ISSN 2457 - 3973

Școala începe diferit în Neamț, pe 14 septembrie! Piatra-Neamț, Roman și 7 localități- sistem mixt! O comună, doar on-line! (video)

Școala va începe pe 14 septembrie în tot județul Neamț dar în mod diferit, a declarat, luni, prefectul județului, George Lazăr.

Situația se datorează indicelui de infectare cu COVID-19, pe baza căruia se stabilește modul de desfășurare a cursurilor.

Unde indicele este sub 1 la mia de locuitori, se aplică scenariul VERDE și elevii pot fi prezenți fizic în unitățile școlare. Dacă indicele de infectare este între 1 și 3 la mie se aplică scenariul GALBEN ceea ce înseamnă sistem mixt: prezență fizică și cursuri on-line.

Pentru localități cu indice mai mare de 3 la mie se aplică scendiul ROȘU adică vor fi doar cursuri on-line.

Din analiza făcută, luni, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în scenariul ROȘU se află comuna Poiana Teiului.

”În localitatea Poiana Teiului, cursurile vor începe doar în mediul on-line și nu fizic, la școală, în cele 3 unități de învățământ”, a declarat prefectul George Lazăr.

În scenariul GALBEN sunt orașele Piatra-Neamț și Roman, și comunele Alexandru cel Bun, Bodești, Dochia, Războieni, Tașca, Tupilați și Dobreni.

”Aici vom începe cursurile atât fizic cât și on-line. În rest, unitățile de învățământ sunt în scenariu VERDE și se pot redeschide cu prezența fizică la școală. Vor fi și situații specifice pentru localitățile din zona de VERDE dacă luăm în calcul spațiile unităților de învățământ unde nu se permite distanțarea fizică și atunci se poate aplica învățământul on-line și cu prezența fizică la școală. Fiecare unitate de învățământ va trimite până marți cel târziu propuneri pentru modul în care va începe școala. Miercuri, 9 septembrie, vom avea o decizie în CJSU pentru fiecare unitate de învățământ, pentru fiecare localitate în parte”, a adăugat prefectul George Lazăr.

Sistemul mixt înseamnă cu schimburi săptămânale sau la 2 săptămâni. Adică o parte dintre elevi vin la școală, în timp ce ceilalți fac cursuri on-line, după care urmează rotația.

Inspectorul școlar general Mihai Obreja a precizat că în fiecare școală este obligatoriu triajul epidemiologic, la intrarea în unitatea de învățământ. Dacă un copil prezintă simptome de COVID-19 va fi izolat într-un spațiu special amenajat în școală și vor fi anunțați părinții și reprezentanții DSP.

”Ne-am asigurat că școlile au stocuri de măști, stocuri de materiale dezinfectante. Unde sunt mici probleme ne vom implica astfel încât, luni, toate școlile să aibă ce le trebuie. Le-am comunicat directorilor, profesorilor, primarilor, prevederile legale cu privire la achiziționarea tabletelor, măștilor, dezinfectanților. Școlile încă au bani, execuția bugetară pe 31 august arată că școlile au încă 60% din buget.

Banii cheltuiți de primării și școli pentru combaterea SARS CoV 2 pot fi decontați de Ministerul Fondurilor Europene.

Prefectul George Lazăr a dat asigurări că toate instituțiile fac eforturi ca școala să înceapă în condiții bune iar copiii și cadrele didactice să își desfășoare activitatea în siguranță.

Toate declarațiile cu privire la începerea noului an școlar pot fi văzute mai jos:

  Articolul anterior

  Mugur Cozmanciuc: ”Includerea ansamblului Curtea Domnească în patrimoniul UNESCO, o șansă în plus pentru turismul din județul Neamț”

  Articolul următor

  Se închid unitățile de alimentație publică în alte 2 comune din Neamț

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Cel mai popular