ISSN 2457 - 3973

Urs pe străzile din Piatra-Neamț (video)

Un pui de urs a fost văzut, în noaptea de vineri spre sâmbătă (20/21 septembrie 2019), în zona Ursuleți (la intrarea în municipiul Piatra-Neamț dinspre Bicaz). Animalul era pe carosabil și în momentul în care a fost claxonat de șoferul unui TIR, a traversat strada dinspre malul Bistriței pe partea cealaltă.

Apoi a sărit gardul unei case și a intrat în curte, făcându-se nevăzut.

Până la această oră nu există informații dacă ursul a dat nas în nas cu vreun om, în afară de incidentul de pe stradă.

Cel mai probabil, ursul a fugit în pădure, în zona dealului Cozla.

Probabilitatea ca animalul să fi coborât tot din acea zonă, venind dinspre Gârcina (unde se știe că există o populație numeroasă de urși) este foarte ridicată. Ursul a fost atras de resturile de mâncare sau poate de fructele neculese din pomi. Având în vedere că nu este adult, cel mai probabil ursul era însoțit și de ursoaică, ceea ce face lucrurile să fie și mai periculoase.

Urși au fost văzuți în anii anteriori și pe partea cealaltă a râului Bistrița, la Agârcia. Fenomenul se datorează faptului că oamenii lasă fructele neculese în copaci, acestea cad și devin atrăgătoare pentru urși. De asemenea, deșeurile alimentare din tomberoane reprezintă o altă sursă de mâncare pentru animale.

Însă apariția urșilor în comunități nu s-ar întâmpla dacă:

1. Nu s-ar tăia pădurile.

2. Hrana acestora (fructe de pădure, ciuperci, etc) nu ar fi culeasă de oameni.

3. Cota de vânătoare ar fi corect întocmită în funcție de numărul real al urșilor și suprafața necesară a acestora. (deși braconajul continuă în pădurile Neamțului, pe bani grei).

Acum, autoritățile se vor da de ceasul morții să gestioneze situația apărută dar în fond nu vor putea nici pe departe să rezolve problema de fond. Așa că, așteptăm cu înfrigurare, un nou caz în care un om a fost atacat sau, Doamne ferește, ucis de un urs!

 

Articolul anterior

Coliziune între 2 autoturisme la Săvinești! Un șofer a fost grav rănit!

Articolul următor

Mugur Cozmanciuc, prezent la depunerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.