ISSN 2457 - 3973

Concurenți din China, SUA, Rusia și alte 17 țări vin la Piatra-Neamț, la Olimpiada Internațională de Astronomie!

Municipiul Piatra-Neamț va găzdui în perioada 21 – 27 octombrie 2019 a 24-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie.

Peste 150 de concurenți din 21 de țări, între care China, SUA sau Rusia, vor veni începând de vineri la Piatra-Neamț.

Duminică, de la ora 15.00, este programată deschiderea oficială a evenimentului, la Sala Polivalentă.

La Piatra-Neamț a ajuns deja academicianul Mikhail Gavrilov, președintele Consiliului de Coordonare a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și secretar al Academiei de Științe Astronomice din Rusia.

Acesta a explicat, într-o conferință de presă, că probele ce urmează a fi susținute sunt spectaculoase dar și stresante.

”Vor exista 3 probe respectiv teoretică, observaţională şi practică. Cea mai interesantă pentru elevi este proba observaţională dar totodată este şi stresantă pentru că într-un timp foarte scurt trebuie să identifice cu telescopul diferite corpuri cereşti”, a declarat academicianul Mikhail Gavrilov.

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, a subliniat oportunitatea pe care o are orașul pentru a se promova, având în vedere că vor sosi concurenți și profesori de pe aproapte toate continentele.

”Sunt onorat să găzduim la Piatra-Neamţ un eveniment atât de important. Este un respect faţă de rezultatele deosebite pe care elevii de aici le-au obţinut la competiţii importante”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Principalul promotor al organizării Olimpiadei Internaționale de Astronomie la Piatra-Neamț este profesorul Dan Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național ”Petru Rareș”. Acesta a fost susținut de inspectorul de fizică, Cristinel Secară.

”Dacă discutăm competiţia în sine – 3 probe – înseamnă un interval de timp limitat. Rămân celelalte momente care trebuie umplute cu tot felul de treburi şi aici am găsit sprijin pentru a promova judeţul cu zone care ne reprezintă. Activitatea de voluntariat este asigurată de copii de la Colegiul Național Petru Rareş, Colegiul Calistrat Hogaş şi Colegiul Național de Informatică. Materialele promoţionale sunt realizate de copiii de la aceste şcoli. Ei copii fac o treabă foarte importantă pentru comunitate. Pe de altă parte, există deja o tradiţie pentru astronomie în judeţ, de la hobby avem deja copii cu medalii la internaţionale, Poate vom gândi şi alte proiecte în acest domeniu. Por fi gândite pe domeniul ştiinţe, a unui complex muzeal ştiinţific care să cuprindă inclusiv componente de astronomie şi astroficiză. În ciuda vârstei încă am încredere multă în oameni şi doi dintre ei sunt domnul primar Dragoş Chitic şi domnul inspector Cristinel Secară. Închei spunând că suntem pregătiţi total pentru această olimpiadă”, a declarat directorul Colegiului Național ”Petru Rareș”, profesorul Dan Grigoruță Oniciuc.

Probele vor avea luni, marţi şi joi, la Colegiul Național ”Petru Rareș” (cea practică și cea teoretică) și pe stadionul Ceahlăul (cea observațională).

Oaspeții au incluse și vizite turistice în Cheile Bicazului și la Cetatea Neamţ și Parcul Natural Vînători.

Primăria Piatra-Neamţ susţine desfăşurarea olimpiadei cu 15.000 lei iar Colegiul Național ”Petru Rareș” a primit 16.000 lei pentru aceste eveniment de la bugetul local.

Articolul anterior

Klaus Iohannis – De ce o Românie normală?!?

Articolul următor

Piatra Neamț găzduiește Olimpiada Internațională de Astronomie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular