ISSN 2457 - 3973

Studiu copy-paste pentru reabilitarea axialului Izvorul Muntelui – Durău, ca cel pentru un proiect total diferit

Publicația newsallert.ro a intrat, încă de săptămâna trecută, în posesia unor documente oficiale care arată cum o parte din documentele pentru proiectul de reabilitare al drumului DJ155F de la Izvorul Muntelui la Durău (cunoscut ca axial) au fost făcute cel puțin îndoielnic, ca să nu folosim adjective tari!

Astăzi ne vom referi la un studiu întocmit pentru eliberarea avizului de mediu necesar autorizației de construcție, aviz care nu a fost eliberat din mai multe motive.

În primă fază, Consiliul Județean Neamț a solicitat unei firme realizarea documentației tehnice pentru consolidarea drumului județean menționat. În treacăt (deocamdată) menționăm că această documentație a fost întocmită de un personaj insipid politic, înscris în PSD și atașat valorilor social-democrate. Evident, nu gratis!

Această documentație tehnică a fost trimisă Agenției de Protecție a Mediului Neamț pentru eliberarea avizului de mediu însă specialiștii instituției au considerat că nu este suficientă doar documentația tehnică și au solicitat și un ”studiu de evaluare adecvată”.

Consiliul Județean Neamț s-a conformat, a găsit firma norocoasă și capabilă, cu personal avizat și acreditată să întocmească acest studiu. Ce noroc că firma era la doi pași, mai exact la Alexandru cel Bun….

Firma primește comanda (nu știm, deocamdată, care este și suma) și întocmește mult-solicitatul studiu de evaluare adecvată. Acesta este depus iar la Agenția de Protecție a Mediului pentru a fi eliberat avizul de mediu. Însă, surpriză!!

Un angajat (căruia îi protejăm identitatea) nu are ce face nopțile și începe să compare studiul primit acum, pentru reabilitarea axialului, cu un studiu vechi de 5 ani, efectuat de aceeași firmă, dar pentru un cu totul alt proiect: ”CORECTAREA TORENȚILOR ȘI CORECTAREA ALUNECĂRILOR DE TEREN DIN FONDUL FORESTIER AL OCOLULUI SILVIC BICAZ, UP X IZVORUL MUNTELUI, AL OCOLULUI SILVIC CEAHLĂU, UP II ȘI PARCUL NAȚIONAL CEAHLĂU”.

Și, ce să vezi: pagini întregi, inclusiv cu aceeași spațiere și paragrafare, sunt identice în ambele studii. Asta chiar dacă un studiu face referire la reabilitarea unui drum iar celălalt la corectare și colectare de torenți. În plus, între cele două studii este și o distanță de 5 ani, timp în care particularitățile de mediu s-au schimbat. Dar nici nu știm cât ar consta asta în condițiile în care vorbim de lucruri diferite.

Ca să vedeți până unde merge indolența unora (ca să nu spunem prostie), la finalul celor 2 studii apare și personalul care s-a ocupat de cercetările elaborate de pe teren. Sunt oameni de specialitate, pe care trebuie să îi aibă orice firmă care vrea să fie acreditată, specialiști care se presupune că au stat ore și ore pe teren, în zonă, au analizat și abia apoi au scris studiul.

Numele și numerele de telefon ale celor care au întocmit studiul în 2014 sunt IDENTICE cu cele cuprinse în studiul din 2019! Al dracu angajați ai Agenției de Protecție a Mediului care n-au treabă acasă. Ce au început să facă? Să sune la aceste numere de telefon! Și, surpriză! Unii dintre cei menționați fie sunt pensionați de mult și nu știu nimic de studiul din 2019, fie nu mai au numerele de telefon active, fie nu mai sunt de găsit (poate chiar au murit).

Deocamdată nu facem public numele firmei care a întocmit cele 2 studii dar vom reveni cu amănunte, inclusiv cu fotografii ale paginilor copy-paste din 2014 pentru documentația depusă anul acesta.

Articolul anterior

Mai multe străzi din Piatra-Neamț rămân joi, 13 iunie, fără gaz metan

Articolul următor

Șoferi beți sau fără permis, depistați joi de polițiștii din Neamț

2 Commentarii

  • Drumul a fost asfaltat, DAR toată lumea a observat că nu au fost fâcute șanțuri, corectări de torenți, nici consolidarea alunecărilor, care erau pe vreo 2-3 porțiuni.
    Deci pt torenți se pun 2-3 baraje mai sus de drum, să nu vină la vale bușteni, bolovani, pietriș.
    Drumul a fost fâcut după/folosind proiectul de consolidare, dar nu s-au uitat deloc pe el…

  • Un video cu drumul de la începutul lui august, când mai aveau de asfaltat vreo 3 km:
    https://youtu.be/GIzQ1rr4TRI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *