ISSN 2457 - 3973

COVID – Situaţia la zi în Neamţ: infectări, vindecări, decese, vaccinări (sâmbătă – 7 august 2021)

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 19.030 cazuri COVID19 și 98 cazuri de reinfectare cu SARS CoV 2.

Au fost declarate și raportate ca vindecate 15.508 persoane.

Au fost raportate 768 decese. În ultimele 7 zile au fost înregistrate 3 decese 3 femei cu vârsta peste 60 de ani și având comorbidități.
Au fost testate până în prezent 70.396 de persoane, fiind lucrate în total 188.273 teste, din care 5.051, în perioada 31 iulie 7 august.
În ultimele 7 zile, au fost înregistrate 24 cazuri noi de persoane infectate cu SARS Cov 2. Patru dintre aceste persoane au fost vaccinate împotriva COVID19, cu schema completă.
Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț a ajuns, astăzi, la 5 cazuri la 100.000 de locuitori. În 14 localități valoarea incidenței cumulate în ultimele 14 zile este sub 1 caz la 1.000 de locuitori
În prezent, 10 de persoane confirmate COVID19 sunt internate în spitalele din județ.
Până la 7 august 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 18.803 decizii de carantinare și 13.040 decizii de izolare.


Vaccinarea împotriva Covid19

De la începutul Campaniei de vaccinare au fost administrate 148.139 doze de vaccin, din care 64.079 doza a 2a. Au fost raportate 53 de reacții adverse locale și generale, care fac parte din categoriile frecvente și foarte frecvente.
În 82 de cabinete ale medicilor de familie au fost vaccinate până în acest moment 8.444 persoane cu vaccinul Johnson& Johnson și 12 persoane cu doza 1 din vaccinul Pfizer. 5.107 persoane au fost vaccinate in mediul rural, în 51 de cabinete de medicina de familie.
În perioada 31 iulie 7 august au fost administrate 3.167 de doze de vaccin. 2.550 persoane au fost vaccinate cu doza 1 și 617 cu doza de rapel. 1.937 persoane au fost vaccinate cu produsul Johnson&Johnson. 635 dintre acestea au fost vaccinate în 35 de cabinete medicale de familie.

Conform Registrului Electonic de Vaccinări, 83.657 persoane cu domiciliul în județul Neamț, din care 34.908 în mediul rural, sunt vaccinate antiCOVID cu schemă completă, în centrele de vaccinare din județ și din țară.
Direcția de Sănătate Publică Neamț a ridicat de la Centrul regional de Depozitare Iași 159.649 de doze de vaccin împotriva covid19: 113.339 doze Pfizer, 12.950 doze Moderna, 11.585 doze AstraZeneca și 21.775
doze Johnson&Johnson, în 55 tranșe. Au fost distribuite până în prezent 9.905 doze de Johnson& Johnson și 12 doze Pfizer către cabinetele de medicină de familie. 


Programul „Orașul vaccinează Satul” Programul „Orașul vaccinează Satul” continuă.


Săptămâna viitoare echipele mobile vor efectua activități de vaccinare în următoarele localități:
09.08.2021 Boghicea,
10.08.2021 Baltatesti, Razboieni, Balusesti (Icușești),
11.08.2021 Secuieni, Moldoveni
12.08.2021 Ceahlau, Farcasa, Brusturi, Draganesti, Sagna, Buruienesti, Gadinti, Bozieni
13.08.2021 Stefan Cel Mare, Tupilati, Bargauani, Dulcesti.
Pentru a fi imunizați, trebuie să anunțați la primării, la cabinetele medicilor de familie, asistenții medicali comunitari sau asistenții sociali intenția de vaccinare și să vă informați cu privire la data și locația vaccinării.
Persoanele nedeplasabile, membrii familiilor și asistenții personali ai acestora pot fi vaccinați prin intermediul Caravanelor de vaccinare, anunțând serviciul de asistență socială din cadrul primăriilor.
Echipele mobile se vor deplasa la domiciliul acestora, conform unui itinerar stabilit cu minim 24 de ore înainte de eveniment.
Vă puteți vaccina cu Pfizer 2 doze sau Johnson& Johnson 1 doză.
Veți prezinta actul de identitate sau a certificatului de naștere. În cazul minorilor este obligatorie acordarea consimțimântului informat de către părinți sau de către tutorele legal.
Săptămâna aceasta 6 echipe mobile au fost în următoarele comune: Cordun, Hangu, Borca, Botești, Gherăești, Vânători Neamț, Timișești, Păstrăveni, Grumăzești, Romani, Bahna, Dobreni, Pipirig, Bodești,
Doljești, Ion Creanga, Săbăoani, Făurei, Ruginoasa și au vaccinat în total 201 persoane.
Vaccinarea este gratuită și voluntară.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la
nivel european.
Vă puteți vaccina și fără programare. Persoanele programate au prioritate. Dacă doriți să vă vaccinați la cabinetul medicului de familie, vă rugăm să îl contactați pentru programare.


Pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descărca de pe siteul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care exprimați acordul în acest sens
(https://vaccinarecovid.gov.ro/platformaprogramare/).
La locația de vaccinare veți prezinta actul de identitate CI, pașaport sau certificatul de naștere, în cazul în care nu ați împlinit 14 ani.
Vaccinul Johnson&Johnson este disponibil în toate centrele de vaccinare Pfizer, Moderna, AstraZeneca și la medicii de familie.
În cabinetele medicilor de familie, vă puteți vaccina și cu vaccinul Pfizer.
În centrele de vaccinare cu produsul Moderna, vă puteți vaccina, fără programare și cu vaccinul Pfizer.
Alăptarea în timpul infecției COVID19 și după vaccinare Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alăptării, în timpul infecției COVID19 și după vaccinare
Date statistice
procentele privind alăptarea nounăscuților în primele șase luni, în regiunea europeană a OMS
(53 de țări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile; doar 13% din sugari sunt alăptați;
doar o treime din populația adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depășesc 60 de milioane.
OMS recomandă continuarea alăptării și după vaccinare
Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 17 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID19. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a
sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.

Avantajele vaccinării în perioada alăptării

Alăptarea are multe avantaje pentru mamă și copil și trebuie continuată atât în timpul infecției COVID19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID19 nu a fost detectat în laptele matern.
Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de COVID19. Mamele care alăptează și
care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARSCoV2.
Măsuri de precauție pentru mamele care au contractat virusul
respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului;
spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului;
curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la
nivel european. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze întrun mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID19.

Articolul anterior

Informaţii oficiale privind carantina cetăţenilor care vin în România din zona galbenă sau roşie

Articolul următor

Două adolescente din Neamţ au suferit arsuri după ce s-au urcat pe un tren pentru a-şi face selfie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.