ISSN 2457 - 3973

De la buldozer la smart village! Drumul greu dar spre succes sigur al Asociaţiei „Ţinutul Răzeşilor” Neamţ!

Asociaţia „Ţinutul Răzeşilor” (cu statu de grup de acţiune locală), condusă de Costantin Munteanu, a organizat, marţi (6 decembrie 2022), un simpozion de informare şi promovare cu o temă cel puţin incitantă: „GAL-ul de la buldoexcavator la smart village”.

Titlul evenimentului – după cum avea să spună Costantin Munteanu – a fost ales pentru a atrage atenţia asupra realizărilor Asociaţiei „Ţinutul Răzeşilor”, având în vedere că asociaţia a împlinit 10 ani de când a fost semnat contractul LEADER.

„Prima perioadă a fost cu multe incertitudini. Dar în aceşti 10 ani, GAL-ul a evoluat foarte multe şi-a ne-am mărit teritoriul iniţial şi cu oraşul Târgu Neamţ şi comuna Dumbrava Roşie. Cei 10 ani înseamnă multă muncă dar şi multă birocraţie, fie că este vorba de proiecte mari sau proiecte mici. Însă consider că sunt primii paşi pentru o dezvoltare durabilă a teritoriului nostru”, a explicat Costantin Munteanu, managerul Asociaţiei „Ţinutul Răzeşilor”.

În cifre, Asociaţia a reuşit în perioada 2013 – 2016 să implementeze 25 proiecte în valoare de peste 2,4 milioane euro.

Trei proiecte au fost implementate de privaţi, pe măsura agricolă, un proiect a fost pe Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, 5 proiecte au fost pe drumuri, 2 proiecte pe poduri şi un proiect pentru piste de bicicletă.

Totodată au fost implementate 13 proiecte pe utilaje din care 11 cu buldoexcavatoare. De aici şi titlul simpozionul, cu privire către viitor!

„Este un GAL care la ora aceasta performează. În perioada 2017 – 2022 am avut 29 sesiuni de proiecte. Pentru mediul privat am avut 14 apeluri şi am implementat 20 proiecte care au creat 21,5 locuri de muncă. Opt proiecte au fost pe non-agricolă, 10 pe agricultură, una pe asociativitate şi una pe informare şi transfer de cunoştinţe, realizat cu Universitatea pentru Ştiinţe Agronomice „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi. Pentru beneficiarii publici am avut 17 apeluri cu 42 proiecte pe FEDR şi două pe POCU, compementare proiectelor de pe social. Până la ora asta avem implementate proiecte în valoare de aproape 1,4 milioane euro pe FEDR şi 2 milioane euro pe POCU. Avem 3 proiecte pe social, 2 pe protejarea patrimoniului cultural, 4 pe iluminat public, 8 pe camere de supraveghere, 8 la SVSU, 3 terenuri de sport, 3 spaţii verzi şi parcuri, modernizare obor şi o staţie de autobuz. Toate aceste proiecte au o componentă inovativă, smart. Majoritatea răspund la nevoi care înglobează proiecte de mediu şi au caracter inovativ. Ele au îndeplinit acele obiective transversale ale PNDR”, a subliniat Costantin Munteanu.

Pentru perioada 2021-2022 au fost alocate fondurile de tranziţie, având în vedere contextul pandemic şi BREXIT-ul.

În cadrul componentei EURI, cu bani din fondul de sprijinire şi relansare a economiei europene, Asociaţia „Ţinutul Răzeşilor” a primit 177.762 euro.

Banii au fost alocaţi pe beneficiari publici astfel încât să poată fi realizate proiecte de infrastructură socială la scară mică.

Pe această componentă sunt fonduri pentru 7 proiecte, din care doar 4 depuse, aflate în evaluare la Asociaţie.

Pe de altă parte, a fost lansat un apel şi cu fonduri uri FEADR, fiind alocate 328.500 euro pentru 13 proiecte.

Alţi 100.000 euro din FEADR au fost alocaţi pe două proiecte în zona privată pe pomicultură.

„Ne-am propus, ca proiecte de viitor imediate, modificarea acordului cadru, prelungirea scrisorii de garanţie, cursuri de instruire a liderilor locali şi angajaţi ai GAL-ului dar şi proiecte de cooperare”, a punctat managerul Costantin Munteanu.

Cât priveşte ţinta de „smart village”, expertul Iulian Băsu a explicat că această sintagmă nu face referire neapărat la tehnologie ci la oameni.

„Smart village nu este neapărat despre inteligenţă artificială sau tehnologie ci este despre noi, de a face lucrurile mai inteligent. Înseamnă să gândim inovativ”, a precizat Iulian Băsu.

De remarcat este şi un aspect subliniat de Daniel Vasiliu Macovei, managerul unui alt GAL performant, respectiv „Drumurile Bistriţei”: „Acum 10 ani, o mână de oameni am pornit acest GAL. Mă încearcă un sentiment de mândrie, cea smerită. De fiecare data când trecem prin comunităţi vedem o uliţă asfaltată, o clădire reabilitată, un parc, etc. Sunt mândru şi de sectorul privat care a aplicat şi implementat proiecte. Privaţii trebuie şi ei să fie încurajaţi să acceseze fonduri. În cei 10 ani, cele două GAL-uri (Ţinutul Răzeşilor şi Drumurile Bistriţei) au adus peste 12 milioane euro în judeţul Neamţ. Acest lucru ne dă speranţa că viitorul va fi bun”.

La finalul evenimentului, membrii Asociaţiei „Ţinutul Răzeşilor” au fost colindaţi de copii ai Casei de Cultură din Târgu Neamţ.

Teritoriul „Asociaţia Ţinutul Răzeşilor” este un teritoriu omogen din punct de vedere geografic, socio-economic si cultural, cu o populatie de peste 79.000 locuitori, teritoriu coerent, cu o suprafata de 925,12 kilometri pătraţi, format din 20 unitati administrativ-teritoriale, respectiv 18 comune si 1 oras din judetul Neamt precum si o comuna din judetul Iasi.

Cele 20 unitati administrativ-teritoriale sunt: orasul Tirgu Neamt si comunele Birgauani, Bodesti, Dobreni, Dragomiresti, Dulcesti, Dumbrava Rosie, Faurei, Girov, Grumazesti, Negresti, Petricani, Razboieni, Ruginoasa, Stefan cel Mare, Tibucani, Trifesti, Tupilati si Valeni din judetul Neamt, la care se adauga comuna Ciohorani din judetul Iasi.

Articolul anterior

Mesajul deputatului Laurenţiu Leoreanu cu prilejul Sfântului Nicolae

Articolul următor

Bărbat beat, accidentat pe trecerea de pietoni la Zăneşti de o şoferiţă din Piatra-Neamţ

Un comentariu

  • Sunt mândru ca am ales sa fac partea din acest GAL Unii îmi spuneau ca voi fi “Cenușăreasa” galului.Pas cu pas am constatat ca am întâlnit un grup minunat cu oameni deosebiți fără prejudecăți ostile.Sunt mulțumit de realizări.Multumesc tuturor !
    Doamne-ajuta sa fi bine !
    Cu respect, Ticu Simion,primar Ciohorani-Iasi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *