ISSN 2457 - 3973

Un mare duhovnic din Neamţ va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română a început demersurile pentru a-l canoniza pe părintele arhimandrit Cleopa Ilie, de la Mănăstirea Sihăstria.

Sinodul BOR urmează să ia această decizie în 2025, până atunci urmând să fie realizat dosarul de canonizare.

Însă până atunci va fi realizat un schit la Vadu Negrilesei, în Munţii Stănişoarei, în apropie unde a sihăstrit părintele Cleopa.

„Începerea lucrărilor de construcție a unui schit la Vadu Negrilesei din Munții Stânișoarei, în apropierea locului unde a sihăstrit părintele arhimandrit Cleopa Ilie se află pe lista proiectelor prioritare în 2022 ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Având în vedere că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române face demersuri pentru canonizarea marelui duhovnic în anul 2025. Eparhia intenționează să închine viitorul așezământ monahal părintelui Cleopa. Proiectele viitoare au fost discutate în ședința anuală de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, sâmbătă, 22 ianuarie 2022”, a anunţat basilica.ro, site-ul oficial al Patriarhiei.

Părintele Cleopa Ilie s-a nascut la 10 aprilie 1912, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei Alexandru Ilie. El a urmat scoala primara de şapte ani în satul natal. Avea o memorie cu totul deosebită, asemănându-se mamei sale. Trei ani de zile a făcut ucenicie duhovnicească împreună cu fraţii săi la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea.

În anul 1929, la începutul lui decembrie, a intrat în obştea Schitului Sihăstria, împreună cu fratele său mai mare, Vasile Ilie. După trei zile de ispitire la poarta schitului, au fost primiţi în obştea de la Sihăstrie, în ziua Sfântului Ierarh Spiridon, pe 12 decembrie. De aceea, Părintele Cleopa avea mare evlavie la Sfântul Ierarh Nicolae, patronul bisericii din satul natal, şi la Sfântul Ierarh Spiridon.

Până în anul 1935, Constantin Cleopa a păscut oile Schitului Sihăstria, împreună cu alţi fraţi. Apoi este luat în armată în oraşul Botoşani. Se reîntoarce la schit în toamna anului 1936 şi este tuns în monahism la 2 august 1937, primind numele de Cleopa. După aceasta face ascultare şi paşte oile schitului până în vara anului 1942, împreună cu părinţii Galaction Ilie şi Antonie Olaru.

În iunie 1942 este adus în schit şi numit locţiitor de egumen, întrucât stareţul Ioanichie Moroi era greu bolnav. În anul 1944, la 27 decembrie, monahul Cleopa este hirotonit ierodiacon, iar la 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de episcopul Galaction Cordun, pe atunci stareţ al Mănăstirii Neamţ. După această dată este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.

În anul 1947, Schitul Sihăstria, numărând peste 60 de vieţuitori, a fost ridicat la rang de mânăstire, iar Protosinghelul Cleopa Ilie este făcut arhimandrit, cu aprobarea Patriarhului Nicodim. În anul 1948, fiind urmărit de organele politice de atunci, se retrage pentru şase luni în pădurile din jurul Mănăstirii Sihăstria.

În anul 1949, la 30 august, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareţ al Mănăstirii Slatina – Suceava şi se transferă acolo cu 30 de calugări din obştea Mănăstirii Sihăstria, în urma deciziei Patriarhului Justinian. În locul său este numit stareţ Protosinghelul Ioil Gheorghiu.

La Mănăstirea Slatina, părintele întemeiază o obşte care a ajuns la peste 80 de vieţuitori. Între anii 1952-1954, fiind urmărit de Securitate, se retrage în Munţii Stănişoara, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. După mai bine de doi ani de viaţă pustnicească, amândoi au fost readuşi în Mănăstirea Slatina, la porunca Patriarhului Justinian.

În anul 1956, părintele Cleopa revine la metanie în Mănăstirea Sihăstria, iar în primăvara anului 1959 se retrage pentru a treia oară în Munţii Neamţ, unde se nevoieşte mai bine de cinci ani de zile. În toamna anului 1964 revine în Mănăstirea Sihăstria, ca duhovnic al întregii obsti, şi povăţuieşte fără întrerupere atât calugări, cât şi mireni, timp de 34 de ani, până la 2 decembrie 1998, când îşi dă duhul în braţele lui Hristos.

Mormântul părintelui Cleopa Ilie se află în cimitirul Mănăstirii Sihăstria.

Articolul anterior

Un tren a lovit o autoutilitară lângă Roman

Articolul următor

Alege lenjeria intimă potrivită

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *