ISSN 2457 - 3973

Situația tensionată de la Poștă Neamț, discutată în Comisia de Dialog Social

Prefectul judeţului, Ioan Vlad ANGHELUȚĂ a condus astăzi, 23 februarie a.c., şedinţa Comisiei de Dialog Social, convocată la solicitarea Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România – Filiala Neamț, cu scopul de a prezenta membrilor comisiei problemele de natura dreptului muncii, care afectează  angajații din rețeaua poștală, respectiv:

  1. Neacordarea efectivă a concediilor de odihnă, de mai mulți ani, pentru salariații care lucrează în mediul rural și efectele determinate de această situație;
  2. Solicitarea ca activitatea factorilor poștali să fie încadrată pe lista locurilor de muncă în condiții deosebite, motivat de distanțele mari pe care aceștia trebuie să le parcurgă prin ger, arșiță, ploaie, viscol, ninsoare, zeci de kilometri zilnic;

Poșta Română are în acest moment peste 3.800 de angajați, care lucrează în mediul rural și care au o problemă în a-și efectua concediul de odihnă. În lipsa identificării unor soluții, fiind vorba despre locuri de muncă unice, care trebuie să funcționeze zilnic pentru a asigura continuitatea serviciilor poștale, această problemă nu și-a găsit încă rezolvarea.

La nivelul județului Neamț sunt 80 de lucrători poștali, în mediul rural, care asigură serviciul, în cele mai multe cazuri, cu un singur angajat. În aceste condiții aceștia nu-și pot efectua concediul de odihnă, care, conform prevederilor Codului Muncii trebuie executat în natură.

Reprezentanții Sindicatului Lucrătorilor Poștali, afiliați la BNS, au mulțumit prefectului pentru promptitudinea cu care a dat curs solicitării de convocare a Comisiei de Dialog Social. ”Aceste probleme se dezbat nu doar în județul Neamț ci în toate județele, conform unui calendar al mișcărilor sindicale. Tocmai pentru că nu dorim să se ajungă la un conflict ci, dimpotrivă, dorim ca, împreună, să găsim soluții pentru ca lucrătorii poștali să aibă parte de concediu de odihnă. Sperăm ca aceste probleme să fie transmise autorităților administrației publice centrale, prin intermediul acestei comisii de dialog social” a spus Vasile Trifescu, reprezentantul membrilor de sindicat, în intervenția din cadrul ședinței de astăzi.

Prefectul județului a subliniat faptul că la intâlnire a fost invitat și directorul Oficiului Județean de Poștă Neamț, pentru că ”nicio dezbatere tripartită nu poate să aibă loc în absența conducerii”. Totodată și-a manifestat interesul cu privire la discuțiile care au avut loc la nivelul conducerii de la București, dacă se înregistrează progrese în organizarea activității și dacă oamenii găsesc deschidere pentru dialog.

Calendarul prezentat de reprezentanții Sindicatului Factorilor Poștali include discuții în comisiile de dialog social, conferințe de presă, pichetări, mitinguri de protest, în această ultimă eventualitate ele fiind programate în ziua de sâmbătă, pentru ca beneficiarii serviciilor poștale să nu fie afectați.

Discuțiile purtate au implicat o analiză, în cadrul legii, realizată de către inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Acesta a indentificat soluția posibilă în condițiile în care Contractul Colectiv de Muncă încheiat prevede posibilitatea angajării unor înlocuitori pe perioadă determinată. O altă soluție ar fi colaborarea între agenții poștali din două localități apropiate. Pentru o consiliere aplicată s-a propus o discuție la sediul ITM Neamț, cu toate documentele părților implicate, respectiv Contractul Colectiv de Muncă și Actul Adițional încheiat.prefect vlad angheluta

”Instituția Prefectului – județul Neamț are rol de mediator, în cadrul dat de Comisia de Dialog Social și vă asigur că, în urma acestei întâlniri, vor fi făcute informări cu sinteza discuțiilor purtate, atât către conducerea Companiei Naționale Poșta Română, cât și domnului Eduard CORJESCU, Secretar de Stat pentru Dialog Social. Cu sprijinul și al deputaților și senatorilor de Neamț, cărora le vom transmite sinteza dezbaterilor de astăzi, prin analiză și dialog, îmi exprim speranța că vor fi găsite soluții favorabile și nu se va trece la etapa mitingurilor de protest”  a spus prefectul județului, Ioan Vlad Angheluță, la finalul ședinței.

Articolul anterior

Staţia de transfer de la Taşca, sub lupa vicepreședintelui Dan Manoliu

Articolul următor

Simulare de cutremur în şcolile din Neamţ! ISU Neamţ îşi deschide porţile pentru elevi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *