ISSN 2457 - 3973

Cum îşi petrecea nopţile Caragiale la Piatra-Neamţ?! Poveşti inedite cu muzeograful Renata-Gabriela Buzău.

Marţi (1 februarie) se împlinescu 170 ani de la naşterea celui mai important dramaturg din România: Ion Luca Caragiale.
Poveşti indedite despre cum îşi petrecea nopţile Caragiale la Piatra-Neamţ am aflat de la muzeograful Renata-Gabriela Buzău, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ.
„Revizor școlar în județul Neamț, pasionat de domino, cafea, vinuri bune și conversații prelungite târziu în noapte. În Anuarul Liceului „Petru Rareș” 1934-1935, Dimitrie Hogea, liberalul care a fost primar al orașului Piatra-Neamț în anii Primului Război Mondial și care în 1936 a publicat un valoros volum de Amintiri, a scris un articol privind prezența marelui dramurg Ion Luca Caragiale pe meleaguri nemțene. 
În perioada în care a fost revizor școlar al județului Neamț, în iarna anilor 1880-1881, cel care va fi recunoscut ca unul din marii clasici ai literaturii române nu a reușit să închege multe relații de prietenie cu intelectualitatea locală, fiind mai mereu ocupat cu inspecțiile în teritoriu, însă în serile în care primea vizite, prefera să joace domino la zece bani partida și să bea cafea. Într-o astfel de împrejurare a avut și Dimitrie Hogea ocazia de a-l cunoaște pe Caragiale, relatând că: „Am vorbit, am glumit vreo două ceasuri, după care eu cu Tomescu [profesor de gimnaziu] am plecat, lăsându-i [pe Caragiale și pe avocatul Iorgu Lazariu] jucând domino și bând cafele” (Dimitrie Hogea, I. L. Caragiale la Piatra-Neamț, în Anuarul Liceului „Petru Rareș”, Piatra-Neamț, 1934-1935, p. 73, 74).
Câțiva ani mai târziu, fostul revizor de Neamț a cunoscut un succes incredibil datorat piesei O scrisoare pierdută, care a fost citită pentru prima dată la una din ședințele Junimii și pusă în scenă pe data de 13 noiembrie 1884, la Teatrul Național, într-una din loje aflându-se chiar regina Elisabeta.
În mod eronat, mulți au crezut că acțiunea din apreciata comedie a fost plasată de autor în orașul Piatra-Neamț, iar personajele ar fi fost inspirate de moravurile și de viața politică de pe aceste meleaguri, însă talentatul prozator a explicat că „se poate foarte bine ca „O scrisoare pierdută” să fie icoana fidelă a moravurilor politice din Piatra-N., ca și a ori cărui alt oraș de provincie” (Dimitrie Hogea, op. cit., p. 74).
Între anii 1897-1908, sarcasticul dramaturg a mai revenit de câteva ori la Piatra-Neamț, în perioada verii, serile fiind o bună ocazie de a se întâlni cu prietenii și de a se delecta cu vin la „vestita crâșmă boerească Bucluc [cârciuma lui Bercu Goldenberg, zis Bucluc], cea mai reputată pe atunci, cu vinuri bune”. Potrivit fostului edil, „Ne adunam câțiva prieteni și petrecerile țineau până târziu noaptea. Dar nu atât băutura ne ținea ceasuri întregi, ci mai mult vorbăria și discuțiile fără sfârșit”. Într-o altă vară, atmosfera destinsă, plină de voie bună, condimentată de glume spirituale, anecdote și amintiri, era acompaniată și de „cântecele lui Ghiță Borteanu și Neculai Țaranu cei doi vestiți lăutari din Iași, care și dânșii făceau pe atunci stagiunea lor de vară la Piatra și erau nelipsiți, în fiecare seară, dela Bucluc” (Dimitrie Hogea, op. cit., p. 75)”, a spus muzeograful Renata-Gabriela Buzău.
În foto, de la stânga la dreapta: George Coşbuc, d-na Vaida-Voievod, dr. Ciuta, Alexandru Vaida-Voievod, I.L.Caragiale ((Karlsbad, 1911)

Articolul anterior

Bărbat din Neamţ înjunghiat în urma unei şicanări în trafic

Articolul următor

Ionel Arsene (preşedinte CJ Neamţ): „Lucrări la al doilea centru din Ansamblul rezidențial servicii sociale Dragomirești” (foto)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular