NewsAllert :

Măsurile Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului PNL, în valoare de 100 miliarde euro

Drama unei tinere din Neamț: tâlhărită și la un pas să fie violată! A fost salvată în ultima clipă!

Cozmanciuc, președinte PNL Neamț: ”De astăzi piaţa gazelor naturale este liberalizată. Românii ar trebui să plătească facturi cu 10-15% mai mici”

Organizația PSD Roznov, propusă spre dizolvare! Se pregătește Ciprian Șerban pentru Primărie sau voturile PSD merg la actualul primar?!

Bacalaureat în Neamț: rezultate mai slabe în 2020 față de anul trecut! O singură medie de 10,00 și promovabilitate de 64,89%!

Sondaj IMAS în iunie 2020: PSD scade simțitor, PNL și USR – creștere ușoară, PRO România stagnează, PMP la limită!

A apărut ”CoolT NEAMȚ” – revista culturală a Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”

Pagubele produse de ploile torențiale de luni, din județul Neamț

COD ROȘU pentru mai multe localități din Neamț! A fost emis mesaj RO-ALERT!

Trei femei din Neamț, dispărute de acasă, sunt căutate de polițiști (foto și detalii)

Reținut de polițiști după ce a furat o mașină și a condus-o beat și fără permis

Bătaie colectivă la Bodești, pentru o bucată de pământ, sfârșită la spital și în arest

Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț: ”Bani de la Guvern pentru localitățile din Neamț afectate de inundații!”

Un individ care și-a bătut mama a ajuns în Arestul Poliției Neamț

Trei hoți din Piatra-Neamț au fost reținuți de polițiști

ISSN 2457 - 3973

Cadrele medicale din Sanatoriul Bisericani, fug în concediu! Le este teamă să nu fie detașate la Spitalul Județean Neamț!

Mai multe cadre medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Bisericanu ar fi intrat în concediu de odihnă, zilele trecute, de teamă să nu fie detașate la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Această informație a fost trimisă redacției newsallert.ro de către un cadru medical de la Bisericani, care a dorit să își păstreze anonimatul de frica represaliilor.

Potrivit sursei citate, între cei care au intrat în concediu sunt și medici dar și asistente medicale. Iar lista numerică ar urma să fie tot mai mare.

”La Bisericani, șefa laboratorului este în concediu de odihnă! La fel și alți medici, de frică să nu fie chemați la spitalul din Piatra-Neamț. Directorul medical interimar este în izolare, dar a ieșit negativ până la urmă la testul Covid-19. Directorul economic este în izolare sau … nu se știe… Țara arde și ne batem pe materiale, se face economie, desi lucrăm în tuberculoză: fără dezinfectanti, depășiți de situație, conduși de o asistentă șefă ieșită la pensie, și o alta fără examen pe post. Nu mai avem epidemiolog, și-a dat demisia zilele acestea! Mai vreți și altele?! Avem un manager care a spus să ne organizăm noi, că ea nu e medic…”, a declarat un cadru medical al spitalului din Bisericani.

Teama celor de la Bisericani vine în contextul în care Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț va deveni spital exclusiv destinat pacienților de coronavirus din județ. Iar asta ar însemna și un eventual aport de cadre medicale specializate de la alte unități sanitare. Doar că, la Bisericani, unii au dat bir cu fugiții înainte să înceapă ”războiul”. Poate că o decizie a managerului spitalului, similară cu cea de la Piatra-Neamț unde au fost anulate toate concediile de odihnă, ar aduce înapoi, pe baricade, medicii și asistentele care s-au dat deoparte. Sau, de ce nu, un act normativ de la nivel central, valabil pentru toate unitățile sanitare.

Pentru că situația de la Bisericanu se petrece în timp ce sute de cadre medicale din tot județul Neamț au ales să nu își trădeze meseria, și nici pacienții, și au rămas în prima linie! Asta cu riscul de a deveni, la rândul lor, victime ale coronavirusului! Pentru că și lor le este teamă, dar măcar nu le va fi rușine!

Articolul anterior

Eugen Țapu-Nazare (senator PNL Neamț): ”Guvernul a simplificat procedurile de acordare a șomajului tehnic”

Articolul următor

Arsene cere echipamente de protecție pentru cadrele MAI! Polițiștii și pompierii spun că au tot ce le trebuie!

13 Commentarii

 • Într-o țară normală, pacienții COVID-19 nemțeni erau trimiși la Bisericani. Spitalul este deja specializat pe patologie pulmonară, personalul obișnuit să lucreze cu o maladie contagioasă, este un spital cu dotări specifice (vezi lămpile UV, spre exemplu). Unde este mai firesc să duci pacienții infectați cu un virus foarte contagios precum SARS-CoV-2? În centrul orașului sau pe un deal, departe de oraș? La Județean sunt doar vreo doi pneumologi de dispensar TB. Și sunt doar atâția pentru că o colegă s-a infectat deja cu COVID-19, via Suceava (se pare). Nici măcar nu există secție de pneumologie… Acum pacienții din Piatra și de pe Valea Muntelui sunt trimiși la Roman, cu costuri logistice impresionante și mărirea inacceptabilă a timpului de intervenție. Pentru anumite afecțiuni, devine și mai inacceptabil fiind trimiși pacienții direct în Iași. Mă rog, inacceptabilă pentru pacienți căci decidenții nu par nici conștienți și nici interesați. Cui sunt lăsați pacienții cronici din zona asta? Face față Spitalul Roman? Să vă dea Dumnezeu sănătate tuturor!

 • Subiectivismul și perspectiva unidirecțională din cadrul acestei relatări complet nefondate și lipsite de încredere, mai ales din punct de vedere moral, nu pot face decât să semnaleze o situație realmente tristă.
  Este trist să afirmi faptul că acești oameni care, în această perioadă extrem de tulbure pentru toată lumea, își sacrifică nu doar propria piele pentru a da dovadă de solidaritate, profesionalism și umanitate, ci și a celor dragi la care se întorc. Această presupusă „fugă în concediu” (sic!) reprezintă o aciditate aruncată asupra oameni care își riscă tot ceea ce au, într-un complet avânt în bunătate și neștiință, pentru un bine colectiv care iată, parțial, ghidează o teamă inerent umană într-un monopol absurd.
  Rușinea stă ascunsă altundeva, în niciun caz la Spitalul Bisericani.

 • 1.pacientii cu covid dezvolta insuf respiratorie severa.. ajung sa necesite terapie intensiva, ventilatie mecanica. Ii trimiti intr-un spital fara nici un pat /medic ATI? Asta inseamna masacru.
  2. pacientii cu tuberculoza din tot judetul, plus cei Mdr si din alte zone ale tarii ( sunt doar doua centre Mdr in tara Bucuresti si Bisericani) ii luati dumneavoastra acasa..? . Tin sa va anunt ca Tuberculoza se ia tot pe calea aerului.
  3.Pacientii cu alte afectiuni pulmonare din Judet unde merg.? Pe cele 8 paturi din Roman ca in alta parte nu mai sunt.
  E plina lumea de parerologi.
  Sanatate sa aveti si informatii corecte

 • O fi plină lumea de părerologi. E plină și de ochelari de cal și de incapacitate de a vedea pădurea din cauza copacilor. Pacienții deserviți de SJUPN în momentul de față unde merg? Nu cumva sunt mult mai mulți decât cei cu TB și cu patologii mult mai diverse care necesită și servicii mai complexe? Pacienții cu TB se pot trata la domicilii. Cei cu MDR pot să rămână în respectivul pavilion sau să fie transferați într-un pavilion al altui spital din județ. Frumusețea e că nici măcar nu trebuie trestați la transfer, cum ar trebui testați pacienții din SJUPN înainte de transferul în alte unități sanitare. Pacienții care au nevoie de ATI pot să ajungă acolo și fără să fie declarat un spital întreg pentru COVID-19, mai ales că spitalul este pavilionar. Dacă faci un pas în spate, ai să vezi tot tabloul întreg. Ai să vezi diabeticii, dializații, pacienții oncologici, toate patologiile cronice, pe cei purtători de stome, etc. Ai să vezi geografia județului și ai să-ți dai seama ce înseamnă pentru cei din zona vestică, de munte, a județului această decîzie de dedicare a SJUPN pentru COVID-19 și deservirea lor în Roman. Dacă ai să ajungi în viața ta să trebuiască să iei decizii pentru o un grup mai mare, ai să-ți dai seama că nu poți niciodată să mulțumești pe toată lumea și că trebuie să faci unele compromisuri pentru a ajunge la un rezultat de care să beneficieze o majoritate, nu o minoritate. Din ceea ce afirmi, în mod evident nu ești conștient(ă) de asta. Depre “părerologi” nu comentez. Cei care nu au argumente, vin cu jigniri și nici nu își asumă prin semnătură ceea ce zic. Oricum, dacă ai fi avut cât de cât informații, ai fi știut că Programul Național de Combatere a Tuberculozei, Institutul Marius Nasta și Spitalul Bisericani datorează destul de multe unei organizații numite Doctors of The World. Pe Neamț, eu am condus și organizat aceast ONG deci am ceva idei despre ce vorbesc. Nu e doar o părere. Am 17 ani experiență în domeniuil sanitar, studii de managent sanitar și am ocupat funcții de conducere în trei unități sanitare din județ. Am înființat și condus primul serviciu de Management al Calității dintr-un spital din România. Tu ce ai făcut pană acum de nu ai nici măcar curajul să-ți susții afirmațiile prin semnătură și îți permiți să jignești gratuit? Mai ușor cu pianul pe scări…
  Ca să revin la subiect, sunt sigur că a existat o logică în alegerea spitalului care să deservească COVID-19 la Neamț. Doar că a fost o bâlbâială… ba Roman, ba Piatra-Neamț. Aș vrea ca decizia să fi avut la bază doar criterii medicale și dacă este așa pacienții cronici trebuie să fie informați din timp unde și cum vor apela în perioada următoare iar populația ar trebui să știe ce să facă în caz de simptomatologie acută. Urmează o nouă Ordonanță și cred că multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor rămâne la domicilii dacă vor avea simptome ușoare. “Părerea” mea.

 • Cautarea senzationalului ii determina pe unii pseudoziaresti cu constiinta adormita sa publice orice, mai ales cu impact emotional negativ.Insa, un jurnalist care se respecta are datoria primordiala de a afla adevarul si de a pastra un echibru incercand sa prezinte si opiniile celeilate parti.In ceea ce priveste domnul psiholog, care nu stie nimic despre spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, sigur poate avea opinii personale, dar ar trebui sustinute de argumente si solutii viabile( se pare ca- i mai putin psiholog decat credeam).

  • Din respect pt d-voastra, si pentru toti cititorii am aprobat acest comentariu. Iar daca doamna manager Maria Anton ar raspunde la solicitarea facuta pe 2 emailuri, am avea – asa cum spuneti foarte corect – si opinia celeilalte parti.

 • Frumos, doamna doctor Stoleru! Argumente am dat cel puțin vreo câteva (recitiți și veți găsi destule) dar, în locul contraargumentelor, aflu de la dumneavoastră că sunt ”mai puțin psiholog”. Ca și cum, în loc să vin cu contraargumente la ceva ce afirmați, v-aș spune că sunteți mai puțin medic. Nu mi-aș permite asta, am fost educat mai bine de atât. În primii șapte ani de viață am învățat că o discuție civilizată presupune dezbatere pe idei și proiecte, nu discuție despre indivizi. Aceea este bârfă sau atac la persoană. Din acest motiv, vă rog să-mi permiteți să mă retrag. Sănătate!

 • Domnule Nastase, nu inteleg unde e jignirea? . Iar cu pianul pe scari mai usurel dumneavoastra. Nu e cazul sa ne batem in piept cu realizarile. 🙂 Tocmai ca dumneavoastra nu puteti face un pas in spate sa analizati situatia in ansamblu. Dupa cum ati spus chiar dumneavoastra in finalul comentariului in curand formele usoare se vor trata la domiciliu la fel ca in toate tarile europene pt ca nu exista capacitate nicaieri in lume de a tine toti bolnavii in spitale. Raman in spital doar bolnavii cu forme medii- severe, cel mai frecvent cei de care spuneti dumneavoastra cu comorbiditati importante si nu numai… ce necesita ingrijiri complexe si ajung foarte repede la necesar de suport ATI. Deci internare intr-un spital ce nu le poate acorda aceste ingrijiri, doar pe criteriul ca este mai izolat inseamna masacru. Nu stiu daca spitalul judetean este cea mai buna alegere,vad si alte exemple in judetele apropiate, dar indiferent care ar fi, bolnavii acestia nu necesita doar izolare si tratament minimal. Cu tot respectul medicina nu se face dupa birou. Si fara grija, la cat de putin se testeaza, si vad ca nimeni nu se agita in privinta asta, nici un spital nu va scapa ” curat”.

 • Dacă vă interesează într-adevăr subiectul, vă recomand documentul din acest link: https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/674837/retrieve
  Susțin în continuare ce am afirmat mai sus. Celelalte afecțiuni nu sunt puse pe pauză cât ne ocupăm de COVID-19. Referitor la “masacru” este o exagerare. Eu nu pledez pentru izolarea tuturor și, dacă asta s-a înțeles din vina exprimării mele, îmi cer scuze. Eu spun că Județeanul nu are pneumologie și majoritatea cazurilor COVID-19 au manifestări respiratorii ușoare și medii. Spitalul Județean prin secțiile clinice specializata (ATI, Contagioase) se poate ocupa de cazurile complexe dar cazurile de mai sus, cu simptomatologie ușoară și medie, ar trebui, probabil, să beneficieze de serviciile unor pneumologi. Ghiciți unde avem, în Neamț, pneumologii cu cea mai mare experiență și personalul calificat și antrenat pentru lupta împotriva unei maladii transmisibile și cu manifestări respiratorii. Știu că medicina nu se face după birou. Eu nu sunt medic. Sunt psiholog clinician și lucrez la patul bolnavului oncologic. Am tot respectul pentru medici și asistenți și zilele astea, ei sunt în prima linie a sistemului. Managementul însă, se face și din spatele biroului. Că e bine să existe experiența clinică la prima mână, evident! Dar tot la proceduri și strategii ajungi când alcătuiești răspunsul în cazul unei epidemii.

 • Domnul meu vad ca in continuare tot nu intelegeti. Ideea de a se face un spital pe judet destinat cazurilor cu covid este foarte buna tocmai pentru ca mai exista medicina si noncovid. Si trebuie separati categoric pacientii. Dar un singur spital.. Nu imprastiati peste tot, tocmai pentru ca gradul de contagiozitate e mare si nu se poate face medicina in continuare la gramada Ceea ce trebuie sa intelegeti e ca cei care necesita spitalizare cel mai frecvent au nevoie de ingrijiri complexe, au patologii cardiace, unii necesita si ei dializa, fac infarct, avc, apendicite, femei cu covid care nasc, sunt copii cu covid… Exemplele pot continua… Si pacientii astia nu au nici o vina ca pe pe langa probl lor au si covid si nu trebuie condamnati. Deci clar e nevoie ca acel spital, unul pe judet sa poata asigura servicii ceva mai complexe nu doar tratamentul specific covid … Circuite la fiecare nivel de sectie si ati prin spitalele noastre vechi pt a trata si. si..plimband pacienti dintr o parte in alta cand se complica.. e o utopie… Un singur spital pe judet si in restul se continua medicina pt ca sunt in continuare pacienti cu diverse boli ce necesita ingrijiri. Repet nu stiu daca spitalul judetean e cea mai buna alegere.. Poate trebuia ales un spital mai mic insa nu alegi un spital covid pe judet care nu are posibilitatea de a trata decat formele usoare…fix alea care pot si vor fi tratate si acasa..iar cand se agraveaza sau vin cazuri cu diverse alte probleme asociate le retii si mai blochezi inca un alt spital.infectand si pe altii… Unul si bun.ce poate asigura toate ingrijirile. Cu tot respectul degeaba aveti cunostinte de management si psihologie. Medicina la patul bolnavului e altceva si ce considerati dumneavoastra un management bun nu e neaparat aplicabil in practica ci doar pe hartie.. Pierdeti detaliile ce tin tocmai ingrijirea pacientilor cu diverse probleme si cu risc mare de deces si vor fi multi…cei cu forme usoare vor fi bine si acasa si oriunde… Sanatate si ratiune!! Si cu riscul de a ma repeta. Atat timp cat nu se testeaza sufiecient vor fi pacienti peste tot.. Si vor infecta mai departe.. Va fi un cerc vicioals… . Aste este fapt cea mai mare problema ce va destabiliza complet sist sanitar

 • Nu știu cine nu înțelege. Și tonul e din nou jignitor. Semnatura lipsește in continuare. Iar incăpățânarea de a repeta obsesiv aceleași idei șchioape, mă fac să-mi văd de treabă. Sper să aveți dreptate și Decizia de a transforma Judeţeanul sa nu aibă un impact negativ major asupra serviciilor de sănătate de care depind pacienții cronici și asupra acoperirii situațiilor acute. Înțelegeți sau nu, adevarul este simplu: Bisericaniul poate prelua COVID dar urgentele judeteanului nu. Argumentele sunt mai sus dar le ignorați in continuare. Știu ca va e mai comod așa, va înțeleg decizia.
  Între timp, Președintele CJ Suceava face apel public la MS pentru ca Judeteanul de acolo sa nu fie transformat in spital COVID. Din argumente asemănătore cu ale mele. https://www.stiripesurse.ro/internat-in-spitalul-judetean-suceava-gheorghe-flutur-face-un-apel-catre-colegii-din-pnl_1446615.html

 • Domnul meu incapatanarea la dumneavoastra e. Nu am spus in nici un moment ca spitalul Judetean trebuie sa fie spital covid…recititi…ci sa fie UN spital pe judet.(atentie la semantica) . capabil sa managerieze cat mai multe cazuri mai ales cele complexe..nu pe cei cu forme usoare care in final vor fi tratati acasa… Ca implica si relocare de personal si alte chestii organizatorice e altceva..Dar nu alegi spitalul, ca structura ,cel mai putin pregatit/ dotat care nu poate manageria decat cazurile usoare pt ca in felul acesta mentii si spitalul judeteanul tot in acelasi spectru preluandu-i pe cei gravi si cei si cu alte urgente medico chirurgicale pe langa covid… Deci ati ajuns fix in acelasi punct. E vorba de a alege domnul meu o cale cel putin de mijloc de nivelul unui spital municipal de exemplu si sa ii separi nu sa ii imprastii din start peste tot …. Si vorbim repet de cazurile care necesita spitalizare care pun probleme……Credeti-ma ca stiu si medicina ..si spitalul despre care vorbiti si solutia dumneavoastra nu ar rezolva nimic.. Ar tine intr-un spital multe din cazurile ce pot fi tratate si acasa.. Si spitalul Judetean ar fi tot cel bombardat de cazurile grave in imposibilitatea de a-i separa si cu riscul de a infecta si pe ceilalti pacienti.

 • Mai surprinzătoare decât articolul sunt comentariile…
  Nu suntem pregătiți pentru o pandemie și acum se vad toate problemele din sistem, corupția, incompetenta și managementul inexistent!
  Personalul de la Bisericani e specializat pe patologia pulmonara și atât.
  Nu știu ce face Ministerul Sănătății, protocoale nu sunt, proceduri nu se fac. Totul e haos, asa ca nu ma surprinde atitudinea medicilor de la Bisericani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *