• 5 martie 2021

ISSN 2457 - 3973

Astăzi s-a făcut la Piatra-Neamț prima recoltare de plasmă de la un pacient vindecat de Covid-19

18 mai 2020

În această dimineață a avut loc la Piatra-Neamț prima recoltare de plasmă de la un pacient vindecat de Covid-19 (o asistentă medicală a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț).

Probe din plasma recoltată vor fi trimise la Institutul Național de Hematologie Transfuzională unde se va da avizul, în urma unor analize, dacă este eligibilă pentru a putea fi transplantată la pacienți în stare gravă cu Covid-19.

Acțiunea de recoltare a plasmei s-a făcut în prezența lui Florin Hozoc – reprezentantul firmei care a donat aparatul de plasmafereză. De asemenea, a fost prezent și prefectul George Lazăr care, la final, a organizat o conferință de presă la care au fost invitați reprezentanți ai mai multor instituții.

”Echipamentul primit ca donație a fost pus în funcțiune și deja s-a colectat plasmă de la primul donator. Au fost dificultăți și greutăți în ceea ce a însemnat actele juridice între donator, centrul de transfuzii și spital. dar situația a fost deblocată. Este un moment de bucurie sufletească pentru că alături la aceeași masă au stat și reprezentanți ai CJ, Primărie, Prfectură. Asta înseamnă că a existat și înțelepciune, și chibzuință ca lucrurile să funcționeze în interesul locuitorilor județului Neamț. Asta ar trebui să primeze întotdeauna când vorbim de binele comun, să nu existe orgolii și vanități personale între oamenii care fac administrație sau politică în zone diferite”, a declarat prefectul George Lazăr.

”Voi asigura și voi face orice demers pentru funcționarea acestui aparat”, a spus managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, Marius Ghineț.

”Nu vreau să cred că a fost un blocaj politic ci de neînțelegere, ci de comunicare. Sunt mulțumit că instituțiile din acest oraș și județ încep să comunice. Când vom reuși cu toții că lucrurile bune trebuie făcute pentru cetățeni și ne punem la masă și deblocăm lucrurile, gradul de mulțumire al cetățenilor va fi foarte mare”, a declarat viceprimarul de Piatra-Neamț, Bogdan Gavrilescu.

”Inițiativa domnului Hozoc este lăudabilă iar noi, consilierii liberali o susținem cum susținem inițiativele tuturor oamenilor de bună credință care vor să susțină spitalul și sistemul sanitar în aceste clipe. Noi am mai avut proiecte inclusiv de majorare a normei de hrană, am inițiat un proiect prin care am încercat să sprijinim asociațiile care intră în contact cu vârstnicii. Sprijinul nostru este total, sprijinim orice inițiativă”, a menționat liderul grupului PNL din Consiliul Județean Neamț, Florin Hopșa.

Pe de altă parte, Florin Hozoc – reprezentantul firmei care a donat aparatul de plasmafereză a subliniat că situația se va reglementa total abia când va fi demisă directoarea Centrului de Recoltare și Transfuzie a Sângelui.

”Nu este un moment în care trebuie să sărbătorim ceva ci este un moment în care trebuie să ne apucăm de treabă. Trebuie rezolvată o restanță: trebuie demisă doamna director a centrului de transfuzie care timp de 4 săptămâni a găsit doar motive pentru care să nu primească echipamentul. Asta deși un medic trebuie interesat în primul rând să salveze vieți și să lase juriștii și contabilii să găsească formule. Același contract pe care doamna a întârziat să îl semneze 4 săptămâni a fost semnat în alte 17 centre de transfuzie. Pentru că a întârziat 4 săptămâni, și este centru de stat și statul trebuie să arate că mai controlează centrele, iar acest centru nu este stat în stat, este nevoie să se găsească un alt om care să fie dedicat acestei misiuni de a salva vieți”, a declarat Florin Hozoc.

În ceea ce privește aparatul donat la Piatra-Neamț, acesta a venit însoțit cu 1.000 de kituri gratuite și o mentenanță/reparații asigurate pentru 3 ani.

Situația de la Centrul de Transfuzii a fost deblocată zilele trecute după ce deputatul Mugur Cozmanciuc (președintele PNL Neamț) a organizat o întâlnire între Florin Hozoc și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. La acea întâlnire de la Ministerul Sănătății s-au cerut și s-au primit asigurări că situația de la Piatra-Neamț va fi rezolvată pe linie ierarhică.

În ceea ce privește evenimentul organizat, astăzi, la Piatra-Neamț, singurul care, deși a fost invitat de prefectul George Lazăr  nu a venit pe motiv că este plecat la București, a fost președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

Articolul anterior

Astăzi se împlinesc 25 ani de la performanța lui Ticu Lăcătușu – primul român care a urcat Everstul!

Articolul următor

A doua zi consecutivă fără cazuri de Covid-19 în județul Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *