ISSN 2457 - 3973

Scandal pe tema construcției unei biserici în cartierul Precista! Memoriu depus la Primărie: ”Biserică între blocuri, lângă alta la doar 150 metri?”

În plin post al Maicii Domnului, scandalul privind intenția de construire a unei biserici cu hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”, pe strada Aurel Vlaicu din cartierul Precista, a izbucnit! Am putea spune că de fapt scandalul nu s-a oprit niciodată, dar a fost mai mult un război de la distanță. De data aceasta au intrat în joc documente, memorii și semnături de ambele părți. biserica 2

La solicitarea preotului paroh Sorin Vieru, reprezentanții Primăriei au deschis procedurile privind realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de ridicare a bisericii în parohia care a primit și nume: Precista 3.

Astfel, în urmă cu trei săptămâni, sub atenta supraveghere a preotului, pe parcela de teren pe care se inteționează ridicarea lăcașului de cult, au fost bătuți țărușii pe care a fost montat anunțul primăriei. biserica 3Potrivit anunțului, ”publicului este invitat să transmită observații și propuneri”, până pe data de 3 august, privind oportunitatea construirii bisericii.

Iar ”publicul”, adică zeci de familii au semnat un memoriu pe care l-au depus, pe 3 august, la Primărie, în care au argumentat că nu sunt împotriva Bisericii ca instituție, că sunt familii creștin-ortodoxe și că trec cu smerenie pragul bisericilor – inclusiv ”Pogorârea Sf. Duh”, de la gară, situată la doar 150 metri distanță – dar că ridicarea unei biserici între blocuri ar cauza mai multe probleme: un șantier pe o perioadă de ani buni deci mizerie, zgomot de la clopotele trase la sărbători, pomeniri, înmormântări, nunți, botezuri, etc, distrugerea unui spațiu verde (care, de altfel, se află în litigiu pe legea 10/2000) și nu în ultimul rând, datorită acestor probleme, scăderea prețului apartamentelor din zonă.

Oamenii au propus ca terenul în cauză să aibă eventual o altă destinație și anume pentru construirea unei cantine sociale sau a unei grădinițe.

biserica1Pe baza acestui memoriu asumat prin semnături și CNP, care la polul opus are solicitarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei prin Protopopiatul Piatra Neamț cu vârf de lance pe preotul Sorin Vieru, reprezentanții Primăriei Piatra Neamț vor lua o decizie greu de anticipat în acest moment.

De câțiva ani, preotul Sorin Vieru slujește în Paraclisul amenajat pe strada Bistriței iar în Ajunul Nașterii Domnului și al Bobotezei trece pe la casele creștinilor din parohie pentru a anunța cele două mari sărbători creștine, așa cum face fiecare preot.

Articolul anterior

Președintele Arsene a cerut anchetă în regim de urgență în cazul decedatului jefuit de verighetă în spital!

Articolul următor

Se clatină rău scaunul directorului Locativserv Piatra Neamţ

3 Commentarii

 • Un loc de joaca,un parc …de ce o biserica? Cine este credincios, merge sa se roage in toate bisericile din oras.Ceva care sa-i ajute pe oameni? Biserica Ortodoxa te jupoaie si mort si viu.Eu locuiesc in Darmanesti …o biserica intre blocuri…in fiecare zi de sarbatoare la ora 7 dimineata.bat clopotele puse la megafon.Este un calvar…fara dicretie;pana la urma, nu suntem toti ortodoxi si poate nu avem chef sa ne trezim la 7.Preotul asta nu a mai incaput cu altul in biserica? Preotii ortodoxi nu incap cate 3-4 in parohie ,sa fie biserica deschisa in fiecare zi.Padure de biserici …fiecare cu biserica lui..Poporul roman este credincios,dar acesti preoti trufasi,inganfati..ne provoaca greata.

 • Pe o raza de 1000m fata de locul mult dorit sunt 10 BISERICI, din 6 crestin ortodoxe:
  1. Biserica Lipoveneasca – 97m;
  2. Biserica Adventista – 147m;
  3. Biserica Gara – 256m;
  4. Biserica Precista 1 – 386m;
  5. Biserice Betel – Gara – 500m;
  6. Biserica Sf. cel Mare – centru – 760m;
  7. Biserica Scoala nr.3 – 760m;
  8. Biserica Precista 2 – 773m;
  9. Biserica Catolica – 805m;
  10. Biserica Liceu Petru Rares – 912m.

  Oare de cate biserici lipite de blocuri mai are nevoie Patriarhul nostru drag?!?

 • M-am uitat pe Google Maps si am vazut despre ce teren e vorba. Ma intreb cum niste persoane normale la cap ar vrea sa construieasca asa ceva in acel loc? Au dreptate oamenii care refuza sa-si dea acceptul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.