ISSN 2457 - 3973

Ancheta Avocatului Poporului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ s-a încheiat cu recomandări!

Avocatul Poporului a încheiat ancheta pe care a efectuat-o la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ după apariţia unei sesizări cu privire la încălcarea drepturilor pacienţilor.

Totul a pornit după apariţia unui filmuleţ cu cadre derulate etrem de rapid, în care apăreau mai mulţi pacienţi la Unitatea de Primiri Urgenţe. Intenţia filmuleţului era de a arăta că de cele mai multe ori, cazurile de la UPU pot fi tratate la centrele de permanenţă şi astfel ar putea fi degrevată activitatea Unităţii de Primiri Urgenţe. Pentru că în acel filmuleţ, pe stop cadru se putea distinge feţele unor pacienţi, Avocatul Poporului a făcut o anchetă în urma căreia a emis doar recomandări. Asta probabil şi datorită faptului că intenţia proiectului era una nobilă iar filmul a fost retras din mediul on-line imediat.

Iată ce spune Avocatul Poporului:

”Avocatul Poporului a emis cãtre Spitalul Judeţean de Urgenţã Piatra Neamţ o recomandare privind necesitatea respectãrii drepturilor pacientului, iar Consiliului Judeţean Neamţ i s-a recomandat sã dispunã mãsuri pentru monitorizarea şi controlul modului de respectare, de cãtre unitatea sanitarã sus-menţionatã, a legislaţiei privind drepturile pacientului.
În cadrul demersurilor realizate de cãtre Avocatul Poporului, Consiliul Judeţean Neamţ a comunicat cã managerul Spitalului Judeţean de Urgenţã Piatra-Neamţ a avut în luna octombrie 2016 iniţiativa realizãrii unui scurt material video care sã responsabilizeze accesibilitatea pacienţilor la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, aprobând filmarea cu o camerã terţã şi difuzarea materialului video. În opinia Consiliului Judeţean Neamţ, prin realizarea şi publicarea materialului video s-a adus atingere drepturilor pacienţilor, iar managerul unitãţii sanitare şi-a asumat personal întreaga responsabilitate pentru consecinţele ce ar putea decurge din realizarea şi difuzarea materialului video, fãcându-se precizarea cã la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenþã Piatra-Neamţ nu au fost înregistrate plângeri în legãturã cu difuzarea materialului video.
Aceleaşi informaţii au fost comunicate Avocatului Poporului şi de cãtre managerul Spitalului Judeţean de Urgenţã Piatra-Neamţ, cu menţiunea cã, printr-un comunicat de presã, din 31 octombrie 2016, a transmis scuze pacienţilor şi aparţinãtorilor care au putut fi identificaţi în materialul video retras de la difuzare, asumându-şi faptul cã prin realizarea şi publicarea materialului au fost încãlcate drepturile pacienţilor.
Conform art. 20 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, „pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicalã, fãrã consimţãmântul sãu, cu excepţia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitãrii suspectãrii unei culpe medicale“. În materialul video nu este prezentatã nicio metodã de diagnosticare şi tratament, astfel încât situaţia prezentatã nu se poate încadra în excepţia prevãzutã  de lege. Chiar dacã materialul publicitar a fost creat cu  scopul de a conştientiza populaţia cu privire la situaţiile în care se impune prezentarea la UPU, modul în care a fost realizat, respectiv prin folosirea imaginii pacienţilor fãrã acordul acestora, contravine prevederilor legale amintite”.

Articolul anterior

Alexandru Rotaru (deputat PSD Neamț): ”În bugetul pe 2017 există fonduri pentru autostrada Iași – Tîrgu Neamț – Târgu Mureș!”

Articolul următor

11 februarie – Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *