ISSN 2457 - 3973

Bătrâni din Neamț, păcăliți cu sute de milioane de lei vechi prin metoda ”Accidentul”

Polițiștii au identificat șase persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, bănuite de comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au probat activitatea infracțională a unei tinere, de 21 de ani, din Piatra Neamț, bănuită de comiterea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ’’ Accidentul’’.

Investigațiile au relevat faptul că, la data de 24 august 2018, aceasta s-ar fi deplasat la locuința unui bărbat, de 89 de ani, de unde ar fi ridicat 10.000 de lei.

”Persoana vătămată a fost contactată de către persoane necunoscute, care prin atribuirea unei calități mincinoase, ar fi indus-o în eroare, invocând faptul că nepoata acesteia a fost victima unui accident rutier, banii fiind necesari pentru o intervenție chirurgicală. Ulterior, tânăra și-a oferit sprijinul în ridicarea unei alte sume de bani de la o femeie de 83 de ani, din Piatra-Neamț, pe care nu a reușit să o inducă în eroare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, agentul șef adjunct Georgiana Moșu.

Potrivit sursei citate, în urma activităților complexe desfășurate de polițiștii de investigații criminale în colaborare cu cei ai Poliției municipiului Roman au identificat alte 5 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, din Iași și Vaslui, bănuite de comiterea a două infracțiuni de înșelăciune prin metoda ’’ Accidentul’’.

”Din anchetă au reieșit indicii că, la data de 10 ianuarie 2019, un bărbat de 29 de ani, din Vaslui, încarcerat pentru alte cauze, ar fi apelat o femeie de 89 de ani, din Piatra Neamț, iar prin declinarea unei false calități ar fi anunțat-o că fiica sa a suferit un accident rutier. În continuarea conversației telefonice, persoanei vătămate i-a fost pretinsă o sumă de bani în vederea realizării unei intervenții chirurgicale. Astfel, în baza unei înţelegeri avută în prealabil cu un alt bărbat, de 36 de ani, din Iași, acesta i-ar fi furnizat unei tinere de 18 ani, adresa persoanei vătămate, de unde ar fi ridicat banii solicitați, fiind însoțită de alți doi bărbați. Ulterior, la data de 17 ianuarie 2019, o femeie de 84 de ani, din Piatra Neamț, a fost indusă în eroare, fiind folosite aceleași persoane intermediare pentru ridicarea a peste 24.000 de lei”, a mai precizat sursa citată.

Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale și tragerii la răspundere penală a celor implicați.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări:

•        Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate;

•        Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu;

•        Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;

•        În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;

•        Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;

•     Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!

Articolul anterior

Se întorc furtunile în județul Neamț de duminică seara

Articolul următor

Individul din Crăcăoani care a tâlhărit un copil a fost arestat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular