NewsAllert :

Primarul Andrei Carabelea: „Zeci de mii de pietreni nu au astăzi apă din cauza incompetenței, indolenței și nepăsării Apa Serv și a CJ Neamț!”

Cutremur de magnitudine 3,3 produs lângă Piatra-Neamţ (joi, 28 martie)

Vasile Panaite intră în echipa PUSL şi va fi viitorul primar al municipiului Piatra-Neamţ (comunicat de presă)

Un şofer din Piatra-Neamţ a accidentat un pieton şi apoi a fugit de la faţa locului

Carmen Nastasă vine miercuri LIVE, de la ora 20,00, la podastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”

Bărbat din Dragomireşti, salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în cartierul Dărmăneşti (27 martie)

Vasile Panaite este candidatul PUSL la Primăria Piatra-Neamţ! Vrea referendum odată cu localele!

Vasile Panaite face anunţul zilei! Live, de la ora 20,00, la podcastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”!

Sinucidere în Neamţ! S-a închis în autoturism şi apoi şi-a dat foc!

Panică într-un bloc din Piatra-Neamţ după ce un „Dorel” a tăiat ţeava de gaz dintr-un apartament

Se opreşte apa în oraşul Roznov şi comuna Zăneşti timp de 13 ore

Viceprimarul comunei Zănești și mai mulți consilieri locali s-au alăturat USR Neamț

DIICOT Neamţ, prăpăd printre traficanţii de droguri! Două grupări, destructurate de procurorii anti-mafia!

Primarul Andrei Carabelea vine la podcastul „Față în față cu Gabriel Apetrii„ luni, de la ora 20,00

28 martie 2024

ISSN 2457 - 3973

Recitaluri de excepție în prima seara la ”Neamț Music Festival”

Ajuns la a treia ediție, ”Neamț Music Festival” a oferit în seara de deschidere numerosului public entuziast un concert de excepție: pianiștii Daniel Ciobanu (inițiatorul festivalului) și Petras Geniušas.

Publicul a aplaudat îndelung momentele de virtuozitate dar și ”dualitatea stânga-dreapta a degetelor” așa cum anunța în preambulul festivalului Daniel Ciobanu.

”Eu, faţă în faţă cu agilitatea nordică a experimentatului pianist şi profesor lituanian Petras Geniušas! Cu alte cuvinte, două piane şi două generaţii”, spunea pianistul nemțean.

Pentru a doua seara a festivalului, organizatorii au pregătit un alt tip de dualitate, clasic-modern, iar pe scena de la Cinema ”Mon Amour” vor urca alți doi pianiști de excepție: italianul Pietro Bonfilio, cunoscut deja publicului nemţean din ediţia trecută, şi israelianul Omri Mor, celebru jazzman şi artist polivalent.

Neamț Music Festival a ajuns la cea de-a treia ediție și le propune melomanilor nemțeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întâlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei.

Această a treia ediție la care a ajuns festivalul găzduit de județul Neamț reprezintă o încununare a succesului celorlalte două ediții anterioare. Dovada recunoașterii calității înalte a actului artistic este includerea Neamț Music Festival în circuitul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu“. Așa se face că pe 15 septembrie, semnalul sonor al Festivalului „Enescu“ va răsuna și la Piatra-Neamț, municipiul reședință de județ alăturându-se celor zece orașe importante ale României în care are lor cea mai extinsă ediție de până acum a evenimentului de talie internațională (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Bacău, Bârlad, Târgovişte, Satu-Mare).

Este, fără îndoială, una din cele mai copleșitoare izbânzi ale teritoriului muzical nemțean în spațiul privilegiat al muzicii mondiale. Integrarea, după numai două ediții, a unei originale înfăptuiri culturale în circuitul amplu și generos al unui festival prestigios, precum cel care poartă emblema consacrată “George Enescu”, este o comuniune  pe cât de fericită pe atât de onorantă; și, firește, plină de responsabilități.

Istoria acestei integrări este relativ scurtă și se datorează  talentatului pianist Daniel Ciobanu care, într-o perioadă fastă a vieții sale de interpret – de acum consacrat –, a gândit structura unei ofrande muzicale menită să aducă un plus de strălucire, pe plan cultural, ținuturilor natale.

Proiectul propus în urmă cu doi ani de către Daniel Ciobanu a fost privit de unii cu oarecare circumspecție și datorită faptului că urma a se desfășura la o distanță relativ mică față de manifestarea muzicală consacrată a locurilor – „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”. Originalitatea unui asemenea demers avea să fie observată abia după prima ediție, când publicului pietrean i s-a oferit șansa de a fi părtaș la un nou concept artistic, bazat pe evoluțiile strălucitoare ale unui grup de tineri soliști de anvergură internațională, în centrul atenției stând, așa cum era de așteptat, pianul.

Dar marea surpriză avea să se producă în anul următor, când în locul calchierii primei ediții, “Neamț Piano Festival” a fost integrat conceptului mai larg denumit „Neamț Music Festival”, iar organizarea sa a fost asumată de Consiliul Judeţean Neamţ, prin Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ.

Schimbările au fost fundamentale, începând cu spațiul de desfășurare a concertelor – spaţiul tradițional al Teatrului Tineretului fiind înlocuit cu cel al Bisericii Romano-Catolice – și continuând cu structura concertistică în care pianului i s-au alăturat alte instrumente și formații, alcătuind un concept evolutiv fericit numit, printr-un termen de dinamică graduală „Crescendo”.

Anul acesta, prima seară de festival (12 septembrie) și Concertul de Gală (15 septembrie) vor avea loc la „Cinema Mon Amour” – fostul cinematograf „Dacia”, începând cu ora 19:00. Pe 13 septembrie, evenimentul se va muta la Rubik Hub – Ștrandul din Piatra-Neamț, iar sâmbătă, 14 septembrie, la Cetatea Neamț.

Mândru de ediţiile anterioare, Daniel Ciobanu, pianist și director artistic al Neamț Music Festival, declară: „La a treia ediţie, intrarea evenimentului sub aripa generoasă şi strălucitoare a Festivalului Internaţional «George Enescu» nu doar ne face să credem că ne aflăm pe drumul cel bun, dar ne dă şi trambulina de pe care să sărim şi mai sus, pentru ca lucrurile minunate care se întâmplă în fiecare început de toamnă lângă Pietricica să se vadă până departe, în toate cele patru zări. Anul acesta, busola festivalului îşi îndreaptă nordul către dualitate. E poate cea mai simplă şi nimerită definiţie a lumii, într-un singur cuvânt. Din mulţimea de dualităţi sonore posibile, fiecare dintre cele patru zile ale festivalului va etala un scenariu diferit”.

La rândul său, Carmen Elena Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, adaugă: „Nu putem decât să așteptăm cu mare emoție și acest minunat eveniment la care lucrăm alături de pianistul cunoscut în toată lumea, Daniel Ciobanu. Așteptăm publicul să achiziționeze bilete și sperăm, la jumătatea lui septembrie, să ne bucurăm de atmosfera de poveste pe care o aduce muzica clasică. Până atunci urmărim să punem totul la punct, să pregătim festivalul în cel mai mic amănunt și să avem satisfacția a încă unei ediții reușite“.

 

Articolul anterior

Femeie din Roznov, căutată de polițiști după ce a fost dată dispărută de familie

Articolul următor

Programul gratuit ”Generația Tech” vine și la Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular