ISSN 2457 - 3973

Tăriceanu abandonează candidatura la prezidențiale! ALDE, un partid în disoluție!

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că în acest moment nu este interesat de o candidatură la alegerile prezidențiale.

”În acest moment candidatura la prezidențiale nu intră în discuție în ceea ce mă privește. Pentru mine nu este o opțiune pe care în momentul de față să o analizez”, a declarat Tăriceanu.

Prin acest anunț, Tăriceanu trimite definitiv ALDE în cartea de istorie. Primul pas al disoluției partidului a fost atunci când conducerea ALDE a acceptat să transforme formațiunea politică în remorca PSD-ului. Evident, pentru interesul câtorva dintre lideri. Al doilea și ultimul pas a fost odată cu alegerile europarlamentare și retragerea din cursa prezidențială a lui Tăriceanu.

După alegerile locale din 2016, ALDE a fost sacrificat pentru interesul șefilor, primiți la masa bucatelor guvernamentale sau, după caz, a celor județene. Baza partidului a fost lăsată de izbeliște și reactivată (mai bine spus băgată în seamă) doar în campania electorală. Mult prea târziu. Tardiv.

La Neamț, avem cazurile particulare numite Constantin Iacoban, Mihai Alexandru sau Cătălin Drăgușanu, ghimpi în coasta președintelui filialei județene care i-a îndepărtat pe rând. Iar odată cu ei și voturile pe care le-ar fi adus, multe, puține, dar un plus!

Alegerile europarlamentare au arătat că activul de partid dar mai cu seamă alegătorii și-au pierdut definitiv încrederea în ALDE. La Neamț, partidul lui Tăriceanu a obținut puțin peste 7.000 de voturi adică o medie de sub 90 de voturi pe fiecare localitate. Dacă excludem bazinele electorale importante (Piatra-Neamț, Roman, Piatra Șoimului, Săbăoani, Vânători-Neamț și alte comune mari) ajungem la un scor de câteva voturi în fiecare comună. Adică nici măcar proprii membri nu și-au mai votat partidul. Nimic surprinzător!

Cu cele 3,64 procente obținute la Neamț, ALDE nu poate emite pretenții decât eventual pentru vreun consilier local răzleț printr-o comună, însă nici pe departe la primari sau la Consiliul Județean. Jocul este închis!

Ce s-a întâmplat cu voturile ALDE este evident. Cele mai multe au mers natural către PNL la fel cum probabil se va întâmpla și cu activul de partid, atâta cât va fi primit. Pentru că nu toți membrii ALDE vor avea ușa deschisă în PNL, mai ales dacă ne referim la cei care au vândut liberalismul PSD-ului.

Cam aceasta va fi istoria ALDE în cartea de istorie. Una scurtă, doar într-o frază, cel mult câteva rânduri, într-o notă de subsol a paginii.

Read Previous

Cod portocaliu pentru Neamț: 80 litri/metru pătrat, vijelii și grindină!

Read Next

Adrian Alui Gheorghe, nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România – secțiunea proză

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *