ISSN 2457 - 3973

A murit Tamara Buciuceanu

Marea doamna a teatrului și filmului românesc, Tamara Buciuceanu, a murit, marți, la vârsta de 90 de ani, din cauza unor afecțiuni cardiace.

Între anii 1948 – 1951, Tamara Buciuceanu a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași. În anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie și își finalizează studiile în 1952.

Este supranumită „Doamna comediei româneşti”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie.

A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani şi 57 de ani de cariera impresionantă în teatru şi film.

A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de Comedie.

A interpretat-o pe Coana Chirița la Teatrul Național din Iași.

A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameșteanu.

De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.

TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decoraţia Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelului Mihai I al României, decoraţie înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996) și nu a avut copii.

(sursa: wikipedia.ro)

Articolul anterior

PNL Neamț a început în forță campania electorală pentru prezidențiale! Anunțul despre salarii și pensii!

Articolul următor

Nouă luni de pușcărie pentru un nemțean care a distrus o sală de jocuri de noroc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.