ISSN 2457 - 3973

Conferința regională “REGIO în Nord – Est-ul României – misiune îndeplinită”

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat, marți, 23 iunie 2015, la Piatra-Neamț, Conferința regională “REGIO în Nord – Est-ul României-misiune îndeplinită”. Ținând cont de nivelul înalt al așteptărilor privind bunele practici și lecțiile învățate în perioada 2007-2013, dar și noutățile perioadei de programare 2014-2020, această conferință a constituit pentru beneficiarii şi colaboratorii ADR Nord-Est un prilej de a afla informaţii actuale şi relevante despre evoluţia Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Nord – Est, subliniind beneficiile obținute prin implementarea asistenței financiare nerambursabile și rolul avut în dezvoltarea locală și regională, dar și repere privind finanțările ce urmează a fi lansate în cadrul POR.

Pentru că modelele de bună practică au, pe lângă caracterul demonstrativ și un efect motivațional, agenda include şi câteva prezentări ale unor proiecte de succes, care pot demonstra cum a contribuit REGIO în mod concret la dezvoltarea Regiunii Nord-Est. Astfel, cei prezenți au ocazia să afle chiar de la coordonatorii investițiilor o parte din rezultatele implementării REGIO în domeniile: sănătate, eficiență energetică și restaurarea patrimoniului cultural.

“Ne menținem pe prima poziție la nivel național din punct de vedere al gradului de absorbție, cu un procent de peste 70% de utilizare a fondurilor REGIO, reprezentând 493 milioane euro rambursate din alocarea pe regiune. Mai presus de clasamente, însă, preocuparea noastră este aceea de a închide în cele mai bune condiții acest exercițiu financiar, fructificând la maximum resursele și respectând termenele limită impuse de Comisia Europeană. Și în cadrul acestui eveniment, fac un apel la beneficiarii noștri, pentru a colabora și a ne sprijini reciproc în acest demers, cu responsabilitățile ce ne revin fiecărei părți. Pentru viitor, ne propunem ca experiența dobândită în perioada 2007-2013, împreună cu lecțiile învățate, cu modelele de bună practică , dar și cu aspectele de îmbunătățit, să ne ajute să avem o abordare pragmatică asupra implementării POR 2014-2020. Programul este unul complex, cu multe domenii de investiții vizate, cu reglementări riguroase, dar sperăm ca la finalul lui, valoarea adăugată la nivel regional va fi evidentă,” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Programul Operațional Regional 2014-2020 va fi semnat pe 23 iunie la Bruxelles și are un buget total de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro  reprezintă sprijinul financiar al Uniunii Europene și 1,55 miliarde euro contribuția națională,  pentru a finanța investiții în următoarele domenii: Transfer tehnologic, Dezvoltarea competitivității IMM-urilor, Eficiența energetică în clădiri publice și rezidențiale, Dezvoltare urbană, Patrimoniul cultural, Infrastructura de transport rutier, Valorificarea potențialului turistic, Infrastructura sanitară și socială, Comunități defavorizate din mediul urban, Infrastructură educațională, Cadastru.

 

 

 

 

Articolul anterior

Aprobă consilierii, astăzi, vânzarea directă a mii de metri pătrați din Piatra-Neamț????

Articolul următor

Ionel Arsene: Este important ca toţi cetăţenii să aibă acces la medicamente cu preţuri corecte

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular