ISSN 2457 - 3973

Daniel Chițoiu și Mihai Alexandru își prezintă proiectele de candidați ai ALDE Neamț pentru alegerile parlamentare

Daniel Chițoiu și Mihai Alexandru, capii de listă ai ALDE Neamț pentru Camera Deputaților, respectiv Senat, au explicat într-un scurt interviu acordat Agerpres, care sunt proiectele lor de candidați.

Întrebările AGERPRES au fost:

1. Care sunt motivele pentru care partidul dumneavoastră v-a selectat pentru a ocupa această primă poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor / Senat?

2. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi dumneavoastră alegătorilor? Care sunt, pe scurt, principalele priorităţi pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?

3. Care este părerea dumneavoastră despre votul pe listă de candidaţi? Care consideraţi că sunt avantajele şi dezavantajele acestui tip de vot comparativ cu cel uninominal?

Daniel Chiţoiu, candidat ALDE Neamţ pentru Camera Deputaţilor daniel-chitoiu-piatra-neamt

1. Este o onoare şi, în acelaşi timp, o mare provocare pentru mine să mă alătur echipei ALDE Neamţ. Am primit cu încântare invitaţia organizaţiei Neamţ, a domnului Asaftei de a deschide lista pentru Camera Deputaţilor. Unul dintre motivele principale pentru care am decis să vin aici a fost echipa puternică pe care domnul Asaftei a conturat-o. Asistăm la o criză de competenţă majoră la nivelul administraţiei centrale, ale cărei consecinţe dezastruoase se văd dureros în bâlbele guvernării aşa-zis tehnocrate. Alături de domnul Asaftei voi lupta pentru judeţ, pentru a atrage investiţii, pentru a crea locuri de muncă, pentru a aduce bunăstare. Am decis alături de colegii de la ALDE să propunem, în toată România, candidaţi care ştiu cum funcţionează instituţiile, care ştiu să atragă resurse şi să deblocheze proiecte, care ştiu să deschidă uşi la Bucureşti şi să atragă investiţii în Neamţ. Formula pe care o propunem este simplă şi legitimă: o echipă care să combine experienţa în administraţia locală şi centrală.

2. Campania noastră se va desfăşura sub principiul ‘Bucureştiul lucrează pentru Neamţ’ şi va include un program amplu de audienţe deschis pentru cel puţin 5.000 de cetăţeni. Vreau să scriem agenda noastră de campanie împreună cu nemţenii, să ne cunoaştem, să lucrăm împreună. Doar aşa se poate face treabă. Formarea mea de economist îşi va pune amprenta asupra proiectului pe care îl propunem pentru Neamţ. Alături de colegii mei ne vom concentra pe iniţierea şi deblocarea de proiecte majore: infrastructură de transport şi turistică obligatorii pentru ca Neamţul să îşi atingă potenţialul uriaş. Educaţia, pregătirea tinerilor, reprezintă o prioritate pentru ALDE, iar acest aspect se va observa şi în proiectul nostru pentru Neamţ, prin care ne propunem reabilitarea sau modernizarea şcolilor, dar şi a spitalelor, deoarece ne dorim să oferim nemţenilor un sistem de sănătate performant. De când sunt aici pot să vă spun că am înţeles o parte din dorinţele nemţenilor şi pot să vă spun că vom încerca să le punem în practică, pentru că asemenea nemţenilor şi noi ne dorim un judeţ sigur, prosper, educat şi sănătos, care să-şi regăsească renumele în inimile românilor. Din ianuarie, vreau să transform biroul meu de parlamentar din Piatra-Neamţ într-un centru de consultanţă gratuită pe finanţări naţionale şi europene pentru toţi primarii şi antreprenorii din judeţ. Vreau să asigur fiecare nemţean că uşa mea îi va fi întotdeauna deschisă.

3. Uninominalul, aşa cum a funcţionat el, s-a dovedit o formulă incompletă şi experimentală. Listele de candidaţi sunt, înainte de toate, o demonstraţie de responsabilitate din partea partidelor, o modalitate de a-şi dovedi priorităţile şi viziunea prin candidaţii pe care-i propun, dar în acelaşi timp vorbim şi de o profesionalizare a Parlamentului. Din acest punct de vedere, ALDE are lista cea mai experimentată, regăsindu-se pe aceasta foşti miniştri, oameni care au avut rezultate de-a lungul timpului. Românii trebuie să ştie că aceste alegeri nu sunt despre ceea ce este bun pentru Iohannis, sau despre ceea ce este bun pentru Cioloş, sau pentru partide. Este timpul să le reamintim alegătorilor noştri că aceste alegeri sunt despre ei, despre viaţa lor, despre viitorul lor. Românii vor decide, însă, cine trebuie să conducă România după 11 decembrie şi ce vă pot garanta este că ALDE va fi busola oricărei guvernări.

Alexandru Mihai, candidat ALDE Neamţ pentru Senat Alexandru-Mihai

1. Este o întrebare pe care ar trebui să o adresaţi conducerii partidului. Oricum, eu nu pot decât să mulţumesc pentru încrederea acordată de către colegii mei de la Neamţ. Cu siguranţă că domnul Daniel Chiţoiu a avut un rol decisiv în stabilirea listelor, bineînţeles consultându-se cu cei doi copreşedinţi ai ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, şi după o atentă evaluare a activităţii filialei noastre, precum şi după o evaluare a activităţii politice şi administrative a fiecărui membru ALDE.

2. În mod cert, proiectul major pe care îl am este legat de atragerea investiţiilor în judeţul nostru, cunoscut fiind faptul că, din păcate, lipsa locurilor de muncă este problema majoră a Neamţului. Încă de acum 4 ani, am vorbit despre înfiinţarea parcurilor industriale şi cred că a venit timpul să punem în practică acest proiect, să nu rămână doar pe hârtie. După dispariţia industriei, după închiderea platformei de la Săvineşti şi a multor alte fabrici care asigurau locuri de muncă pentru toţi locuitorii judeţului, se impune o revitalizare a mediului de afaceri prin punerea în practică a unor proiecte majore, proiecte care vor genera locuri de muncă pe timpul derulării lor, dar mai ales pentru viitor. În acest sens, doresc înfiinţarea unui parc industrial în zona Dumbrava Roşie – Săvineşti prin parteneriat public privat. Un al doilea parc industrial poate fi realizat şi în zona Roman, această zonă beneficiind de acces facil la infrastructura rutieră, feroviara, precum şi de acces la utilităţile necesare funcţionării unui asemenea obiectiv major.

Bineînţeles că avem mult de lucru şi la capitolul infrastructură rutieră, domeniu fără de care nu putem dezvolta celelalte activităţi economice. Pe lângă celebrul proiect al Autostrăzii Moldova, care va traversa judeţul nostru şi care va lega Moldova de Transilvania şi pe care îl voi sprijini cu toate mijloacele legale, mai am intenţia de a face toate demersurile posibile pentru construirea unui nou drum judeţean de la Piatra-Neamţ la Bacău, cu finanţare europeană. Un asemenea drum poate fi realizat în lunca Bistriţei şi va avea o utilitate multiplă. Sub aspect legislativ doresc modificarea legii redevenţelor resurselor minerale, deoarece statul român încasează la buget mult mai puţin decât ar trebui, România având redevenţe sub media europeană. Ne vindem resursele ţării mult prea ieftin. Nu în ultimul rând, turismul nu este valorificat la adevăratul potenţial, iar legislaţia în acest domeniu trebuie să vină în sprijinul investitorilor din acest domeniu, precum şi în sprijinul turiştilor,

3. Din păcate, votul uninominal şi-a arătat limitele. În România, dar în mod special în judeţul Neamţ, după 2008, au ajuns în Parlamentul României persoane care nu au adus nimic bun pentru judeţul nostru. Nu putem spune că judeţul Neamţ a beneficiat de avantaje în comparaţie cu alte judeţe. Lipsesc investiţiile majore. Neamţul nu a avut un reprezentant în guvern care să-i facă cinste. Revenirea la votul pe listă responsabilizează partidele politice, acestea fiind obligate să aducă în prim planul politicii persoane capabile, persoane care să facă şi nu să promită. În ALDE se regăsesc adevăraţii liberali, oameni de acţiune, oameni care vor reprezenta cu onoare judeţul nostru şi care vor face ca Neamţul să redevină perla Moldovei.

Read Previous

Primarul Dragoș Chitic: ”În această seară aprindem iluminatul ornamental în Piatra Neamț! Începe o lună de poveste!”

Read Next

Laurențiu Dulamă și Dorin Antăl își prezintă proiectele de candidați ai PMP Neamț pentru alegerile parlamentare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *