ISSN 2457 - 3973

Proiectul „Pe urmele răzeşilor din Moldova”, punct şi de la capăt… (foto-galerie)

Miercuri, 6 aprilie 2022, s-a desfăşurat la Casa Culturii din Târgu-Neamţ ultimul eveniment din cadrul proiectului „Pe urmele răzeşilor din Moldova”, derulat de Grupul de Acţiune Locală „Ţinutul Răzeşilor” împreună cu alte 12 GAL-uri din regiunea de nord-est şi Republica Moldova.

A fost un eveniment de suflet şi deopotrivă un bun prilej de a rememora toate acţiunile realizate în ultimele 18 luni, în fiecare dintre cele 13 GAL-uri participante.

Amfitrionul şi cel care a manageriat acest proiect deosebit este Constantin Munteanu, preşedintele Grupului de Acţiune Locală „Ţinutul Răzeşilor”.

„Acest proiect se doreşte a fi un arc peste timp între trecutul răzeşilor din Moldova cu prezentul prin păstrătorii acestor tradiţii, a portului popular, dar şi cu conexiune în viitor. Nu ne dorim să punem punct proiectului „Pe urmele răzeşilor din Moldova” ci să îl considerăm ca un capăt de pod pentru viitoare proiecte complementare acestuia. Sper să fie începutul unor noi proiecte în care să valorificăm rezultatele proiectului „Pe urmele răzeşilor din Moldova”, a declarat Constantin Munteanu, managerul proiectului „Pe urmele răzeşilor”.

(în foto, Constantin Munteanu)

Gazdă a evenimentului, oraşul Târgu-Neamţ a fost beneficiar al unui proiect derulat de GAL „Ţinutul Răzeşilor”, după cum avea să declare primarul Daniel Harpa.

„Am avut încă de la înfiinţare o colaborare extraordinar de bună. Felicit întreaga echipă a GAL-ului, nu doar pentru acest proiect care încheie astăzi cât pentru întreaga activitate desfăşurată cu profesionalism şi implicare umană. Ştiu că unii dintre dumneavoastră aţi vizitat astăzi Centrul Comunitar Integrat, realizat prin două proiecte complementare. Partea de infrastructură, reabilitare şi dotare a centrului a primit finanţare prin GAL „Ţinutul Răzeşilor”, în cadrul proiectului „Reabilitarea Şcolii 6 Condreni şi schimbarea destinaţiei în Centrul pentru persoane cu dizabilităţi Târgu Neamţ”. Partea de resursă umană şi servicii a primit finanţare în cadrul Programului POCU, prin implementarea proiectului „Dezvoltare economică şi socială în Târgu Neamţ”. Mă bucur de prezenţa dumneavoastră în Târgu Neamţ şi în Ţinutul Răzeşilor şi vă asigur de deschidere şi interes în ceea ce priveşte eventualele parteneriate care pot fi iniţiate în urma proiectului „Pe urmele răzeşilor din Moldova”, dar şi a întâlnirii noastre de astăzi”, a declarat primarul oraşului Târgu-Neamţ, Daniel Harpa.

(în foto, Daniel Harpa)

O componentă importantă a proiectului este realizarea unui studiu istoric-etnografic de circa 1.500 pagini despre răzeşi.

Unul dintre cercetătorii şi muzeografii care a pus umărul la crearea acestei enciclopedii este profesorul doctor docent şi inspector şcolar de istorie Elena Preda.

„Studiul trebuia să aibă o ţinută ştiinţifică dar şi pe gustul publicului larg. Nu toată lumea are puterea să citească 1.500 pagini doar ca să găsească ceva. Conţinuturile sunt ştiinţifice la bază dar vocabularul folosit este accesibil şi pe înţelesul tuturor. Gândul nostru a fost ca în această prodigioasă cercetare să avem şi documente care să povestească despre răzeşii din cele 13 GAL-uri şi să fie accesibil şi din punct de vedere cronologic. Am avut două componente clare: cronologică şi cea care ţine de viaţa răzeşilor, de case şi felurile în care se îmbrăcau, de mâncare, rituali, obiceiuri şi ocupaţii. Cine va citi acest studiu va rămâne măcar cu câteva mesaje clare”, a declarat profesorul doctor docent Elena Preda.

(în foto, Elena Preda)

Închiderea de proiect s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor tuturor celor 13 GAL-uri iar evenimentul a fost animat de străjerii Cetăţii Neamţ şi Şcoala de dans „Domniţa Ruxandra”.

Proiectul “Pe urmele răzeșilor din Moldova” a fost finanţat prin Programul LEADER 19.3B, PNDR 2014 – 2020, proiect coordonat de Asociația Ținutul Răzeșilor, județul Neamț, împreună cu alte 12 Grupuri de Acțiune Locală și Asociații din Regiunea Nord-Est și Republica Moldova (Asociația Colinele Moldovei (Botoșani/Iasi), Asociația GAL Covurlui (Galati/Vaslui), Asociația GAL Podul Inalt (Vaslui), Asociația GAL Sucevița-Putna (Suceava), Asociația GAL Ulmus Montana (Bacău), Asociația GAL Stejarii Argintii (Iași), Asociația GAL Valea Prutului (Iași/Botoșani), GAL Movila Măgura (raionul Fălești), GAL Lunca Ciuhurului (raionul Edineț), GAL Drumul Gospodarilor (raionul Rîșcani), GAL Urmașii lui Leonardo (raionul Glodeni), GAL Răutul de Sus (raionul Rîșcani).

Pe urmele răzeşilor din Moldova

 

Articolul anterior

FOTO/VIDEO Percheziții DIICOT la Târgu-Neamț la o fabrică ilegală de tigări

Articolul următor

Gospodărie distrusă de un incendiu la Bicazu Ardelean

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *