ISSN 2457 - 3973

Cristi Bușoi: Județul, codaș la fonduri europene! Mugur Cozmanciuc: ”Voi face din Neamț un județ reper al sistemului sanitar!”

Județul Neamț a reușit, sub actuala conducere a CJ Neamț, ”performanța” de a fi pe penultimul loc la absorbția fondurilor europene. Doar județul Teleorman a reușit o contra-performanță mai mare, dar nimic nu este surprinzător atunci când vorbești de legăturile dintre Neamț și Telorman.

Toți miniștrii care au trecut, zilele acestea, prin Neamț (Fonduri Europene, Muncă și Solidaritate Socială) sau europarlamentarii (Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Cristian Bușoi) au condamndat dezinteresul arătat de conducerea județului pentru a accesa fondurile europene. Iar mare parte dintre acestea puteau fi cheltuite în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Vicepreședintele PNL, europarlamentarul Cristian Bușoi, a declarat, vineri, la Bicaz, că va sprijini viitoarea administrație locală și județeană condusă de PNL pentru a accesa cât mai multe proiecte cu fonduri europene.

„Din păcate, judeţul Neamţ este codaş la absorbţia de fonduri europene. Vorbim de o sumă ridicolă de 1,6 milioane euro, vorbim de o oportunitate aproape ratată. Absorbţia celor 255 milioane euro pentru îmbunătăţirea accesului la apă. Vorbim de o administraţie publică la Consiliul Judeţean fără viziune, retrogradă, netransparentă şi cu totul neperformantă. Avem şansa celor 80 de miliarde de euro, bani europeni, şi o bună parte din acei bani trebuie să ajungă în Neamţ. În mod special, din fondurile direct de la Bruxelles, dar mai ales din cele 2,8 miliarde euro Programul Operaţional Sănătate voi sprijini echipa lui Mugur Cozmanciuc şi ale primarilor liberali pentru a atrage investiţii europene pentru spitalul judeţean, pentru spitalele din Roman şi Bicaz, şi celelalte unităţi sanitare din Neamţ. Sănătatea este o prioritate pentru echipa liberală”, a precizat Cristian Buşoi.

Iulian Matasă, candidatul PNL pentru funcția de primar al orașului Bicaz a subliniat că se bazează pe sprijinul președintelui Mugur Cozmanciuc, a Guvernului PNL și a europarlamentarilor liberali pentru a transforma Bicazului dintr-un pol al sărăciei și subdezvoltării, într-un oraș luminat în care oamenii să trăiască la nivel european.

”Am alături o echipă care va genera valul schimbărilor și aici la Bicaz. Spitalul din Bicaz este un subiect fierbinte și deși actuala conducere a orașului se laudă că ei au deschis această unitate, ceea ce nu este adevărat. Spitalul de la Bicaz a fost deschis de ministrul Eugen Nicolăescu, Cristian Bușoi și prefectul George Lazăr. Vreau să combat altă minciună: noi NU vom închide spitalul, ci vrem să îl modernizăm și să îl transformăm în unul care să deservească toată Valea Bistriței și nu numai. Actuala conducere nu a fost în stare să scoată Bicazul din această umbră, care de câțiva ani nu ne mai părăsește. E prima dată când candidez la funcția de primar, dar vreau să le spun cetățenilor că nu vreau să îi dezamăgesc și mă voi ridica la nivelul așteptărilor. Alături de echipa PNL avem proiecte, avem o viziune de viitor pentru Bicaz. Există aici lac, munte, iată oportunitatea de a transforma acest oraș într-o destinație turistică de mare interes. Nu promitem luna de pe cer, dar avem o viziune și vrem să dăm orașului ceea ce este al orașului”, a declarat Iulian Matasă.

 

Preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc, candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a declarat că una dintre priorităţile sale este dezvoltarea sistemului sanitar din judeţul Neamţ.

„Am făcut conferința în Bicaz pentru a transmite un semnal clar că pentru mine și pentru PNL, fiecare comunitate este importantă. De 30 de ani, orașul Bicaz nu a mai cunoscut dezvoltarea, indiferent de culoare politică a primarilor care s-au perindat, fiecare dintre ei având un mod în care doar au administrat, nu au dezvoltat. Iulian Matasă este o persoană tânără, are emoții, dar este onest, și-a arătat priceperea și calitățile organizatorice, viziune pentru dezvoltare, face parte dintr-o echipă care are o strategie de dezvoltare unitară a județului. Prioritatea noastră aici este creșterea nivelului de trai. Bicazul este îmbătrânit, cu salarii mici, dar dacă ne uităm în jur potențialul este imens. Spitalul din Bicaz va fi o parte componentă a proiectului pe care îl vom dezvolta sub ideea centrului de excelență în sănătate dezvoltare unitară. Va avea parte de susținere cu fonduri europene, guvernamentale ca la Spitalul din Bicaz să avem parte de un act medical de calitate, să avem parte de un serviciu care să ofere siguranță fiecărui pacient. Vrem să atragem cel puțin 15 milioane de euro pentru a fi folosite pentru acest spital. Când vorbim despre o dezvoltare a județului, vorbim și despre ideea de a avea o resursă umană bine pregătită, care să lucreze în județul Neamț. Oamenii țin cont de două elemente pentru a se muta: serviciile medicale și educația. Azi putem spune că Neamțul va avea parte de servicii medicale de calitate pe raza întregului județ, iar Iulian Matasă este garanția că Bicaz se va dezvolta”, a declarat Mugur Cozmanciuc.

Un alt motiv pentru care conferinţa de presă a fost organizată în faţa spitalului din Bicaz este pentru că unitatea sanitară a fost redeschisă cu susţinerea lui Cristian Buşoi (când era directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate), a fostului ministru liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a regretatului președinte al CJ Neamț, Culiță Tărâță și a prefectului George Lazăr (aflat în funcție și în urmă cu 6 ani, când spitalul a fost redeschis).

Cu alte cuvinte, administrația PNL a redeschis spitalul iar PSD nu a făcut nimic.

 

 

Articolul anterior

Doliu în administrație! A murit primarul unei comune din Neamț!

Articolul următor

Ionel Ciubotaru, ”pensionat” anticipat de la Primărie pentru traseism politic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.