ISSN 2457 - 3973

Scandalul Vitalaire de la Spitalul Județean Neamț se dezumflă! Nota de control întocmită de CJAS Neamț spune totul!

Sandalul Vitalaire în care a fost atras Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț s-a dezumflat la fel de repede cum a pornit.

Inițial a apărut pe site-ul tolo.ro o știre (preluată de câteva site-uri de știri din Neamț) potrivit căreia o pacientă din Neamț a reclamat la Ministerul Sănătății că medicul cardiolog din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț ar fi obligat-o să cumpere un aparat de oxigen de la Vitalaire. De fapt, expresia folosită la început a fost de ”forțat” iar apoi a fost îndulcită la ”recomandat”.

Ideea principală a știrii era că la unitatea sanitară din Neamț, medicii specialiști îi forțează prin recomandări pe pacienți să cumpere de la anumite firme.

Cel puțin în cazul de față nu a fost așa și o demonstrează chiar raportul de control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamț (raport nr. 71/p43960/06.04.2016).

Acesta constată negru pe alb că: ”Recomandarea privind acordarea dispozitivelor medicale destinate unor deficienţe organice sau funcţionale – concentrator de oxigen, nu precizează şi nici nu face trimitere la firma furnizoare, precizându-se, de asemenea, că pacienţii nu au fost îndrumaţi spre un anumit furnizor de dispozitive medicale. Potrivit normelor care reglementează beneficiul acordării dispozitivelor medicale destinate unor deficienţe organice sau funcţionale (din care fac parte şi concentratoarele de oxigen) este apreciat de medicul curant prin emiterea unor recomandări. Prin recomandare se precizează dispozitivul necesar fără a se preciza o posibilă firmă furnizoare. Recomandarea este prezentată ulterior CJAS care contactează şi stabileşte furnizorii cu care se află în raporturi contractuale pentru aceste dispozitive. Medicul curant nu are nici o legătură şi nu poate decide cu privire la firma furnizoare de dispozitive medicale. De altfel, medicii nu sunt în măsură să verifice calitatea şi conformitatea firmelor care declară că furnizează dispozitive medicale, nici creditarea acestora, acest lucru ţinând strict de Casa de Asigurări de Sănătate”. 

Pe scurt, medicii din spital pot recomanda dispozitivele medicale iar firmele de la care se achiziționează sunt stabilite exclusiv de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate!

Raportul de control al CJAS Neamț este cât se poate de clar motiv pentru care Liviu Negelschi, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a formulat și el o concluzie clară: ”În circumstanţele prezentate, considerăm că dacă firma Vitalaire este suspectă de neconformităţi, acestea nu au nici o legătură cu medicii specialişti din secţia Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”. 

Articolul anterior

A luat ființă Consiliul Consultativ în domeniul afacerilor și economiei. Organismul este inițiativa președintelui CJ Neamț!

Articolul următor

În drumul spre Alba Iulia, veterani din Republica Moldova au trecut pe la Primăria Piatra Neamț cu Tricolorul sfințit

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *