guvernamentala prin intermediul careia se gestioneaza banii europeni destinati autoritatilor locale. Presiunile partidului aflat la guvernare pentru schimbarea pe considerente politice a conditiilor de finantare, mutarea unor fonduri alocate autoritatilor locale catre programe mai putin importante pentru comunitati au facut sa se ajunga acum in aceasta situatie alarmanta. Riscam sa fim si in acest exercitiu finaciar tara cu cele mai putine fonduri europene atrase!
Am tratat la nivelul Primariei Piatra Neamt cu toata seriozitatea realizarea si depunerea in termen a proiectelor pentru atragerea de fonduri europene iar acum ni se transmite ca o parte dintre ele nu vor mai fi finantate pentru ca nu mai sunt suficienti bani.Si alte primarii din tara se confrunta cu aceasta problema, am avut discutii cu primari de municipii indignati de aceasta situatie urmand sa luam atitudine si prin Asociatia Municipiilor. Concret pentru Piatra Neamt din motivele prezentate, ni s-a comunicat ca nu mai sunt acum suficienti bani europeni pentru :Reabilitarea si modernizarea transportului public de persoane ( prin care urmau sa fie achizitionate 20 de autobuze electrice si realizata infrastrucura necesara operarii acestora ) , Reabilitarea , modernizarea si dotarea Colegiului tehnic de Transporturi din Piatra Neamt, Reabilitatera , modernizarea si dotarea Gradinitei cu program prelungit nr. 6. Tot din aceste motive contributia proprie pentru reabilitatrea cinematografului Cozla creste de la 2 % la 18 %.
Pentru ca am gandit si depus pentru finantare europeana, proiecte complementare exista riscul ca unele dintre proiectele pentru care exista fonduri sa nu-si mai poata atinge indicatorii luati in calcul in stabilirea eligibilitatii. Voi lupta cu toate mijloacele pe care le am la dipozitie pentru a implemeta proiectele europene pregatite pentru Piatra Neamt. Solicit Guvernului Romaniei ca macar in ceasul al doisprezecelea sa trateze cu responsabilitate gestionarea banilor europeni destinati autoritatilor locale si sa corecteze erorile care au generat aceasta situatie pentru ca au parghiile necesare sa o faca. Doar sa se vrea! “

Articolul anterior

150 permise reținute de polițiștii rutieri din Neamț în doar o săptămână

Articolul următor

Avertizare de furtună în Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *