Ungaria cere Germaniei să clarifice situația juridică a călătoriilor imigranților ilegali în interiorul Uniunii Europene, a declarat luni Andras Giro-Szasz, purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, citat de MTI, potrivit Agerpres.
În ultimele zile, guvernul ungar a acționat cu deplina respectare a legislației naționale și a celei europene în situațiile ivite în gările din Budapesta și în alte locuri, a subliniat Giro-Szasz. Legislația Uniunii Europene statuează în mod clar că imigranții din state non-UE pot părăsi o țară membră doar dacă posedă pașapoarte valide și vize pentru țara de destinație, a mai indicat purtătorul de cuvânt.
Germania a arătat însă în ultimele zile o atitudine mai permisivă față de imigranții ilegali presupuși a veni din Siria, iar această veste a alimentat speranțele imigranților, a comentat oficialul ungar.
Imigranții aflați în Gara de Est (Gara Keleti) din Budapesta au primit luni permisiunea să se urce în trenurile cu destinația Austria și Germania, au declarat pentru Reuters polițiști și imigranți.
Potrivit reporterului Reuters, mii de persoane s-au așezat la cozi la casele de bilete pentru trenurile internaționale.
Postul național de televiziune M1 a relatat că imigranții cu documente valabile și bilete de tren au primit permisiunea de a se urca luni dimineață într-un tren spre Munchen.
De cealaltă parte, guvernul german a negat tot luni că există ‘trenuri speciale’ care să transporte imigranți din Ungaria în Germania și a precizat că, în conformitate cu legislația europeană, solicitanții de azil care ajung în Ungaria trebuie să se înregistreze prima dată acolo.
„Nu, nu există trenuri speciale”, a subliniat, într-o postare pe Twitter, purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Seibert.
„Persoanele care ajung în Ungaria trebuie să se înregistreze și să încerce să obțin azil acolo”, a adăugat el.
Cum a ”prevăzut” Putin invazia Europei?
În urmă cu un an de zile, un fost apropiat al președintelui Federației Ruse, devenit atunci contestatar al său, a spus că ”Ţările și națiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mișcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza țările europene”.
Iată aici interviul dat, în 2014, de Andrei Ilarionov.