Lipsa (democratică dar anormală) a liberalilor de la ședințele de vineri a făcut ca atât Consiliul Local Piatra Neamț cât și Consiliul Județean să nu se poată constitui. Consilierii PNL au lipsit și cvorumul legal nu a fost îndeplinit, astfel că marți vor fi reluate procedurile.
Votul pietrenilor la Consiliul Local Piatra Neamț a plasat PNL pe prima poziție și PSD pe locul al doilea. Și, pe baza acestui vot, cei 2 viceprimari ar trebui să fie desemnați de la aceste partide. E drept că în Consiliul Local au intrat alte 2 partide, ALDE și PMP, și care trebuie să aibă reprezentativitate în administrația locală. Comisiile de specialitate din Consiliul Local ar putea fi conduse de reprezentanți ai acestor partide plus reprezentare în AGA la societățile Consiliului Local.
La Consiliul Județean, situația este similară. PSD a câștigat prima poziție și ar trebui să aibă președinția instituției. PNL s-a clasat pe poziția a doua și ar trebui să ocupe o funcție de vicepreședinte în timp ce a doua funcție de vicepreședinte ar trebui să revină tot PSD.
ALDE și PMP au intrat la limită în Consiliul Județean și ar putea avea președinția unor comisii și reprezentare în Adunarea Generală a Acționarilor la societățile CJ.
În ceea ce privește conducerea societăților Consiliului Local și ale Consiliului Județean, acestea ar trebui să fie asigurate de profesioniști în domeniu asupra cărora să nu existe presiunea factorului politic. Asta ar trebui să se întâmple într-o lume normală!
Cel mai probabil, această situație se va produce după alegerile parlamentare atunci când – spun tot mai multe voci – ar urma să existe o largă majoritate parlamentară formată de cele două mari partide. Contextul ține atât de situația tot mai tensionată dintre Rusia și NATO, mai ales după activarea scutului anti-rachetă de la Deveselu, cât și de rezultatul referendumului din Marea Britanie care zguduie stabilitatea Uniunii Europene.
Totodată, după alegerile parlamentare, am putea asista la un Parlament cu maxim 3 partide: PSD, PNL și UDMR, plus cei 18 deputați ai minorităților.
Conștienți de această situație, unii lideri de la nivel național ai unor partide de buzunar au început, vizibil sau nu, negocierile privind integrarea în partidele mari. UNPR este unul dintre exemple urmând ca progresiștii să fie absorbiți de PNL. De asemenea, invizibilul PSRo – partidul înființat de Mircea Geoană – ar urma și el să se dizolve în PNL.
În ciuda alianțelor de la nivel național sau local, ALDE și PMP vor intra în competiția pentru parlamentare de sine stătător, împinși pentru a-și măsura forța politică. Scorul de la alegerile locale, inclusiv de la Neamț, este alarmant! ALDE a avut un procent național de 6,16 la sută iar ALDE de 4,19 la sută, iar pragul electoral este de 5 la sută. Este cunoscut faptul că la alegerile locale, partidele mici obțin cele mai mari scoruri având candidați implicați direct în aproape toate localitățile.
Un eventual eșec la parlamentare al celor două partide convine de minune atât PSD cât și PNL, principalii beneficiari ai redistribuirii voturilor celor două partide.
Dar până atunci, marți – zi despre care se spune că are 3 ceasuri rele – sperăm să fie 2 ceasuri bune pentru nemțeni! La ora 10,00 este convocată ședința Consiliului Local Piatra Neamț iar la ora 14,00, cea a Consiliului Județean!