Aproape 50 ani de închisoare reprezintă, cumulat, pedepsele aplicate de judecătorii Tribunalului Neamţ inculpaţilor din dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 16 milioane euro.
Pedeapsa cea mai mare a primit-o Dan Gheorghe Misăilă, cunoscut pentru afacerile derulate în zona firmelor de pază.
El a primit două condamnări pentru evaziune fiscală, de 7 ani, respectiv 9 ani şi 6 luni. Potrivit legii, i-a fost aplicată pedeapsa cea mai grea la care a fost adăugat un spor de pedeapsă, de o treime, din cealaltă pedeapsă. Astfel, a rezultat o condamnare de 11 ani şi 10 luni de închisoare!
În acelaşi dosar, Gheorghe Gh. Vlasie a fost condamnat pentru evaziune fiscală în formă continuată la o pedeapsă de 7 ani de închisoare.
Totodată, Ionuţ Ciprian Vlasă a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executate pentru evaziune fiscală în formă continuată.
Gheorghe Trifan a primit o pedeapsă de 11 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Mihai Stan a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.
Toţi cei de mai sus dar şi alţi inculpaţi din dosar au fost achitaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, urmare a prescrierii faptelor.
Pedepsele aplicate de judecătorii Tribunalului Neamţ nu sunt definitive şi pot fi contestate la Curtea de Apel Bacău, ceea ce se va întâmpla cel mai probabil.
Iată ce spunea comunicatul de presă al DIICOT din data de 07 aprilie 2016, despre acest dosar:
„La data de 05.04.2016 procurori din cadrul D.I.I.C.O.T -Biroul Teritorial Neamţ au efectuat un număr de 51 de percheziţii pe raza județelor Neamț, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara și Maramureș şi a municipiului Bucureşti într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În cauză există că suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2015 inculpaţii Trifan George şi Trifan Vasile au iniţiat un grup infracţional organizat în care au fost cooptaţi ulterior şi alţi suspecţi specializat în construcţia unor scheme infracţionale complexe, prin care să se obţină atât beneficii materiale importante, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, cât şi spălarea banilor rezultaţi din săvârşirea acestei infracţiuni.
Grupul infracţional organizat de către suspecţi a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuşi a numeroase societăţi comerciale care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesaţi a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri or prestarea unor servicii de valoare foarte mare.
S-a reţinut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit a bazei impozabile şi implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăţilor comerciale folosite a unor sume importante de bani.
Ulterior, sumele de bani au fost ridicaţi numerar de către membrii grupului infracţional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul ”achiziţii materiale”, fără ca ulterior să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la aşa zisele achiziţii.
O a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiaşi societăţi comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupului infracţional au creat un lanţ de societăţi comerciale care aveau o aparenţă de bonitate (o perioadă de tranzacţii licite de mică anvergură) în timp ce alte societăţi au fost create direct în scopul în scopul infracţional arătat.
Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracţional este de aproximativ 16.000.000 euro.
La data de 06.04.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Mihai Stan, Mihai Toma, Georghe Eugen Cristian, Buşe Paul, Vlasă Ionuţ Ciprian, Horpos Alexandru, Misăilă Gheorghe Dan, Trifan George şi Trifan Vasile pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.
Faţă de toţi inculpaţii cercetaţi, instanţa a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar.
La instrumentarea dosarului, procurorii au beneficiat de sprijinul S.C.C.O Neamţ, D.G.A, I.P.J. – S.I.C.E Neamţ iar la punerea în executare a mandatelor şi executarea percheziţiilor de sprijinul B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O Bucureşti, S.C.C.O Ilfov, S.C.C.O Giurgiu.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”
Un comentariu
50 de ani pentru fiecare, delapidator, așa după 3-4 ani executați, vor fi puși în libertate, pentru comportament de înalt nivel, unde completul de judecată, î-și va cere scuze, pentru decizia dată-n pripă .