ISSN 2457 - 3973

Candidatul ideal la Primăria Piatra-Neamț: polician vs. independent! Cu cine ați vota?

Mai puțin de un an ne desparte de alegerile locale. Funcția de primar rămâne fără îndoială cea mai importantă și acerb disputată. Timp de 25 de ani, partidele au încercat toate soluțiile pentru a convinge electoratul să le dea votul,și au reușit. Sporadic au apărut și candidați independenți, neconvingători și într-o luptă inegală cu angrenajul financiar și organizatoric al partidelor. Anii au trecut însă iar neîncrederea electoratului față de partide a crescut simțitor. Sacoșele electorale nu mai conving, miile de afișe trec neobservate, discursul pe linie de partid stârnește tot mai multă repulsie din partea oamenilor.

Cu un an înainte de alegerile locale (vor avea loc pe 6 iunie 2016), în Piatra-Neamț au fost demarate o serie de cercetări sociologice pentru a contura profilul candidatului ideal pentru funcția de primar. Cei care au organizat aceste sondaje nu au făcut referire la nume de persoane. Au fost prezentate însă diferite variante de potențiali candidați ca vârstă, sex, studii, profesii, apartenență politică.

Rezultatele nu au fost surprinzătoare în contextul politico-social actual. Potrivit sondajelor (efectuate de mai multe organizații în paralel și folosite doar pentru uz), candidatul ideal pentru funcția de primar al municipiului Piatra Neamț trebuie să îndeplinească 5 condiții de bază: să fie bărbat, să aibă vârsta cuprinsă între 45 și 55 ani, să aibă o profesie, să fi administrat cu succes o afacere și, cel mai important, să fie independent politic!

Astfel, se pare că pietrenii pun punct unui ciclu de 25 de ani cu primari cu apartenență politică și își doresc un edil care să vină din mediul de afaceri, să aibă o profesie, să aibă vârsta medie și să fie independent.

În condițiile în care alegerile pentru funcția de primar se vor desfășura cu un singur tur de scrutin, șansele ca un independent să câștige primăria devin tot mai mari. Independența politică are însă dezavantaje evidente. Ceea ce poți capacita direct de la alegătorii fără apartenență politică poți pierde de la activul de partid și simpatizanții care își vor susține candidatul. În aceste condiții, varianta cea mai sigură și convenabilă este ca independentul să fie susținut și de un partid politic, care își va direcționa astfel electoratul către acesta.

Rămâne de văzut câți independenți vor intra în competiția de anul viitor și mai ales dacă va exista vreun partid care va avea curajul de a nu-și nominaliza un candidat la funcția de primar. Surpriza cea mai mare va fi însă dacă un independent va câștiga Primăria Piatra-Neamț fără susținere politică. Și cu cât vor fi mai mulți candidați politici, cu atât mai mare va fi șansa independentului!

 

  Articolul anterior

  ADR Nord-Est a participat la Expo Milano 2015

  Articolul următor

  Iris, Mihai Mărgineanu și Giulia vin la Zilele municipiului Piatra Neamț

  4 Commentarii

  • Se pare ca intr-adevar,cam asa se va intampla la alegerile locale pentru Primaria Piatra Neamt;dupa 10 ani de administratie a lui Gheorghe Stefan,cu tot ce a insemnat aceasta inclusiv incheierea carierei politice si administrative a acestuia in cel mai penibil mod,cu problemele penale stiute de toti din acest oras.”Peisajul”politic este foarte putin atragator;intr-adevar am vazut cu totii ca recent,”au sarit la cap”in careu fara minge multi autodeclarati viitori candidati pentru “scaunul” lui Pinalti.Pietrenii sunt foarte dezamagiti dupa tot ce a insemnat administratia Gheorghe Stefan si partidele prin care a trecut acesta( de sorginte basista.),fiindca a indatorat orasul pe 25 de ani cu sume cheltuite pe “investitii”inutile si paguboase(stadion portocaliu,telegondola si alte povesti.(oras turistic fara turisti).completate cu multe..multe hotii din banul public ce vor iesi la iveala in curand).Dupa toate aceste talharii sub paravanul unor functii publice de catre aceste partide,pietrenii se pare ca vor opta in 2016 pentru o persoana ce se va declara independenta,chiar daca a mai facut politica insa fara a avea tare de corupt,dupa modelul “Oprescu” la Bucuresti.Acest lucru va fi posibil daca intr-adevar cei care fac politica in partidele din Neamt vor fi constienti de faptul ca oamenii si-au pierdut increderea in ei si vor sprijini un astfel de candidat.In concluzie,sunt convins ca viitorul primar al municipiului Piatra Neamt va fi un candidat independent sprijinit si de politicienii de dreapa,fiindca Piatra Neamt are in majoritate un electorat de dreapta,mai aplecat spre aceste valori!Noi,ca asociatie culturala care poarta numele celui mai mare primar al orasului Piatra Neamt,Nicu Albu vom sprijini un astfel de candidat asa dupa cum am mai declarat cu diferite ocazii.

  • Nu va fi ușor pentru viitorul primar. Orașul are multe datorii pe o perioadă lungă de timp. Oamenii sunt tot mai dezamăgiți de clasa politică, pe buna dreptate. Vom vedea .

  • Eu cred ca, conteaza mai putin daca viitorul candidat la Primaria Piatra Neamt este politician sau nu, nu putem spune ca toti politicienii sunt hoti si risipitori, nici ca toti independentii sunt cinstiti si buni gospodari. Oricum, de la viitorul primar vor fi asteptari mari, dar putine posibilitati de a putea realiza investitii mari si schimbari majore.

  • Nu stiu daca este momentul sa se vb de un candidat, pot sa ma inscriu si eu ca viitor candidat la Primaria Piatra Neamt, dar, eu zic ca actualul primar, Domnul Chitic ar merita pe deplin aceasta functie si cu siguranta eu il voi vota. RESPECT

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Cel mai popular