ISSN 2457 - 3973

Campania electorală națională a PSD, după modelul filialei din Neamț! Dragnea: Vom implementa proiectul pilot al PSD Neamț!

Municipiul Piatra Neamț a găzduit, vineri și sâmbătă, ședința Comitetului Național Executiv al PSD, ocazie cu care social-democrații au stabilit principiile de bază ale campaniei electorale pentru alegerile locale.

Cel mai important punct, votat și susținut de CEx, a fost implementarea unui proiect pilot derulat de organizația PSD Neamț și care implică societatea civilă. De altfel, președintele PSD, Liviu Dragnea a declarat că proiectul inițiat de social-democrații nemțeni este ”foarte important” și vine în continuarea deciziei Congresului PSD de a deschide partidul către comunitate.

”Am aprobat astãzi un proiect important, inițiat de PSD Neamț, care vine în continuarea hotărârilor adoptate la Congresul PSD. Este vorba de deschiderea partidului cãtre societate, cãtre oameni, modalitatea prin care vrem sã construim listele la alegerile locale din iunie, Vom iniția acțiuni, la Neamț e deja un proiect pilot, prin care cetãțenii vor putea propune, din comunitate, oameni care nu sunt membri și pe care vor sã îi vadã în Consiliul Local. Sunt mulți oameni care au inițiativã și au notorietate, au foarte multã experiențã, idei și ar putea reprezenta un plus pentru comunitate. Va stabili fiecare organizație localã care va fi numãrul de locuri. La Neamț, timp de o lunã, s-a derulat proiectul, reacțiile sunt foarte bune, au reacționat zeci de mii de oameni și credem în acest proiect”, a declarat Liviu Dragnea.
Preºedintele PSD a adãugat cã ordinea pe lista de candidați va fi stabilitã în funcție de susținerea prin semnãturi pe care o va avea fiecare candidat. Pe de altă parte, liderul PSD a adăugat că, la consiliul județean, capul de listă va fi și candidatul pentru funcția de președinte al CJ și va fi mandat să contureze majoritățile din legislativ. psd1

Deputatul Ionel Arsene, președintele PSD Neamț a precizat, în ceea ce privește candidatul pentru funcția de primar al municipiului Piatra Neamț că nu s-a luat o decizie.

”Avem patru candidați introduși în sondaje și urmează ca până la sfârșitul acestei luni să hotărâm cine va fi candidatul pentru Primăria municipiului Piatra Neamț”, a declarat deputatul Ionel Arsene, liderul PSD Neamț.

În ceea ce privește candidații pentru locale, Liviu Dragnea a precizat că PSD va stabili politica de alianțe până la finalul lunii ianuarie  și în funcție de aceastã decizie ar putea începe negocierile politice. Tot la finalul lunii vor fi definitivate candidaturile în toate județele
”Am cerut colegilor președinți ca pânã atunci sã aibã o discuție largã, formalã, cu fiecare organizație, ca decizia sã fie luatã de cea mai mare susținere în partid. Decizia este extrem de importantã, politica de alianțe este extrem de importantã, îți poate aduce plusuri sau minusuri. Este o decizie strategicã deci trebuie sã aibã o susținere bazatã pe pãrerea cvasi-unanimã din toate organizațiile. Este cea mai bunã abordare și vom decide peste douã sãptãmâni. Teoretic, decizia unor eventuale alianțe ar trebuie sã fie valabilã și pentru alegerile locale și pentru cele parlamentare dar discuția va fi purtatã în principal pentru alegerile locale. Pot discuta cu Gabriel Oprea sau Cãlin Popescu Tãriceanu abia dupã ce avem purtatã discuția finalã în partid”, a declarat Liviu Dragnea. psd3

 

Cele mai importante declarații de la conferința de presă

 

Despre proiectul de regionalizare susținut de PSD: ”Proiectul nu este abandonat de noi, proiectul existã. Dacã vom gãsi înțelegere la ceilalți actori politici, partidele parlamentare, la președintele Iohhanis, eu rãmân la pãrerea mea cã 2016 este un an care poate fi folosit pentru modificarea Constituției. Proiectul PSD este un proiect realizat cu oameni de foarte mare valoare, cu academicieni, cu sociologi. Am avut atunci dezbateri în toatã țara, am discutat cu sute de mii de oameni în opt luni de zile și dupã ce a fost promovat și cunoscut, susținerea era din ce în ce mai mare. Oamenii au înțeles un lucru esențial, cã principalul obiectiv al acestui proiect de regionalizare este spargerea ghemului de putere de la București și transmiterea deciziei și a resurselor financiare cât mai aproape de cetãțeni, la structurile regionale și locale. Eu vãd posibil referendumul și anul acesta. Am auzit luãri de poziție cã în anul 2016 nu se poate vorbi de Constituție, dar de ce nu se poate vorbi? Este atât de importantã modificarea Constituției, descentralizarea și reorganizarea administrativ-teritorialã a țãrii încât orice an pe care îl pierdem este un an în care noi frânãm dezvoltarea. România se poate dezvolta mult mai bine și mai echilibrat și se pot reduce mult decalajele de dezvoltare”

 

Despre inițiativa Bisericii Ortodoxe de a introduce în Constituție noțiunea de familie prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie: ”Sunt un om profund creștin-ortodox și nu mã opun acestei inițiative”.

 

Despre legea salarizării bugetarilor: ”Din pãcate s-a discutat de foarte mulți ani, a fost o lege adoptatã, suspendatã și s-a ajuns în situația în care presiunile firești din partea diverselor categorii de bugetari au generat majorãri salariale pe categorii. Rovana Plumb a lãsat un proiect de lege a salarizãrii la minister, trebuie sã aibã un punct de veder, trebuie sã exprime un punct de vedere al PSD împreunã cu domnul Teodorovici. Știu cã a fost un rând de negocieri cu partenerii sociali, nu știu ce vor sã mai negocieze. Cert este cã așteptãm sã vedem de la guvern dacã proiectul lãsat de Rovana Plumb este viabil și dacã este viabil trebuie adus în Parlament. Dacã nu este viabil trebuie modificat, recompletat. Sperãm sã nu rãmânã o simplã declarație, adicã trebuie sã livreze ceva în Parlament. Dacã nu, atunci proiectul lãsat în Guvern de Rovana Plumb va fi analizat de noi în Parlament ca inițiativã parlamentarã. Cert este cã legea salarizãrii bugetarilor trebuie sã intre în dezbatere cât de curând. Este o lege așteptatã și foarte necesarã. Trebuie sã aparã în legislație flexibilitatea la îndemâna ordonatorului principal de credit pentru a putea oferi stimulente salariale celor care performeazã. Un sistem de salarizare foarte rigid s-a dovedit cã nu este performant și nu este atractiv pentru oameni de valoare care preferã sã meargã în zona privatã pentru a avea un salariu mai bun decât sã vinã în sistemul public. Sunt multe alte țãri din Europa care au un sistem mult mai flexibil și mai performant. În ceea ce privește reforma funcției publice vom începe niște discuții serioase în Parlament și sperãm ca și guvernul sã participe, și la discuția mare despre reforma administrației publice. Practic trebuie discutatã legea salarizãrii într-un context mai larg în care se reformeazã funcția publicã, se reformeazã administrația publicã, se schimbã legea finanțelor publice locale. Este vorba de o discuție integratã, pentru cã una fãrã alta nu dã rezultate”.psd2

 

 

 

Articolul anterior

Fabrica de lemne din Roznov a mai ars acum 8 ani! Incendii suspecte la Roznov!

Articolul următor

PNL Neamț contra-atacă: ”Desantul PSD în Piatra Neamț a sfidat pietrenii și a ignorat problemele județului”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular